Geçen hafta yayımlanan röportajında Prof. Acemoğlu, tüm dünyada popülizmin yükseldiğini, eşitsizliklerin derinleşmesinin demokrasi için alarm zillerini çaldığını belirterek, “Bu nedenle enflasyonla savaşmak çok gerekli” ifadesini kullandı.
Acemoğlu, “Enflasyonu kontrol altına almak önemli çünkü piyasa mekanizmaları göz önüne alındığında yüksek enflasyon çok büyük bir ‘güven kırıcı’. Enflasyon yüksek olduğunda halk sisteme, paraya ve piyasa mekanizmasına olan güvenini kaybetmeye başlar” dedi.
UYARI İŞARETLERİ
Tüm dünyada popülizmin yükselişinin en büyük endişelerinden biri olduğunu belirten Acemoğlu, konuyu daha geniş bir eksende; demokrasinin hasar alması olarak yorumladığını anlattı. Bu durumun her endekste kendini gösterdiğini, giderek daha fazla ülkede demokratik kurumlara güvenin azaldığını vurgulayan Acemoğlu, “Politik kutuplaşmanın artması, aşırı görüşler için alan açıyor, politik gelişmelerin halk tarafından analizini zorlaştırıyor. Eşitsizlikler artıyor, bu halktaki memnuniyetsizliği artırıyor. Tüm bunlar demokrasi için uyarı işaretleridir” dedi.
Prof. Daron AcemoğluGelecek 10 yıla iyimser bakmıyorum
Dünyanın en saygın ekonomistlerinden biri olan Acemoğlu global ekonominin gelecek 10 yılına iyimser bakmadığını, kısa vadede ekonominin daha iyi bir görünümü olacağını düşünmediğini belirtti. Acemoğlu, “Mevcut ekonomik realite ‘farklı bir küreselleşmeyi hayata geçirmek’ için bir fırsat olabilirdi ancak bunun jeopolitik gerilimin artması, demokratik kurumların zayıflaması ve Çin-Rusya gibi rejimlerin güçlenmesi nedeniyle gerçekleşeceğinden şüpheliyim” diye konuştu.