Mersin Çevre Dostları Derneği, Gazeteciler Cemiyeti’nde Mersin’e kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili basın toplantısı düzenledi.
Dernek Başkanı Suna Kılıççı, “Ege koylarında kurulan balık çiftliklerinin denize, çevreye, turizme ve insan sağlığına verdiği korkunç ve geri dönüşü on yılları alacak olan balık çiftliklerinin Mersin sahillerine kurulmasına Mersin halkı hayır diyor. Balık çiftliklerinin çevreye verdiği zarar sadece halkın umurunda ve onlar zarar görüyor Balık çiftliklerinin turizmi bitirdiğini herkes biliyor ve önlem istiyor. İlgililer ise bu çiftliklere karşı çıkar gibi yapıp aslında arka çıkıyor” ifadelerini kullandı.

mersinde-balik-ciftligi-alarmi-1“AB ÜLKELERİ BALIK ÇİFTLİKLERİNİ KAPATTI”


Akdeniz ülkelerinde turizme açık yerlerde balık çiftliklerinin kurulmasına izin vermediklerini belirten Kılıççı, “Balık çiftliklerini kapatan AB ülkelerinden Yunanistan, İtalya, İspanya ve Hollanda'nın,neden Türkiye kıyılarına yöneldikleri belli değil midir.? AB ülkelerinin, Yunanistan başta olmak üzere kendi denizlerini kirlilikten korumak için, Türkiye'de kurulu balık çiftliklerini satın almaya başladıklarını, bölgede birçok balık çiftliği ve kara tesisinin Yunanlı şirketlere geçtiği çiftliklerde yetiştirilen balıkların büyük bir çoğunluğunun başta Yunanistan olmak üzere AB ülkelerine pazarlandığı bilinmektedir” şeklinde konuştu.

“DENİZİ BİTİRİYOR”

Bilinçli turistin balık çiftliklerine yakın yerlerde denize girmeyi tercih etmediklerini söyleyen Kılıççı sözlerine şu şekilde sürdürdü; “Balık çiftlikleri, yanlış yer ve umursamazlık nedeniyle denizlerimizi öldürüyor. Yosunlaşmanın ve deniz kirlenmesinin varlığı, zamanla ekolojik dengeyi de bozacaktır. Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koy kapatılarak, yat ve teknelerin ve turistlerin girmeleri engellenecektir. Yat turizmini teşvik için yeni marinalar açılırken, aynı koylarda balık çiftliği açmaya izin vermek, belirgin bir çelişkidir. Denizi bitiriyor. Bunu herkes biliyor. Bütün bunlara rağmen Mersin kıyılarında kurulacak balık çiftliklerine Mersin halkı hayır diyor. Halk rağmen balık çiftliklerin Mersin sahillerine yapamazsınız ve yaptırmayacağız”