Çerkezköy ve Kapaklı’ya kömür santrali yapılacağının duyurulmasının andan itibaren bölge halkı, özellikle kadınlar kuvvetli bir direniş sergiliyor. Zonguldak’ta termik santral işletilen Çatalağzı’nı ziyaret eden kadınlardan İlknur Bozkurt, “Zonguldak’taki insanlara işiniz gücünüz var mı demişler. Fabrika yokmuş, onları kandırmışlar. 10 kişiyi işe almışlar. Oradakiler bize ‘Ölün de termik santrali kurdurmayın’ dediler. 'Toprağın altında çalışacağınıza üstünde çalışın' diye kandırmışlar. Son nefesimize kadar yaptırmayacağız. Elimizde raporlarla hastane hastane dolaşıp kanser tedavisi olmak istemiyoruz. Gelecek neslimizin sağlıklı yaşamasını istiyoruz. Üretmek istiyoruz, tüketmek değil” dedi.

Trakyalı kadınlardan Hanife Arslan da, “Bizim denizimiz yok, sadece güzel temiz havamız var. Suyu olan yerlere gitsinler. Çatalağzı’ndaki insanları kurtarsınlar buraya getirsinler, orasını kömürlü termik santral alanı ilan etsinler. Bizim havamıza, suyumuza, toprağımıza dokunmasınlar” ifadelerini kullandı.

Bölge halkı, TEMA Vakfı’nın başlattığı ‘Kömür Üzer’ kampanyasına destek verirken, kömür santrali yerine yenilenebilir enerji yatırımlarının yapılmasını istiyor. Türkiye’de 243 ovanın ‘büyük ova koruma alanı’ ilan edildiğini hatırlatan TEMA Vakfı Genel Müdürü Oben Akyol, buna karşın ovalara termik santral yapılmak istendiğini, bunun Türkiye’nin gıda ve su güvencesini tehdit ettiğini söyledi. Akyol, şöyle konuştu:

HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA

“Kömürlü termik santraller ve kömür madenciliği, başta toprak ve su varlıkları olmak üzere tüm doğal varlıklara geri dönülmez zararlar veriyor. Ayrıca termik santrallerin neden olacağı hava kirliliği ve su tüketimi, tarımı, çiftçiyi ve halk sağlığını tehdit ediyor. Buna karşın Trakya’nın yanı sıra Eskişehir Alpu Ovası, Konya ve Karaman ovaları da termik santral tehdidi altında bulunuyor.”