Sanal ansiklopedi olarak bilinen Wikipedia'ya Türkiye sınırları içerisinde yaklaşık 10 aydır erişim sağlanamıyor. Ankara'nın taleplerini karşılamadığı gerekçesiyle erişimini kapattığı Wikipedia dün gece sosyal medya kanalları üzerinden bir kampanya başlattı. Türkiye'yi merkeze alan kampanyaya ise "We miss Turkey" (Türkiye'yi özledik) adı verildi.

wikipedi

Türkiye'yi terör örgütü IŞİD'le aynı zeminde gösteren içeriklerin kaldırılmamasıyla birlikte, Türkiye'ye temsilcilik açmadığı, uluslararası hukuka aykırı davranması, mahkeme kararlarını uygulamaları ve Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmamasına yönelik talepte bulunulmasına rağmen Wikipedia'dan bu konuda bir gelişme yaşanmamıştı. Yapılan açıklamada, dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda sitenin yeniden erişime açılacağı belirtilmişti.

wiki

Kampanyayı resmi Facebook hesabından duyuran Wikipedia, "Bir sabah uyansanız ve Wikipedia'ya erişemeseniz ne hissederdiniz? Türkiye'de bu olay yaklaşık 10 ay önce yaşandı. Türkiye'de yaşayan 80 milyon insan bir anda Wikipedia'yı okumaktan ve Wİkipedia'ya destek vermekten alıkonuldu. İşte bu yüzden bu hafta boyunca Türkiye ile ilgili bilgiler paylaşacağız. #WeMissTurkey hastagiyle bize Türk kültürüyle ilgili soruları sorun ve biz de bütün bir hafta boyunca bilgileri güncelleyelim" mesajını paylaştı.

Wales Türkiye'ye gelmemişti

Wikipedia, sosyal medya hesapları için özel olarak geliştirilen çerçeveyi de kullanıcıların kullanmasını istedi.

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında İstanbul'da İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen World Cities Expo etkinliğine davet edilen Wikipedia'nın kurucusu Jimmy Wales davetli listesinden çıkarılmıştı.