Bundan yedi yıl önce yapılan seçimlerde havalanan yerli uçaktan halen haber alınamıyor. Lakin dünyada örneği olmayan yüksek teknolojili jet uçak ve denizaltı yapımı çalışmalarına başlandığını Erdoğan resmen açıkladı. Seçim yaklaştı ya, yine başladı! Geleneksel seçim kandırması...

* * *

Kimsenin şevkini kırmak istemem zira Türkiye 1970’lerden beri kendi denizaltı üretimini yapıyor. İsmini değiştirip yerli ve milli atomik denizaltı derler, ilk kendilerinin yaptığını iddia ederler. Ülkede yaşayan milyonlar da bunu yerler! Oysa yerli mercimek, yerli buğday, yerli et yiyemezler. Adını bile duymadığınız ülkelerden ithal ederler.

* * *

Dünya yüksek teknolojili ürün ihracatı sıralamasında 102’nci sıradayız. Yüksek teknoloji olarak kabul edilen ürünleri nihracat payı son beş yıldır yüzde 3-3.5 aralığında seyrediyor. Türkiye işin ameleliğini yapıyor. Kilogram başına ihracat 2014’te 1.59 dolarken, 2017’de bu rakam kilogram başına 1.36 dolara kadar geriledi.

* * *

Bırakın üretmeyi, parasını ödediğimiz F-35 uçaklarını Amerika vermiyor, tarihi her daim erteliyor. Önce onları teslim alın sonra uçun, kaçın! Lakin parasını verdikten sonra uçak da üretirsin, köprü de yaparsın, uydu da fırlatırsın. Hatta erik dalı oynayan robot bile tasarlarsın. Kime fayda? Saman bile üretemiyorken, inek yetiştiremiyorken bunları yaparsan aç kalırsın. Kısıtlı kaynaklarını boşa harcarsın.

* * *

Şu an ülkeyi çivi çakmaktan çok çakılan çivileri satan bir zihniyet yönetiyor. Yol yaptı, köprü yaptı diyorsunuz ya, onları özel şirketlere yaptırdılar sonra kiraladılar... Klasiktir; Önce ülkeye borç verip otobanlar yaptırırlar sonra o otobanlarda gidecek arabaları satarlar. Bankaları satın alıp halka kredi verip borçlandırırlar. Faiziyle geri alırlar.

* * *

Peki, toplanan paralar nereye harcanır? Diyanet’e Mercedes, saraya uçak alınır. İmam hatip liseleri açılır. Her yere cami yapılır. Suriyeliye, Afgan’a 32 milyar dolar dağıtılır. Milletin önemli bir kısmı sadakaya bağlanır. Oylar garantiye alınır. Ne yani ülkede 3 milyon 500 bin aile sosyal yardım adı altında devletten para yardımı almıyor mu?

* * *

Uçuk kaçık projeler yerine işçinin, memurun, emeklinin maaşına enflasyondan fazla zam yapsa... Esnafa, sanayiciye kredi vereceğine, vergiler altında ezilmesine kayıtsız kalmasa... Ödemelerini azaltıp, SGK primlerini aşağı çekse... Elektrik, doğalgaz, mazot fiyatlarını düzeltse... ÖTV gelirinin birazından vazgeçse ... Çiftçiyi ithalat ile ezmese, mazot, tohum, gübreye adam gibi destek verse... İnanın bor ile çalışan jet füzeden daha memnun eder. Çok makbule geçer.

sozcu-banner-1