Ay­dın ol­ma­nın so­rum­lu­lu­ğu, bu ni­te­li­ğe ya­ra­şır tu­tum ve dav­ra­nış­lar­la ye­ri­ne ge­ti­ri­lir. Ay­dın sa­nı­lan çok kim­se­nin sus­kun­lu­ğu, tep­ki­siz­li­ği, ben­cil­li­ği, top­lu­ma uzak du­ru­şu ve ki­mi­le­ri­nin de çı­kar gü­dü­süy­le si­ya­sal akın­tı­ya ka­pı­lı­şı, gü­ven­siz­lik ne­de­ni ol­mak­ta­dır. Av­ru­pa Ata­türk­çü Dü­şün­ce Der­nek­le­ri Fe­de­ras­yo­nu Ge­nel Baş­ka­nı Dur­sun ATIL­GAN, doğ­ru bil­dik­le­ri­ni söy­le­mek­ten ka­çın­ma­yan, bil­gi­li ve yü­rek­li bir Ata­türk­çü­dür. Onun 1 Ka­sım se­çim­le­riy­le il­gi­li açık­la­ma­sı­nı ger­çek­çi bul­du­ğu­muz­dan okur­la­rı­mı­zın bil­gi­si­ne sun­ma­yı ya­rar­lı bir gö­rev say­dık.
“Köln, 3 Ka­sım 2015
1 Ka­sım 2015’te AK­P’­ye yüz­de 9 ka­dar oy ka­zan­dı­ran ne­den­ler
1 Ka­sım 2015 Ge­nel Se­çim­le­ri­’n­de,
AK­P’­nin el­de et­ti­ği so­nuç, ön­ce­ki ge­nel se­çim­le­re na­za­ran da­ha dik­kat çe­ki­ci­dir. Çün­kü, TBMM’­de tem­sil edi­len CHP ve MHP gi­bi Tür­ki­ye­’nin mu­ha­lif par­ti­le­ri­nin ya­nı­sı­ra, Tür­ki­ye­’nin par­ti­si ol­ma­ya söz ver­me­si­ne, uy­gu­la­ma­da böy­le ol­ma­dı­ğı iyi­ce an­la­şı­lan ve et­ni­si­te si­ya­se­ti gü­den HDP’­nin de ba­ra­jı aşa­rak Mec­li­s’­e gir­me­si­ne rağ­men, AK­P’­nin yüz­de 50’ye yak­la­şan oran­da oy el­de et­me­si­nin ne­den­le­rin­den ba­zı­la­rı, biz­ce, şöy­le sı­ra­la­na­bi­lir:
* Koa­lis­yon ku­rul­ma­sı­nın kar­şı­sın­da du­ra­rak, ye­ni­den ge­nel se­çim is­te­yen ve ta­raf­sız­lı­ğı­nı ke­sin­lik­le ko­ru­ma­yan; ken­di­si­ne, etik­sel eği­lim­le­re ay­kı­rı ola­rak, ör­tü­lü öde­nek ay­rı­lan Cum­hur­baş­ka­nı fak­tö­rü­nü bi­rin­ci ne­den ola­rak gör­mek ge­re­kir. (1 Ka­sım se­çim­le­rin­den son­ra ya­pı­lan bir ka­mu­oyu araş­tır­ma­sı­na gö­re, seç­me­nin yüz­de 38’i ‘AK­P’­ye oyu­mu R. T. Er­do­ğan için ver­di­m’ di­yor; bu ger­çek açık­ça gös­te­ri­yor ki, Cum­hur­baş­ka­nı­’nın halk ta­ra­fın­dan se­çil­me­si yan­lış­tır.)
