Sözde ödediğimiz her kuruş vergi bize yol, su ve elektrik olarak dönüyor. Ne hikmetse yola, suya, elektriğe hem ücret hem de vergi ödüyoruz. Ödediğimiz vergi bile dönüp dolaşıp yine bize vergi çıkarıyor.
Bakın, büyüme verileri açıklandı, kamu harcamalarındaki artış yüzde 9.4’e çıktı. Anladığım kadarıyla kasada para kalmadı. Nereden para toplasak diye vergi uydurmaktan yılmayan Maliye ciddi ciddi bu sefer kendini aşıp yeni bir fikir buldu; Yurtdışı internet alışverişlerine stopaj vergisi koyalım!
Nasıl vergi koyacaksın? Koyamazsın ki? Emtia alışları stopaj yoluyla vergilendirilebilir mi?
Şöyle anlatayım; Yabancı bir internet sitesinden alışveriş yapan biri doğal olarak ithalat yapıyor. Aldığı ülke şirketi de ihracat yapmış oluyor. Öyleyse Türkiye, benim vatandaşım senden mal aldı diye başka bir ülkenin firmasına vergi kesebilir mi? Kesemez! Şirket vergisini kendi ülkesine öder.

30 Euro üzeri gümrük vergisi

İnternetten alışveriş yapan hâlihazırda vergi ödüyor. Gümrük Birliği mevzuatına aykırı olmasına rağmen, yurtdışı alışverişlerde 30 Euro üzeri alışverişler gümrük vergisine tabii...
Yurt dışından gelen kolilerin eşya kıymetleri kargo şirketlerince otomatik barkod okuma sistemleri aracılığıyla Gümrük İdaresi’ne bildiriliyor. O da faturayı kesiyor. AB ülkelerinden gelen kargolar için yüzde 18, diğer ülkelerden gelenler için ise yüzde 20 oranında gümrük vergisi uygulanıyor.
Maliye Bakanı çıktı, “Türkiye’den yurtdışına gidecek paralardan stopaj keseceğiz. Yurtdışındaki kuruluşa ödemeyi yaparken bankaya otomatik olarak stopaj keseceksin diyeceğiz” dedi. Stopajı vatandaş değil web sitesi ödeyecek diyor. Bizi mi yiyor?
Sen firmadan stopaj kesersen, firma bunu Türkiye gönderileri için fiyata yansıtmayacak mı? Sahi hangi orana göre keseceksin stopajı?

Vergi alacak neresi kaldı?

Alışveriş esnasında ödemeyi tek kalemde mal ve kargo ücreti olarak yapıyorsun. Bunu nasıl ayıracaksın? Ayıramayacaksın!
Malı iade ettin diyelim. Stopajı nasıl iade edeceksin?
Yurtdışı satıcı tamamen kendi ülkesinin vergi mevzuatına tabidir.  Adamın şirketi burada değil... Sen gümrük vergini almışsın. Kargocu parasını almış. Bankacı kurdan komisyonunu almış. Satan kendi ülkesinde vergisini ödüyor. Daha neyi vergilendireceksin?
İşin özü, Maliye internet üzerinden yurtdışından yapılacak alışverişlerde satana vergi koyamadığı için banka yoluyla bu şirketin vergisini yine vatandaşa ödetecek.
En güzeli herkesin ciğerine nefes ölçen bir alet bağlasın, nefes vergisi alsın. Kulağımızın arkasını da unutmasın... Biz de rahatlayalım, onlar da rahatlasın!