Dolu, sağanak yağış ve fırtınanın beklendiği şehirleri Meteoroloji, ani sel su baskını ve oluşabilecek hortumlara karşı uyardı.

İstanbul'da birçok noktada sağanak yağmur etkili oluyor. Yağmur nedeniyle vatandaşlar zor anlar yaşadı. Yağmur bulutlarının görülmesinin ardından Taksim Meydanı karanlığa gömülürken kısa süre sonra sağanak yağış başladı.

FOTO: DHA


Uyarıları dikkate alan çok sayıda vatandaşın yağmura hazırlıklı olduğu görülürken hazırlıksız yakalanan bazı vatandaşlar üstü kapalı alanlara sığındı. Öte yandan rüzgar nedeniyle birçok kişinin şemsiyesi kırıldı.

Eminönü'nde de yağmur nedeniyle zor anlar yaşayan vatandaşlar alt geçitlere sığınarak yağmurun geçmesini bekledi.

İstanbul'un Beşiktaş ilçesinde yağmur ve rüzgar etkili oluyor. FOTO: DHA


Dolu, sağanak yağış ve fırtınanın beklendiği şehirleri Meteoroloji, ani sel su baskını ve oluşabilecek hortumlara karşı uyardı. Hava durumu durumundaki ani değişiklikle AFAD’dan önlem açıklaması yapıldı.

AFAD İSTANBUL VE ÇEVRESİNİ UYARDI

Yapılan açıklamada "Trakya kesimi, İstanbul, Balıkesir ve Çanakkale çevreleri ile Bursa’nın batı ilçelerinde çok kuvvetli yağış bekleniyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve hortum gibi olumsuzluklara karşı AFAD önlem alınmalıdır" ifadelerin kullanıldı.

VALİLİK: ETKİSİNİ ARTIRACAK

İstanbul'da etkili olan yağışla ilgili valilik de vatandaşları uyardı.

Valiliğin açıklamasında şöyle denildi:

* Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden dün yapılan uyarı doğrultusunda bugün devam eden sağanak yağışların akşam saatlerinden itibaren etkisini artırarak gece saatlerine kadar sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış şeklinde, kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli (40-75 Kg/m2) olması bekleniyor.

* Yağışlar nedeniyle meydana gelebilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgâr, yerel dolu yağışı ve hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

* 09.10.2020-Cuma günü: Parçalı ve çok bulutlu, yerel olmak üzere gün boyu kısa süreli sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

* 10.10.2020 Cumartesi günü: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde yerel olmak üzere sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

FOTO: DHA


İZMİR ŞİDDETLİ YAĞIŞ

İzmir, öğle saatlerinde başlayan yağmura teslim oldu. Pek çok ilçede etkili olan yağmur, ilerleyen saatlerde yerini gök gürültülü sağanak yağışa bıraktı.

Bazı bölgelerde dolu yağışı da görülürken yollarda yürümekte güçlük çeken vatandaşlar ayakkabılarını çıkararak yürüdü.

Bazı vatandaşlar ise saçak altlarında yağmurun dinmesini beklemeye başladı. Yağış nedeniyle trafikte de aksamalar yaşanıyor.

Şiddetli yağışın etkili olduğu İzmir'in bazı bölgelerinde dolu yağışı da görüldü. FOTO: İHA


TEKİRDAĞ'DA HORTUM ÇATILARI UÇURDU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bugün için Trakya Bölgesi'nde şiddetli yağmur, dolu uyarısının ardından Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesinde öğleden sonra hortum çıktı.

Marmara Denizi'nde ilçenin Bahçelievler ve Mustafa Kemalpaşa mahallesi açıklarında meydana gelen hortum bazı ağaçları devirirken, birçok evin çatısına zarar verip, elektrik tellerini kopardı.




VALİLİK: 20-25 BİNANIN ÇATISI ZARAR GÖRDÜ

Tekirdağ Valiliği, Marmaraereğlisi´nde meydana gelen hortumda sahilde bulunan 20-25 binanın çatısının zarar gördüğünü açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi:

* Dün sosyal medya hesaplarımızdan meteorolojik verilere göre yaptığımız uyarının ardından, bugün Marmaraereğlisi ilçe merkezinde saat 13.20 sularında sağanak yağışla birlikte başlayan küçük çaplı ve kısa süreli hortum/fırtına olayı meydana gelmiştir.

