ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu arayarak, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik top atışlarının durdurulmasını istedi.
Biden-Davutoğlu telefon konuşması konusunda açıklama, Beyaz Saray'dan yapıldı. Açıklamada, PKK'dan ismiyle bahsedilip, Türkiye'nin PKK mücadelesine destek ifade edildi, ancak PYD-YPG'nin adı anılmadı. Açıklamada, PYD'den "Suriye'nin kuzeyindeki Kürt güçler" şeklinde bahsedilmesi dikkat çekti.

Zeynep GÜRCANLI/ ANKARA

 

Foto: PHOTODEPOS ABD Başkan Yardımcısı Biden, Başbakan Davutoğlu'nu aradı.


 

"KÜRT GÜÇLER DURUMDAN İSTİFADE EDİP, YENİ TOPRAK ALMASIN DİYE UĞRAŞIYORUZ"

Beyaz Saray'ın açıklamasında, Biden'ın Davutoğlu'na ABD'nin Kuzey Irak'taki Kürt gruplara yönelik uyarıları konusunda da bilgi verdiği yer aldı. Açıklamada, "Başkan Yardımcısı, Kürt güçlerin durumdan istifade ederek bölgede Türkiye sınırı yakınlarında yeni topraklar ele geçirmemesi konusundaki çabalarını anlattı ve Türk tarafından da aynı şekilde davranarak, top saldırısından vazgeçmesini istedi" denildi.
Açıklamada Biden ve Davutoğlu'nun Kuzey Suriye'deki yerlerinden edilmiş kişilerin korunması ile, Halep'e insani yardım yollarının açık tutulması konusunda uzlaştıkları da ifade edildi.

"PKK TERÖRÜNE KARŞI MÜCADELEYİ DESTEKLİYORUZ"

Beyaz Saray açıklamasında, Biden'ın "PKK terörüne karşı mücadeleyi desteklediğini" de bir kez daha ifade ettiği yer aldı.

Açıklamada, "İki lider, Münih'te kararlaştırıldığı üzere, düşmanlıkların sona erdirilmesi IŞİD'le mücadele konusundaki ortak amaçlarını bir kez daha teyid ettiler" dedi.