Otomobil ithalatına getirilmek istenen ek gümrük vergileri ile başlayan ABD ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki gerginlik, enerji ticareti ile farklı bir boyuta taşınıyor. Avrupa’nın Rusya’dan daha fazla doğalgaz almasını istemeyen ABD, inşa aşamasında olan Kuzey Akım 2 boru hattının durdurulmasını istiyor. ABD bu noktada Avrupa’ya kendi ürettiği doğalgazı adres olarak gösteriyor. Son yıllarda kaya petrolü ve gazı ile ilgili çalışmalarını artıran ABD, doğalgaz üretiminde dünyanın en büyük ülkesi konumuna geldi ve bunu Avrupa’ya satmak için baskıyı artıyor. Avrupa tarafı ise ABD’den gelecek sıvılaştırılmış doğalgaza (LNG) yüksek maliyet ve olası tedarik sorunları nedeniyle bağımlı kalmak istemiyor.

[old_news_related_template title="Türk Akımı boru hattı projesiyle Kıyıköy nasıl etkilenecek?" desc="Rusya'daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye'ye ulaştıracak olan Türk Akımı projesi Kırklareli'nin Vize ilçesine bağlı Kıyıköy'den karaya çıkacak. Peki bu önemli projenin Kıyıköy'e ve çevresine ne gibi etkileri olacak? Kasabada bulunan halk plajı ve balıkçı limanı projeden etkilenecek mi? sozcu.com.tr ekonomi servisinden Barış Özkan Kıyıköy'e gitti. Vatandaşlarla, çevrecilerle ve Belediye Başkanı Ahmet Bora ile konuştu. Projeyi faydalı bulan da var çevrenin sosyolojik yapısını değiştireceğini savunanlar da... İşte tüm tarafların görüşleriyle Kıyıköy dosyamız..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/son-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/farkinda-degiliz-ama-bir-ilce-degisiyor-2098182/"]

Rus doğalgazını Türkiye’ye getirecek olan Türk Akım projesini de yapan şirketin üstlendiği Kuzey Akım 2 projesinde önemli mesafe kat edilmiş durumda. Baltık Denizi’nin altına döşenen bin 230 kilometre uzunluğundaki boru hattından 2020 yılında doğalgaz akışının sağlanması bekleniyor. Halihazırda aynı güzergahta yer alan Kuzey Akım projesinden 2011 yılından bu yana doğalgaz akışı sağlanıyor. Her iki hattan toplamda yılda 110 milyar metreküp doğalgaz akışı sağlanacak ve bu rakam, Avrupa’nın yıllık doğalgaz ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.

HUKUKA UYGUN

Kuzey Akım 2 Sözcüsü Jens D. Müller, proje inşaatının aralıksız devam ettiğini ve herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Hukuka uygun hareket ettiklerini vurgulayan Müller, “Ülkelerin kendi çıkarları var. ABD’nin de çıkarları var. Avrupa’ya daha fazla LNG satmak istiyor. Bu yüzden Kuzey Akım 2’ye karşı. Ama biz hukuka uygun hareket ediyoruz. Politik spekülasyonlara göre hareket etmiyoruz. Yatırımımız devam ediyor” dedi.

Projenin Avrupa’daki tüketicilere yıllık 8 milyar Euro tasarruf sağladığını anlatan Müller, yatırımın geciktiği her gün Avrupa’ya zararının 20 milyon Euro olduğunu kaydetti.


Şirketlere yaptırım uyarısı


Kuzey Akım 2’de projenin sonuna gelindikçe ABD tarafından yapılan uyarıların dozu artıyor. Geçen ay ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa Dairesi Direktör Vekili Nicole Gibson, Avrupalı firmaların boru hattı inşasına devam etmeleri halinde ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalacakları uyarısında bulundu. Ocak ayında da ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, benzer bir şekilde Kuzey Akım 2 projesiyle bağlantılı şirketlere Amerikan yaptırımlarını hatırlatan birer mektup yazmıştı.