İktidarın arka bahçesine dönen Turkcell ile ilgili yeni bir iddia daha gündeme geldi. Şirketin yurtiçi ve yurtdışındaki yüksek cirolu bayiliklerinin, AKP’li şirketlere verilmesi için plan hazırlandığı öğrenildi.

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK), örtülü operasyonu ile “AKP’nin” adeta arka bahçesi haline gelen Turkcell’de, sular durulmuyor. Şirkete, yıllardır emek veren çalışanların işten atılarak yerlerine AKP’lilerin alınacağına yönelik iddialara bir yenisi daha eklendi. Bir iddia da, Turkcell’in yurt içi ve yurt dışındaki bayilerinden geldi. Yüksek cirolu bayilerin AKP’li şirketlerin iştahını kabarttığı ve söz konusu bayilerin AKP’li şirketlere verilmesi yönünde plan hazırlandığı öğrenildi. El değiştirme planının ise 26 Mart’ta yapılacak olan genel kurulun ardından hayata geçirileceği kaydedildi. AKP’li eski bakanlar tarafından yönetilen Türkiye’nin en büyük GSM operatörü Turkcell’de, sular durulmuyor. Özellikle şirketin, 26 Mart’ta genel kurul kararı alması ile birlikte, şirket içinde bir yıldır devam eden rahatsızlığın hat safhaya ulaşmasına yol açtı. İddiaya göre, 26 Mart’ta şirketin son beş yıllık olağan genel kurulları 26 Mart’ta yapılacak. Bu genel kurul, şirketin AKP’li yöneticilerinin de bir anlamda “onaylanmasını” sağlayacak. Bu da, şirket yöneticileri, şirket çalışanları ve bayilerinin rahatsız olmasına yol açtı.

ÜÇ ALANDA DEĞİŞİKLİK ÖNGÖRÜLDÜ

Taraf'ta yer alan habere göre; yönetiminde AKP’li eski Bakanlar Hilmi Güler ile Atilla Koç’un yer aldığı Turkcell’de, üç ayrı birimde AKP kadrolaşmasının gidilmesinin planlandığı belirtildi. Turcell yöneticilerinden edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin en büyük reklam veren şirketlerinden birisi olan Turcell’de ilk operasyon reklam bölümünde yapıldı. Bu operasyonun ardından, şirket reklam bütçesinin büyük kısmını hükümete yakın medya kuruluşlarına tahsis etti. Bunun dışında, reklam ve tanıtım organizasyonları da yine hükümete yakın isimlerin kontrolüne geçti. İkinci aşamada ise, personel ve bayilik sistemiyle ilgili değişiklik öngörülüyor. Bu aşamada, personelin yüzde 10’luk kısmının işten atılması ve bunların yerine de AKP’den refarans getiren AKP’ye üye olan kişilerin işe alınması planlanıyor. Yine bu aşamada, yüksek cirolu bayilerle ilgili de el değiştirme planı yapılıyor. AKP’ye yakın bazı şirketler, Turkcell’in yan hizmetlerine yönelik işleri üstlenmek istiyorlar. Yüksek cirolu şirketlerin el değiştirilmesi için çeşitli planlar yapılıyor.

GENEL KURUL BEKLENİYOR

Planların hayata geçirilmesi için genel kurul bekleniyor. AKP’li eski bakanlar ve AKP tarafından atanan yönetim, şirketin hissedarlarının bir araya gelerek “yönetimi” devralmasından endişe ediyor. Bu nedenle, şirketin geleceğine yönelik hazırlanan planlar gizli tutuluyor. Ve bu konuda çıkan haberlerin tamamı da yalanlanıyor. Örneğin, son bir yıllık dönemde şirketin 8 üst düzey yöneticisi istifa etti. Turkcell içinde ise, söz konusu yöneticilerinin “istifaya zorlandığı” konuşuluyor. İstifa etmek zorunda kalan yöneticilerin, “bir daha iş bulamayız” endişesi nedeniyle, kendilerine yapılan baskıları gizledikleri öne sürüldü.