* Buna bağlı olarak ilçe merkezi Sahil Caddesi'nde 20- 25 binanın çatısının zarar gördüğü (iki tanesi zarar görmüş, diğerlerinden kiremit/çatı kaplaması uçmuş), 1 adet evin balkon duvarının çöktüğü, 1 adet binanın çatı demirinin uçtuğu, buna bağlı olarak sahilde bazı yeme-içme mekanlarının zarar gördüğü, 2 adet balıkçı restoranının hasar gördüğü, herhangi bir can kaybı ve yaralanma ihbarının alınmadığı, ilçe imkanları ile olaya müdahale edildiği; AFAD ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince hasar tespit çalışmalarına başlandığı saygıdeğer hemşehrilerimizin bilgisine sunulur.





BALKON DUVARI KAFETERYANIN ÜZERİNE DÜŞTÜ


Tekirdağ'ın Marmaraereğlisi ilçesindeki Bahçelievler ve Mustafa Kemalpaşa mahalleleri açıklarında meydana gelen hortum bazı ağaçları devirirken, birçok evin çatısına zarar verip, elektrik tellerini kopardı. Denizden gelen hortum Sahil Caddesi üzerinde bulunan kafeteryaların sandalyelerini ve tabelalarını da uçurdu.

Fırtına ve hortumu gören vatandaşlar hemen kendilerini güvenli yerlere attı. Bir apartmanın balkon duvarı da hortumla birlikte alt kattaki kafeterya tentesinin üzerine düştü. Bu sırada kafeteryada oturanlar gürültü ile içeriye kaçarak son anda kurtuldu.




FOTO: DHA



"15-20 SANİYE SÜRDÜ"


Kafeteryanın işletmecisi Süleyman Altıntaş, hortumunu denizden geldiğini ve sadece 15-20 saniye sürdürdüğünü belirterek şöyle konuştu:

* Misafirimle otururken karşı masada çocuklarım oturuyordu. Birden öyle bir fırtına afet koptu ki. Yan taraftaki komşunun masa ve sandalyeleri üzerimize doğru gelmeye başladı.

* Çocuklarım masadan kalkmasıyla bir yukaırdan bir ses geldi, hepimiz şaşırdık her taraf toz duman oldu. Her şey uçtu. Yaklaşık 15-20 saniye sürdü.

* Bir baktık ki aparmanın üçüncü katındaki bir balkonun duvarı üzerimize düştü. Buna şükür çocuklarıma bir şey olmadı.




FOTO: DHA



BELEDİYEDEN UYARI


Yaşanan hortumla birlikte belediye ekipleri zarar gören ev iş yerlerinde hasar tespit çalışması yaptı. Belediyeden anons yapılarak, zarar görenlerin kendilerine başvurmaları istendi.

Marmaraereğlisi Belediye Başkanı Hikmet Ata, yaşanan afet nedeniyle zarar gören vatandaşların belediye olarak yanlarında olduğunu söyledi. Ata, "Yaşanan bu afet nedeniyle öncelikle ilçemize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Burada can kaybının olmaması bizi son derece mutlu etmiştir. Zarar gören vatandaşlarımıza belediye olarak elimizden gelen desteği sağlayacağız" dedi.




FOTO: DHA



MANİSA'DA FIRTINA AĞAÇLARI DEVİRDİ


Manisa'da etkili olan fırtına bazı ağaçların devrilmesine neden oldu. Yunusemre Belediyesi de kenti etkisi altına alan fırtına dolayısıyla teyakkuza geçti. Fırtına nedeniyle zarar gören ağaçlar belediye ekiplerince kaldırılırken; ilçede vatandaşların herhangi bir sıkıntı yaşamaması için çalışmalar sürdürülüyor.

