TELKODER (Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği) Başkanı Yusuf Ata Arıak, Türk Telekom’un altyapı yatırımlarıyla birlikte özelleştirilmesi dolayısıyla telekomünikasyon sektörünün ve Türkiye ekonomisinin yeterince büyüyemediğini söyledi.

Arıak, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında telekom sektörünün 2003 yılından bu yana iddia edildiğinin aksine hızlı büyümediğini, enflasyon dışarıda bırakıldığında sektörün 13 yılda sadece yüzde 4’lük net büyüme gerçekleştirebildiğini söyledi. Arıak, Türk Telekom (TT) özelleştirmesinin yanlış yapılmasından dolayı sektörün büyüyemediğini ifade etti.

“ÜZERİNE YATTILAR”

Arıak, “Şu anda ülke genelindeki 304 bin kilometrelik fiber optik kabloların ve hattın 250 bin kilometresi tek başına Türk Telekom’un elinde bulunuyor. Bir Telekom şirketi TT’nin elindeki hattan ses, internet ya da mobil hizmet vermek istediğinde, git yerleri kaz, kablo döşe dersen olmaz. Hazır hat ve kablolar varken yeniden yeri kazmak en az 15-20 milyar dolar ek maliyete neden oluyor. TT’nin elindeki altyapı kendisinin değil, tüm kamuya ait” dedi.

Başkan Arıak, Başbakan Binali Yıldırım’ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde sorunun çözümü için çok uğraş verdiğini de anlattı. Yıldırım’ın bakanlığı döneminde bir toplantıda Türk Telekom’u eleştirirken, “Altyapının üzerine yattılar, ne kullanıyorlar ne de kullandırıyorlar” ifadesini kullandığını belirten Arıak, sorunun bir türlü çözülememiş olmasından üzüntü duyduklarını belirtti.

Arıak, özel bir şirket olmasına karşın TT’nin yönetim kurulunda Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın da bulunduğuna dikkat çekerek, “Devleti temsilen yönetimde görev verilen bürokrat kamunun çıkarlarını mı, şirketin çıkarlarını mı koruyacak. Bakanlıkta çalışırken kamuyu, şirkette çalışırken Telekom’un çıkarlarını korumaya çalışmak tam bir işkence. Bu hatanın da düzeltilmesi gerekiyor” diye konuştu.

07-fiber

REKABETİ BALTALADI


Türk Telekom’un özelleştirilmesi sırasında hata yapıldığını dile getiren Arıak “Eğer özelleştirme altyapı hariç yapılmış olsaydı, altyapı herkesin kullanımına açılsaydı bugün bu sıkıntılar yaşanmaz, rekabet ortamı sağlıklı işler, fiyatlar daha düşerdi. Altyapı Türk Telekom’a verilerek rekabet ortamı yok edildi. Bu tıpkı tüm karayolları ağının tek bir otobüs firmasına verilmesine benziyor” dedi. Benzer bir sorunun yaşandığı İngiltere, Fransa ve ABD gibi ülkelerin  bu sorunu çözdüğünü dile getiren Arıak, “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Ulaştırma Bakanlığı’nın da acilen bir karar alıp altyapıları makul ücretlerle adil kullanıma açması gerekiyor” diye konuştu.