Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından Türk profesörler Uğur Şahin ve Özlem Türeci çiftinin kurucusu olduğu Alman BioNTech firması ile corona virüsü aşısı anlaşmasının imzalandığını açıkladı.

“MART SONUNA KADAR 4.5 MİLYON DOZ AŞI TESLİM EDİLECEK”

Saat 04.30 itibariyle anlaşma imzalandığını belirten Koca, şunları belirtti:

* Yapılan anlaşmaya göre bu yıl için ayrılan, depolarda hazır beklediğini Prof. Dr. Uğur Şahin hocamızın açıkladığı doz miktarı 550.000 dozdur.

* Bu miktarın Türkiye’ye yıl sonuna kadar ya da ocak ayı başında gelmesi beklenmektedir.

* Bununla birlikte mart ayı sonuna kadar 4.5 milyon doz aşı ülkemize teslim edilecektir.

* Anlaşmamıza göre tarafların mutabakatı ile 30 milyon doza kadar aynı şartlarda aşı temin edilebilecektir.

“DR. ŞAHİN'İN TÜRKİYE İÇİN YAPTIĞI AYRICALIK UNUTULMAYACAK”

Koca, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

* Gecikmenin nedeni üreticinin aşının üretiminden kaynaklanabilecek sorunlarla ilgili sorumluluk kabul etmek istememesiydi. Bu konuda üreticinin sorumluluğunun sözleşmenin mali büyüklüğü ile sınırlı tutulmasında anlaşıldı.

* Bu aşıyı kullanmak için vatandaşlarımızdan onam alınacak. Bu anlaşmanın hayata geçmesinde engellerin ortadan kalkmasında Prof. Dr. Uğur Şahin hocamızın büyük emekleri vardır. Türkiye için yaptığı ayrıcalık unutulmayacaktır. Kendisine milletimiz adına bir kez daha teşekkür ederim.



BİLİM KURULU TOPLANTISINDA AÇIKLAMIŞTI

Dün düzenlenen Bilim Kurulu toplantısının ardından corona virüsü salgınına ilişkin son durumu açıklayan Bakan Koca, Çin’in Sinovac aşısının yüzde 91,25 etki gösterdiğini ve Pazar’ı Pazartesi’ye bağlayan gece Türkiye’ye getirileceğini açıklamıştı.

Koca, Biontech’in aşısıyla ilgili şöyle konuşmuştu:

* Alman Biontech aşısında sözleşme sorunu çıkmıştı ancak sorun aşıldı gibi. Bu aşıyı da yoğun olarak kullanacağız. Alman aşısında, Mart sonuna kadar 4,5 milyon, opsiyonel olarak 30 milyon doz için sözleşme bugün yarın imzalanabilir.

* Biontech aşısıyla ilgili biz tabii ki inaktif aşıyı önemsemiştik. Başından beri bu aşıyı geliştiren ilk Türk bilim adamımız olması itibarıyla, bu aşının Türkiye'de uygulanmasını istedik. Bununla ilgili bize başından beri söylenen 25 milyon gibi aşının sözkonusunun olduğu 2021 için ifade edilmişti.

* Fiyat boyutuyla herhangi bir sorunumuz olmadı. Olması gereken fiyatın olduğunu, dünya ölçeğinde daha uygun rakam olduğunu söyleyebilirim. Bu dönemde aşının üretimiyle ilgili sorumluluk taşımama durumunun sözleşmeye yazılması istendi. Acil kullanım izni olduğu için şu dönemde bu üretimle ilgili bir sorun olma durumunda sorumluluk taşımamayı sözleşmeye konmak istendi.

* Bununla ilgili bundan yana olmak istemedik. Vatandaşımıza herhangi bir sorun olursa, sorumluluk taşımadığını üretici firmanın doğru olmadığını düşündük. Bu görüşmeler devam etti. En son Uğur hocayla 5-6 kez görüştüğümüzü söyleyebilirim.

* Uğur hocayla bu sorunu kısmen aştığımızı söyleyebilirim. Sözleşmenin miktarıyla üretimle ilgili bir sorun olduğunda sorumluluk taşıyabileceklerini belirten bir maddeyi koymaya karşılıklı razı olduk. Yani sözleşme miktarından daha fazla bir sorumluluk taşımama noktasında ısrarlı olduklarını, bunu aşmamızın mümkün olmadıklarını ifade ettiler.

* Biz de sözleşmenin miktarınca sorumluluk alınabileceğini belirterek bu aşıyı yapabileceğimizi konuşmuş olduk.Mart ayı sonuna kadar 4,5 milyon ve opsiyonel olarak 30 milyon kadarı Ocak veya Şubat ayında sözkonusu olabileceğini görüşmüş olacağız. Mart sonuna kadar 4,5 milyon, opsiyonel olarak 40 milyona kadar aşının sözleşmesi netleşmiş oldu. Bu gece veya yarın imzalanmış olu

[old_news_related_template title="Sağlık Bakanı Koca, corona aşısının geleceği tarihi açıkladı" desc="Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki corona virüsü salgınına ilişkin son durumu açıkladı. 'Çin aşısı Türk insanında yüzde 91,25 etkili olduğundan artık eminiz' diyen Koca, aşıların Pazar'ı Pazartesi'ye bağlayan gece yola çıkacağını duyurdu. Koca ilk aşamada 9 milyona yakın kişinin aşı olacağını ve günde 2 milyon aşının yapılabileceğini söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/24/iecrop/bilim-kurulu-depo_16_9_1608825678.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/bilim-kurulu-sonrasi-saglik-bakani-kocadan-son-dakika-aciklamalar-6181804/"]

[old_news_related_template title="Aşı ne zaman yapılacak? " desc="Türkiye'de corona aşısının ne zaman yapılacağını açıklayan Bakan Koca, 'İlk planda sağlık çalışanlarından başlamak üzere daha kısa bir zaman diliminde Ocak, Şubat, Mart gibi en geç Nisan olmak üzere yaygın üçüncü aşamada olan kişileri aşılamayı hedefliyoruz. Günde ortalama 2 milyon doza kadar aşıyı yapma imkanımız olacak' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/24/iecrop/asi-dha2_16_9_1608828908.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-asi-ne-zaman-yapilacak-bakan-koca-acikladi-6181833/"]

[old_news_related_template title="Ev buluşmalarında kilit faktör cam! Corona odayı böyle işgal ediyor" desc="Japonya'da uzmanlar corona virüsü salgınında havalandırmanın önemine dikkat çeken bir çalışmaya imza attı. Asemptomatik bir kişinin bulunduğu odada, camlar kapalı olduğunda virüs hızla yayılırken, açık olduğunda ise hava akımıyla odayı terk ediyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/25/iecrop/cam-simulasyon-hexagon-2_16_9_1608875819.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/ev-bulusmalarinda-kilit-faktor-cam-corona-odayi-boyle-isgal-ediyor-6182186/"]