NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü duyurdu.

Sosyal medya hesabından görüşmeye dair açıklamada bulunan Stoltenberg, “Erdoğan ile Rusya'nın Ukrayna ve çevresinde asker konuşlandırmasını ele almak üzere görüştük. Siyasi bir çözüm bulmak için aktif desteği ve kişisel katılımı için kendisine teşekkür ettim ve Türkiye'nin Ukrayna'ya verdiği güçlü pratik desteği memnuniyetle karşıladım. NATO diyaloğa hazırdır” ifadelerini kullandı.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; görüşmede Rusya-Ukrayna gerilimi başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ele alındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimin son bulması için Türkiye olarak gereken gayreti gösterdiklerini ve tansiyonu düşürme mantığıyla hareket ettiklerini dile getirdi.

Krizin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde Minsk Anlaşmaları çerçevesinde barışçı ve diplomatik yöntemlerle sona erdirileceğine dair görüşünü tüm mevkidaşlarıyla paylaştığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin liderler seviyesinde bir zirveye ya da teknik düzeyde görüşmelere memnuniyetle evsahipliği yapabileceğini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile çeşitli vesilelerle paylaştığını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri, ayrıca Covid-19 testi pozitif çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a 'geçmiş olsun' dileklerini iletti.

ERDOĞAN DAVETTE BULUNMUŞTU

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği iddiası son dönemde tansiyonu yükseltirken, Erdoğan Rusya lideri Vladimir Putin ve Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy'yi görüşmeleri için Türkiye’ye davet etmişti.

Geçen hafta Ukrayna’da temaslarda bulunan Erdoğan’ın, Türkiye’yi ziyaret edeceği açıklanan Rusya lideri Putin’le de görüşmesi bekleniyor.

[old_news_related_template title="New York Times'tan dikkat çeken analiz: Erdoğan'ın Kiev'de askerlere selamı..." desc="ABD merkezli New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kiev gezisini ve Türkiye'nin Rusya-Ukrayna gerilimindeki tutumunu analiz eden bir yazı yayınladı. 'Bazen NATO müttefiki gibi davranan Türkiye' başlıklı yazıda, 'Erdoğan'ın Kiev ziyareti çoğunlukla Zelensky hükümetine bir destek gösterisiydi, ancak Türk lider aynı zamanda Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk rolü oynamayı teklif ederek, Ukrayna'yı desteklemek ile Ukrayna ile karmaşık bir ilişkiyi bozmak arasında ince bir çizgide yürüdüğünü gösterdi.' ifadeleri kullanıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/04/iecrop/000_1on8ml-800x520-1_16_9_1643982196.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/new-york-timestan-dikkat-ceken-analiz-erdoganin-kievde-askerlere-selami-6931853/"]

[old_news_related_template title="ABD: Rusya günler veya haftalar içinde Ukrayna'yı işgal edebilir" desc="ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya'nın günler veya haftalar içinde Ukrayna'yı işgal edebileceğini veya diplomatik yolu tercih edebileceğini aktardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/02/06/iecrop/abdd-reuters5_16_9_1644176459.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/abd-rusya-gunler-veya-haftalar-icinde-ukraynayi-isgal-edebilir-6936157/"]