* İkin­ci önem­li ne­den, ‘se­çim hü­kü­me­ti­’ ola­rak ad­lan­dı­rı­lan hü­kü­me­tin, as­lın­da bir AKP hü­kü­me­ti ol­du­ğu ger­çe­ği­dir. Re­fah/Fa­zi­let par­ti­si­nin de­va­mı ol­du­ğu şüp­he gö­tür­me­yen AKP, 1994’ten be­ri ye­rel yö­ne­tim­de ik­ti­dar­da­dır. Bu­nun en önem­li ta­ra­fı, ye­rel yö­ne­ti­ci­le­rin halk­la da­ha ya­kın iliş­ki için­de ol­ma­sı ve el­le­rin­de­ki ola­nak­la­rı AKP için se­fer­ber et­me­le­ri­dir...
* AK­P’­nin, di­ğer dev­let ku­rum­la­rın­da ol­du­ğu gi­bi, Di­ya­net İş­le­ri Baş­kan­lı­ğı ile bu ku­ru­mun ül­ke ça­pın­da­ki teş­ki­la­tı­nı ken­di gü­dü­mü­ne al­mış ol­ma­sı­dır.
* Cum­hur­baş­ka­nı­’nın Di­ya­net İş­le­ri Baş­ka­nı­’na Cum­hur­baş­kan­lı­ğı bi­nek oto­mo­bi­li kon­ten­ja­nın­dan ni­çin zırh­lı bir araç tah­sis ede­rek ödül­len­dir­di­ği ve böy­le­ce teş­ki­la­tı
AK­P’­nin pro­pa­gan­da ala­nı ola­rak kul­lan­ma­yı amaç­la­dı­ğı göz­ler­den kaç­ma­yan ve dü­şün­dü­rü­cü baş­ka bir ne­den­dir.
* AKP ik­ti­da­rı­nın 27 Mart 1994’ten be­ri ye­rel yö­ne­tim­ler­de, 3 Ka­sım 2002’den be­ri de ge­nel yö­ne­tim­de par­ti­zan­ca kad­ro­laş­ma­sı el­bet­te en önem­li ne­den­ler­den bir di­ğe­ri­dir.
* AK­P’­nin (Anıt­te­pe­’ye kar­şı) de­yi­şiy­le ‘Beş­te­pe­’ de, dev­le­tin mül­kî amir­le­riy­le (va­li­ler, kay­ma­kam­lar) ya­pı­lan top­lan­tı­lar­da ve­ri­len me­saj­lar dik­kat­ler­den kaç­ma­ma­sı ge­re­ken bir baş­ka ne­den­dir.
* Be­kir Boz­da­ğ’­ın, ma­aş­lı me­le­le­ri­nin (mol­la­la­rı­nın) ya da di­nî ka­na­at ön­der­le­ri­nin (!) ‘Beş­te­pe­’ de ni­çin ağır­lan­dı­ğı, her­hal­de bir baş­ka ne­de­nin ipu­cu­nu ver­mek­te­dir.
* Yi­ne Cum­hur­baş­ka­nı­’nın ay­nı me­kân­da muh­tar­lar­la ve yan­daş si­vil top­lum ku­ru­luş­la­rıy­la (!) yap­tı­ğı sa­yı­sız top­lan­tı­lar, lâf ol­sun di­ye ya­pıl­ma­mış­tır...
* İmam ha­tip okul­la­rı me­zun­la­rı ku­ru­luş­la­rıy­la da yan­daş­lık iliş­ki­le­ri göz ar­dı edil­me­me­li­dir.
* AK­P’­nin, ön­cü­lü olan par­ti­le­rin yap­tı­ğı gi­bi (ör­tü­lü adı Müs­lü­man Sa­na­yi­ci­ler ve İşa­dam­la­rı Der­ne­ği olan, an­cak Müs­ta­kil ola­rak te­lâf­fuz edi­len) MÜ­Sİ­AD ile, el de­ğiş­tir­ti­len ser­ma­ye ke­si­mi­ni na­sıl ör­güt­le­di­ği akıl­dan çı­ka­rıl­ma­ya­cak bir baş­ka ne­den­dir.
