Sibirya'da günlerdir devam eden ve yaklaşık 3 milyon hektarlık alanı küle dönüştüren orman yangını ABD ile Rusya'yı yakınlaştırdı... Kremlin tarafından yapılan açıklamada, gece saatlerinde ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i aradı. İkili arasında gerçekleşen görüşmede, Rusya’nın Sibirya bölgesinde 1 haftadır devam eden orman yangını konusu ele alındı.

Rusya´nın Sibirya bölgesinde günlerdir süren yangınlar, 2,8 milyon hektarlık orman alanının kül olmasına sebep oldu. Ekiplerin yangına müdahalesi havadan ve karadan devam ediyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Savunma Bakanlığı´ndan yangına müdahale için destek istedi. Putin´in isteği doğrultusunda, 10 uçak ve 10 helikopter yangına müdahale eden ekiplere katıldı. 2 bin 700´den fazla personel, 390 zemin teçhizatı ve 28 uçakla yangın söndürme çalışmaları devam ediyor.

 

Trump, Putin’e orman yangınının söndürülmesiyle ilgili yardım teklifinde bulundu. Trump’ın teklifine karşılık Putin, yangının söndürülmesi için güçlü bir hava grubunun oluşturulduğunu ve personel arttırılmasına gidildiğini, bu nedenle yardıma ihtiyaç duymadıklarını belirterek Trump’ın teklifini geri çevirdi. Kremlin’den yapılan açıklamada Trump’ın teklifine karşılık Putin’in teklif nedeniyle ABD ile Rusya arasındaki güçlü ilişkilerin kurulması yönünde iyi bir adım olduğunu belirttiği aktarıldı.