19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı sebebiyle bugün Türkiye'de piyasalar kapalı olsa da uluslararası pazarlarda işlemler devam ediyor.

Dolar/TL 2 hafta önce gördüğü 7.2690 seviyesindeki tarihi zirvesinden 7 seviyesinin altında düşüşünü sürdürüyor.

Dolar/TL 6.90'nın da altına gerileyerek 20 Nisan'dan beri en düşük seviyesinde güne başlarken bankacılar haftanın en önemli gelişmesinin Merkez Bankası'nın faiz kararı olacağını belirtiyor.


Dolar/TL güne 6,90 seviyesinin altında başlasa da daha sonra Habertürk'te yer alan döviz takası (swap) hattı kurmak için dört ülkeyle görüşen Türkiye'nin iki ülke ile anlaşmaya çok yakın olduğu yönündeki haberin ardından piyasa hareketlendi. Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri söz konusu iki ülke ile anlaşma yapıldığını yalanladı.

"BELİRSİZLİKLE DALGALANAN BİR KUR VAR"


Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç da piyasalarda bir süredir İngiltere ve Japonya ile swap anlaşmasının dillendirildiğini belirterek, "Sabah basında yer alan bir haberle kur aşağı geriledi. Öte yandan bir haber ajansının da henüz netleşen bir süreç olmadığına dair bir haberi var. Bu haberle birlikte de tekrar yükseldi. Perşembe günü daha net bir şeyler söylenebilir. Belirsizlikle aşağı ve yuları dalgalanan bir kur var. Hacim de çok yüksek değil. Onu da söylemek lazım." açıklamasında bulundu. 


Dolar/TL bu gelişmeler üzerine 6,75 seviyesine kadar geriledi. Kurun güncel seviyesi için aşağıdaki rakamlara bakabilirsiniz:

[doviz_borsa_template dolar="1" euro="1" altin="1"][/doviz_borsa_template]

Yatırımcılar Türkiye'nin ticaret ortaklarından kısa vadede bir dizi swap anlaşması sağlayacağını öngörüyorlar. Bu beklenti TL'ye de değer kazancı olarak yansıyor.


BNP PARIBAS'TAN DA TL İŞLEMLERE SINIRLAMA İDDİASI


Öte yandan dünyanın en büyük iki takas ve saklama kuruluşu Clearstream Banking ve Euroclear Bank aralarında gerçekleşen TL cinsi bridge takas işlemlerini, 18 Mayıs itibarıyla durdurduğunu açıklamıştı. Bloomberg, TL işlemleri piyasasının en büyük oyuncularından Fransız banka BNP Paribas'ın da TL işlemlere sınırlama getirdiğini öne sürdü.

BNP Paribas'ın hedge fonların ve diğer kuruluşların TL ihtiyacını karşılayan döviz piyasasındaki ana aracı biriminin, müşterilerine yeni TL işlemi teklif etmeyi durdurduğu iddia edildi. Konuya dair bilgi sahibi kaynakların aktardığına göre, banka müşterilerinin pozisyonlarını korumalarına ya da azaltmalarına dair işlemlere devam edecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 7 Mayıs 2020'de yerel bankaların Citigroup, UBS ve BNP Paribas ile döviz-TL takası (swap) yapmasını geçici süreyle yasaklamış, 11 Mayıs'ta yasak kaldırılmıştı. BDDK, söz konusu bankalar hakkında incelemenin sürdüğünü belirtmişti.

[old_news_related_template title="TL işlemler askıya alındı" desc="BDDK’nın aldığı önlemler yabancıların Türk Lirası ile işlem yapmasını zorlaştırınca, Türkiye’deki varlıklara endeksli işlem yapan ve yaptıran bazı takas ve saklama bankaları ile aracı kurumlar TL işlemlerini askıya almaya başladı" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/05/17/iecrop/09-yeni-dolar_16_9_1589750008.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/tl-islemler-askiya-alindi-5820251/"]