Son dönemde alkol ürünleri ve sigaraya art arda yapılan zamlar nedeniyle piyasaya sürülen kaçak ve sahte ürünler katlanarak arttı.

Birebir kopya ürünlerin arttığını ve bunların halk sağlığını tehdit ettiğini söyleyen Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, vatandaşın gerçek ürünleri tüketecek halinin kalmadığını belirtti.

Bilinen marka sigaraların 27.5 TL’ye çıktığını ifade eden Aybaş, “Bu zamların kaçağı daha da artıracağı kesin. 2 bira, bir sigara ve cips 100 TL. Vatandaş alamıyor ve kaçağa yöneliyor. Sağlığı düşünmüyorlar bir süre sonra” dedi.

KAÇAKÇILIK ENDÜSTRİLEŞTİ


Sahte ürün işinin endüstrileştiğini vurgulayan Aybaş, alkol şişelerinin ve sigara paketlerinin birebir kopyalarının üretildiğini kaydetti.

Devletin kaçakçılarla mücadelede zayıf kaldığını anlatan Aybaş, ancak vergisini ödeyen tekel bayi ve işletmelere ağır cezaları kesildiğini hatırlattı. Aybaş, “Sigara siyah tek tip pakete geçince kaçakçılık daha da kolaylaştı. Bunlar Türkiye’de bir yerlerde imal ediliyor. Ayrıca kaçak içki satan yerlere dokunulmuyor. Sosyal medyada aleni bir şekilde reklamları yapılıyor. WhatsApp gruplarında, Telegramda satılıyor” diye konuştu.

ORTA SINIF YOK EDİLDİ


Ramazan ayında da sigara ve alkole zam beklediklerini anlatan Aybaş, “Ete de zam geldi. Daha önce seküler yaşama müdahale ediliyordu, şimdi orta sınıfı yok ettiler” diye konuştu.

Özgür Aybaş

VERGİ ARTIŞLARIYLA KAÇAK TÜKETİM TEŞVİK EDİLİYOR


Finans ve Ceza Hukuku Uzmanı Avukat Hakan Yazıcı, aşırı vergi artışının insanları kaçak ürün tüketimine teşvik ettiğini, kamunun da tersine vergi kaybına uğradığını belirtti. Yazıcı, “Hem halk sağlığını tehlikeye atıp, hem de vergi gelirlerinin azalmasındansa; halkın alım gücü ve ülkenin ekonomik koşullarını göz önünde bulundurup vergilerin makul seviyelere düşürülmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

“Ceza hukukunda genel olarak cezanın amacı, suç işlemiş olanların ıslahı, suç işlememiş olanların da caydırılmasıdır” diyen Yazıcı, ıslah etme amacına dünyanın hiç bir yerinde pek tatmin edici şekilde ulaşılamadığını söyledi.

Yazıcı, şöyle konuştu:

Avukat Hakan Yazıcı

CEZALAR UYGULANMIYOR


“Cezanın caydırıcı olması içinse, öncelikle biliniyor olması, daha sonra ölçülü, yani yeterince caydırıcı, ama orantısız olmaması ve tabi etkili bir şekilde uygulanabiliyor olması gerekiyor. Ülkemizde özellikle cezaların uygulanabilirliği konusunda, hem pek çok fiilin kovuşturulamaması, hem de sık sık af çıkması sebebiyle cezaların etkin şekilde uygulanacağı konusunda oluşmuş bir tereddüt olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, cezaların caydırıcı olabilmesi için öncelikle cezaları ağırlaştırmak yerine onların uygulanmasına konsantre olmamız yarar sağlayacaktır."