Yunusemre Belediyesi ilçede yaşayan vatandaşların fırtınadan etkilenmemesi için alarma geçti. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, fırtına nedeniyle zarar gören ağaçları kaldırdı. Belediye ekiplerinin teyakkuzda olduğunu belirten Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, ekiplerin özverili bir şekilde çalıştığını ifade etti.

Çerçi açıklamasında, ”Yağmur ve fırtına dolayısıyla devrilen ağaçlar ekiplerimizce kaldırılıyor. Ekiplerimiz herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için yoğun mesai harcıyor. Vatandaşlarımız fırtına dolayısıyla herhangi bir sıkıntı yaşadığında 444 62 09 numaralı Çağrı Merkezimize başvurabilir” dedi.

FOTO: İHA



EDİRNE'DE AHŞAP BİNADA YIKILMA


Edirne'de dün akşamdan beri aralıklarla yağan yağmur, kentte Elmacılar Sokak'ta kimsenin yaşamadığı tarihi ahşap binanın bir kısmının yıkılmasına neden oldu. Akşam saatlerinde gerçekleşen olayda mahalleli polis ekiplerine haber verdi. Polis, çevrede güvenlik önlemi alırken belediye ekipleri de yıkılan parçaları temizledi.

Mahalleli Hasan Aksoy, asırlık olduğu söylenen binanın çöktüğü sırada bölgede kimsenin olmamasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Binanın yıkılmasından dolayı üzüntü duyduklarını ifade eden Aksoy, "Yağıştan ötürü yıkıldığını düşünüyorum. Zaten, yıkıldı yıkılacak gibiydi. Kimse yaralanmadan bu olayı atlattık" dedi.

FOTO: DHA



DOLU UYARISI ARAÇ SAHİPLERİNİ HAREKETE GEÇİRDİ



Bursa Valiliği tarafından yapılan şiddetli yağış ve dolu uyarısı üzerine araç sahipleri tedbir aldı. Birçok sürücü araçlarını güvenli yerlere park ederken, bazıları ise kilim ve battaniye ile araçlarını korumaya çalıştı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Bursa Valiliği tarafından yapılan şiddetli yağış ve dolu uyarısının ardından arabalarını korumak isteyenler seferber oldu. İnegöl ilçe merkezinde bazı araç sahiplerinin doluya karşı battaniye, kilim ve kartonla arabalarını muhafaza etmeye çalıştıkları görüldü. Ancak ilçeye şu saatte kadar ne yağmur ne de dolu yağdı.

FOTO: İHA


HAFTA SONU ETKİSİNİ KAYBEDECEK

Meteoroloji'nin tahminlerine göre perşembe ve cuma günü etkili olacak zorlu hava şartları cumartesi günü etkisini azaltacak. Pazar gününden itibaren yağışlar yurdu terk edecek.

METEOROLOJİ'DEN BİRÇOK İLE UYARI

Afyon, Isparta, Burdur, Eskişehir, Ankara’nın Batısı, Bolu, Düzce, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yerel kuvvetli yağış beklendiğini belirten Meteoroloji, İç Anadolu’nun güney ve batısı ile Batı Akdeniz'in iç kesimlerinde kuvvetli rüzgar ile fırtınanın etkili olmasının beklendiğini ifade etti.

Meteoroloji'nin 9 Ekim Cuma günü saat 23:00'de etkisinin geçmesinin beklendiğini açıkladığı uyarıda "Yapılan son değerlendirmelere göre; bu gece saatlerinden itibaren Afyon, Eskişehir, Isparta ve Burdur çevrelerinde, yarın sabah saatlerinden itibaren Ankara’nın batısı, Bolu, Düzce, Zonguldak ve Bartın çevrelerinde yerel olarak kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, dolu, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

Meteoroloji, bitiş zamanının 9 Ekim Cuma günü saat 19:00 olduğunu aktardığı uyarıda da "Yapılan son değerlendirmelere göre; yarın (Cuma) İç Anadolu’nun güney ve batısı ile Batı Akdeniz’in iç kesimlerinde güney yönlerden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına (40-60 km/saat, hamlesi 60-80 km/saat) beklendiğinden ulaşımda aksamalar, çatı uçması, toz fırtınası gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" ifadeleri kullanıldı.