* Baş­ba­ka­n’­dan son­ra Cum­hur­baş­ka­nı­’na da (he­sa­bı hiç­bir za­man so­rul­ma­yan ve so­rul­ma­ya­cak olan) ör­tü­lü öde­nek ay­rıl­mış ol­ma­sı­nın dik­ka­te alın­ma­ma­sı yan­lış olur.
*Emek­li­sin­den iş­çi­si­ne; as­ke­rin­den po­li­si­ne; öğ­re­tim ele­man­la­rın­dan öğ­ren­ci­le­re; ta­şe­ron iş­çi­ler­den iş­siz­le­re ve me­mur­la­ra ka­dar tüm ke­sim­le­re, AKP se­çim hü­kü­me­ti­nin ver­di­ği va­at­le­ri unut­ma­mak ge­re­kir...
Çün­kü AKP ik­ti­da­rı­nın, 7 Ha­zi­ran se­çim­le­rin­den ön­ce mu­ha­le­fet par­ti­le­ri­nin va­at­le­ri­ne kar­şı çı­kar­ken, 1 Ka­sım se­çim­le­rin­de da­ha da faz­la va­at­ler­de bu­lun­ma­sı, bir baş­ka önem­li ne­den­dir. Seç­men, bi­rin­ci par­ti ola­rak çı­ka­ca­ğı ke­sin olan par­ti­nin va­at­le­ri­ne inan­ma­yı ter­cih et­miş­tir.
*TSK’­nın ko­mu­ta ka­de­me­sin­de­ki men­sup­la­rı­nın, seç­men ço­ğun­lu­ğun­ca ik­ti­dar yan­lı­sı ola­rak gö­rül­me­le­ri, üze­rin­de dik­kat ve önem­le du­rul­ma­sı ge­re­ken baş­ka bir ne­den­dir...
Ve son ola­rak:
*Mil­li­yet­çi­li­ği ayak­la­rı al­tı­na al­dı­ğı­nı söy­le­yen­ler; T.C.’yi res­mî ta­be­la­lar­dan kal­dır­tan­lar; AK­P’­nin mi­ting alan­la­rın­da da­ha ön­ce­le­ri can­sız am­pul ışı­ğı ren­gin­de­ki par­ti bay­rak­la­rı sal­lar­ken; son ay­lar­da Türk Bay­rak­la­rı­nı dal­ga­lan­dır­ma­ya baş­la­mış­lar­dır. Bu oy av­cı­lı­ğı tak­tik­le­ri far­ke­dil­me­li­dir.
Bö­lü­cü te­rör ör­gü­tüy­le mü­ca­de­le et­mek ye­ri­ne mü­za­ke­re eden, “A­çı­lı­m” po­li­ti­ka­la­rıy­la bö­lü­cü te­rör ör­gü­tü mi­li­tan­la­rı­na mü­da­ha­le et­me­me uy­gu­la­ma­sı ya­pan AKP ik­ti­da­rı, 1 Ka­sım se­çim­le­ri ön­ce­si, mil­li­yet­çi söy­lem ve ey­lem­ler­le, ge­çi­ci bir se­çim si­ya­se­ti uy­gu­la­mış­tır.
Gü­dü­len bu si­ya­set­le, bir ta­raf­tan MHP’­nin ta­ba­nın­dan AK­P’­ye kay­dır­ma­lar ya­pı­lır­ken, di­ğer ta­raf­tan da 7 Ha­zi­ran­da HDP’­ye oy ve­ren­le­rin önem­li bir bö­lü­mü­nün ta­raf de­ğiş­tir­me­sin­de et­kin olun­muş­tur.
Ana hat­la­rıy­la, AK­P’­nin 7 Ha­zi­ran 2015’te kay­bet­ti­ği oy­la­rı, 1 Ka­sım se­çim­le­rin­de, sö­zü­nü et­ti­ği­miz ne­den­ler, fak­tör­ler ve uy­gu­la­ma­lar­la ye­ni­den ken­di le­hi­ne çe­vir­di­ği göz­ler önün­de­dir.”