Erdoğan; “Altın bizim için değişmez bir para ölçüsüdür. Benim de alanım ekonomi, biraz bilirim” dedi. Gerçekten biraz biliyor. Tam bilen danışmanı olmayınca da ekonomi bu hale geliyor. Belli ki soru Erdoğan’ın bildiği yerden gelmemiş. Bize tavsiyesi, elimizdeki dövizleri bozdurup altın almamız yönünde.
Cumhurbaşkanı’nı dinleyip eldeki dövizle altın aldık diyelim. Nasıl para kazanacağız? Elimizdeki altının değeri iki değişkene bağlı...
Dünyadaki altın fiyatı ve Türkiye’deki dolar fiyatı...
Dünyada altının ölçü birimi ons... Fiyatı dolar ile belirleniyor. Bir ons 31.1 gram... Bugünlerde altının ons fiyatı 1170 dolar... Hadi bölüp gram fiyatını bulalım. Gramı yaklaşık 37.62 dolara geliyor.
Dolar ne kadar? Yuvarlak 3.50 lira diyelim. Demek ki gramı 131 liraya geliyor.

Altını olan dolar artsın ister

Altın aldığımızda para kazanabilmek için en iyisi hem dünyada altın fiyatının artması hem de Türkiye’de dolar fiyatının artması olur.
Altın fiyatı sabit durup dolar artarsa para kazanırsınız.
Altın fiyatı sabit durup dolar düşerse para kaybedersiniz.
Hem altın hem dolar düşerse iyi para kaybedersiniz.
Dolar fiyatı sabit durup altın artarsa para kazanırsınız. Dolar fiyatı sabit durup altın düşerse para kaybedersiniz.
Doları düşürmek için dolarını satanlar, aslında doların artmasını isteyecekler ki dolara bağlı olan altın fiyatları artsın, para kaybetmesinler!

Altını bankaya yatırırsanız ne olur?

Altını kuyumcudan aldınız. Haliyle yastık altında saklamanız tehlikeli... Hırlısı var hırsızı var. Dönem kötü, altın için canınızdan bile olabilirsiniz. Nitekim altını kendinizin saklamanızın ekonomiye hiçbir katkısı yok! Yastık altında saklamayayım, ekonomiye kazandırayım dediniz. Bankaya altın olarak götürdünüz. Halt ettiniz. Bankalar bu işe bayılır. Sonuçta vadesiz mevduat gibi... Ne faiz ödeyecek, ne maliyeti olacak.
Bankaya altını yatırdıktan 5 dakika sonra bozdurmaya çalışın, zarardasınız. Ertesi gün altını çekmeye karar verin, muhtemelen size altının TL karşılığını ödeyeceklerdir. Çünkü yatırdığınız bilezikler, kolyeler çoktan hurda olarak eritilmeye gitti.

Altın almak için dolar lazım!

Ya da bankadaki paranızla veya dövizi bozdurup altın hesabı açtırıp direkt altın aldınız. İçinize sinmedi saniyesinde bozdurmaya karar verdiniz, yine zarardasınız. Hem de öyle böyle değil... Bankalarda alış satış arasında deli fark var.
Türkiye’nin yıllık altın üretimi 1 milyar dolar civarında... Yani kuş kadar... Haliyle millet altın talep ettikçe Türkiye dolar verip karşılığında altın ithal edecek. Zaten derdimiz dolar harcamamak değil mi?
Demek ki ekonomiyi biraz bilmek yetmiyor. Bilen birini getirip, işine karışmamak gerekiyor. Bakın, ben de biraz biliyorum ama namaz kıldırıyor muyum?