At yalanı bulursun inananı derler ya... Milleti de inandırdılar milli ve yerli tank Altay’ı ürettiğimize... Sokakta sorsan, yüzlercesi Güneydoğu’da, Suriye’de görev yapıyor, cepheden cepheye koşuyor. Öyle bir imaj uyandırdılar.
Bırakın imajı, bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu taa 2014 yılında; “Bugün Altay tankını dünyaya ihraç ediyoruz” bile dedi. Civcivler yedi.
Sahi nerede bu tank? Yok! Hiç olmadı! O zaman neyi ihraç ediyoruz? Hayali... Bildiğin hayali ihracat! Hayal kurup yapmış gibi ihraç ediyorsun, oluyor.
Bakın medyaya yerli savaş uçağı da yapıyoruz. Adı TFX... Görünürde bir şey yok. Neden? TFX görünmez uçak niteliklerine sahip son teknoloji... Göremezsiniz.
Hâlbuki milli ve yerli otomobil yapacak babayiğit bulamamışken, tank yapacak bulmuşlardı. İhale 2008 yılında Altay Tank Üretimi Projesi adı altında Erdoğan’ın katıldığı törende Koç ile imzalandı. Dile kolay 9 yıl geçti. Tank daha yapılmadan eskidi!
Açın interneti yüzlerce Altay tank videosu yüklenmiş. Savunma Bakanlığı, TSK bile yüklemiş. Atış testlerinden, çöl ortamı testleri, kış ortamı testleri, hız testleri, patlama testleri, onlarca test mevcut...

TESTTEN GEÇTİ, İHALEYİ GEÇEMEDİ!

Sürecin sonunda eski Bilim yeni Savunma Bakanı Fikri Işık; “Altay tankı bütün testlerden başarıyla geçmiştir” demecini gururla verdi. Peki, tank nerede üretiliyor? Testlerden geçenler Kore’den gelenler. Fırtına obüsleri gibi tankın da Güney Kore destekli olduğundan Türklüğü tartışılır halde bile olsa dokuz yıl sürecinde elde üç prototip harcanan 1 milyar dolar var.
İlk kez İngilizlerin Birinci Dünya Savaşı’nda kullandığı tankı yüz yıl sonrasını beş geçe, 2020’de biz de üretebilecek miyiz diye düşünüyordum ki, Koç’un ihale teklifi uygun bulunmadı, ihale iptal edildi. Milli Savaş Gemisi projesi Milgem’deki gibi Koç anlaşma dışı kaldı. Yeniden ihaleye çıkılacak.
Ortada bir Koç alerjisi muhakkak. Sözleşme şartlarında anlaşma sağlanamadığı 9 yıl sonra mı anlaşıldı? Hani ihraç bile ediyorduk?
Hiç değilse projesi yerliydi. Gerçi Kore’nin Black Panther tankıyla ruh ikiziydi ama şöyle teknolojik, böyle gelişmiş, dünyada örneği yok dediğimiz tankın yerli olduğunu nereden anlıyoruz? Tankın önünde iki tane dikiz aynası var! Bildiğin Beşiktaş-Sarıyer minibüsü dikiz aynası... Savaşın ortasında biri “topla gel abi” derse arkasını kontrol etmek için olsa gerek... Muhtemelen sürücü kabininde de “maşallah” yazıyordur. Ona da razıyım...

UFAK BİRKAÇ PÜRÜZ KALDI!

Zira “tüm Arap ülkeleri sırada” diye manşet atılan tanka motor bulamadık. Motoru olaydı iyiydi... Pancar motoru yapmak için kurulan yandaş şirkete motor ihalesi verildi. Borsada hisseleri yükseldikçe yükseldi. Adamlar bir buçuk yıl sonra “biz bu motoru yapamayacağız” dedi. Teminatı bile geri ödendi!
Motoru kimden alacağız? Motor yapmak kaporta yapmaya benzemiyor. Avrupalılar “iyi ilişkilerimizden” dolayı vermiyor. Amerika muhatap bile olmuyor. Japonlar, Koreliler yanaşmıyor. Ruslar, ben üretirim, ben satarım diyor.
Bize o güçte motor yapmayı öğretecek birini bulursak, tabii bir de şanzıman ve topu da verirlerse, hele bir de otomatik doldurma sistemini satabilirlerse, yerli değil ama milli tankımız olur.
Daha bu sorunlar çözülmemişken tekrar ihaleye çıkılıyor. İhale için Katar- AKP yönetimine giren Ethem Sancak ortaklığındaki BMC, Altay tankı ihalesine hazır ve projeye talip olduklarını bildirdi. Şimdiden merak içerisindeyim, yeniden açılacak ihaleye acaba uygun teklifi kim verecek? Bence BMC...