Minik Kalpler, Balat'ta Rıza Bey ve eşi Mariyana Hanım tarafından 68 çocuğa ev sahipliği yapan bir ev.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


Kendisini Minik Kalpler'in 'bekçisi' olarak tanımlayan Rıza Bey; ''Burada çocuklarımıza ücretsiz bir şekilde yemek veriyoruz, paylaşmayı öğretiyoruz, kütüphane sağlıyoruz. Aynı zamanda da Minik Kalpler'e yardımcı olan güzel insanlar sayesinde onların kırtasiye, kıyafet gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz.Burası bir işletme değil, ev...'' diyor.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

4 AY ÖNCE PAYLAŞMAYI ÜSTLENMİŞ


4 yıl önce farklı bir isimle açılan ''paylaşım evi'' 4 ay önce kapatılmış. Minik Kalp'lerin bulunduğu evin tam karşısında oturan Rıza Bey ise tam sömestr tatiline denk gelen kapanma durumuna dayanamayarak paylaşım evini kendisi devralmış.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


EV EV GEZİP ÇOCUKLARI DAVET EDİYOR

Rıza Bey bütün mahalleliyi tanıyor. 68 çocuğu neye göre tespit ettiğini sorduğumuzda ise: ''Her akşam 7'den sonra yollara düşüyorum. Gidip evlerde çay-kahve içerek durum kontrolü yaparak bu çocuklarımızı tespit ediyorum.'' diyor.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


GÖNLÜNDEN NE KOPARSA...

Ev 3 kattan oluşuyor. İsteyenler içine girip rahat bir şekilde gezebiliyor. İkinci katı ufak bir kütüphane ve aynı zamanda çocukların oyun alanı. Üçüncü katta da gelen misafirler ağırlanıyor. Bu katta çocuklar için çorba, pilav, makarna gibi yemekler yapan Mariyana Hanım'a bir gün önceden haber vererek ekolojik kahvaltı yapabiliyorsunuz.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


Bunun dışında ise kahve ve çay içme şansınız da var. Burası ücretsiz bir paylaşım evi olduğu için Rıza Bey ve Mariyana Hanım hiçbir şey için ücret söylemiyor. Gelenler gönüllerinden kopan miktarı bırakıp gidebiliyorlar.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


PAYLAŞ KURTUL...

Minik Kalp'lerin tam girişinde ''paylaş kurtul'' isimli bir sandık var. Mahalle sakinleri başta olmak üzere vatandaşlar oradan ihtiyacı olan kıyafetleri alabiliyor. Bunun yanı sıra kullanmadığınız eşyalarınızı ve kitaplarınızı ya da yeni kırtasiye malzemeleri alıp götürebiliyorsunuz.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


Hafta içi yeni gelen tüm kırtasiye malzemelerini, oyuncakları, kıyafetleri Cumartesi günleri Rıza Bey çocuklara paylaştırıyor.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ


HER TÜRLÜ OYUNCAK VAR... SİLAHLAR HARİÇ...

Sadece çocuklara değil. Ramazan ayında, bayramda, önemli günlerde mahalledeki çocuklar, üniversite öğrencileri ve çalışan çocuklar para toplayarak mahalledeki yardıma ihtiyacı olan kişilere de yardımcı oluyor. Rıza Bey'e göre Minik Kalp'lerin asıl amacı çocuklara paylaşmanın önemini göstermek ve çocukları internet kafe gibi yerlerden uzak tutmak. Gelen oyuncaklar arasından silah ve bıçak tarzı oyuncaklar çıktığında bunları çocuklara kırdırarak attırdığını söyleyen Rıza Bey; ''Bu oyuncakların gerçeğini 10-15 yıl sonra gördüklerinde  mideleri bulansın istiyorum. '' diyor.