Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, son dönemde bankaların yurt dışından getirdiği döviz miktarında 69 milyar dolarlık devasa azalma yaşandığını belirterek, “Bizim bu dövize ihtiyacımız var. Sermaye hareketlerini asla kısıtlamayıp ferah bırakmak zorundayız” dedi.

Ateş, birçok ülkenin enflasyonu kontrol altına almak için enflasyon artışına devam ettiğine de dikkat çekti.

Hakan Ateş, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliğinin (AKTOB) düzenlediği 12. Uluslararası Resort Turizm Kongresi'nde yaptığı konuşmada, yakın zamana kadar bütün bankaların eurobond ihraç edip ülkeye döviz sağladığını, ancak son 2 yıldır buna şahit olunamadığını söyledi.

Vadesi gelen dövizin dışarıya geri ödendiğini ancak yenilenmediğini belirten Ateş, bankacılıktaki dış fonlamanın 164 milyar dolardan bugün 95 milyar dolara gerilediğine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı:

SERMAYE FERAH BIRAKILMALI


“Bizim bu dövize ihtiyacımız var. 600 milyar dolarlık ticaret hacmi olan bir ülkeyiz. 250 milyar dolar ihracat hacmimiz var. Ticaret açığımız 97 milyar dolar. Birçok ham maddeyi dışarıdan ithal ediyoruz. Bu çerçevede dış ticaretin daima liberal bir sistem içerisinde tezahür etme zarureti var. Bu Türkiye için bir seçenek değil. Sermaye hareketlerinin Türkiye’de daima serbest olma zarureti vardır. Türkiye olarak sermaye hareketlerini asla kısıtlamayıp ferah bırakmak zorundayız.”

Ateş, mevduat faizlerinde son günlerdeki yükseliş eğilimi ile ilgili olarak da, “Mevduat tarafında faizlerin yüzde 25’lere gittiğini görüyoruz. O tarafta mudiyi kaçırmak istemiyoruz” dedi.

[old_news_related_template title="Faiz indirimlerine rağmen dolar neden artmıyor?" desc="Merkez Bankası bugün faizi 150 baz puan daha düşürerek tek haneye çekerken, döviz kurlarında yatay seyir devam ediyor. Ekonomistler Hakan Kara, Murat Kubilay ve Enver Erkan faiz indirimlerine rağmen kurlarda yaşanan istikrarın nedenlerini ve seçim öncesi yaşanabilecekleri anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/24/iecrop/doviz_16_9_1669293293.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/faiz-indirimlerine-ragmen-dolar-neden-artmiyor-7498728/"]

[old_news_related_template title="Merkez Bankası'ndan bankalar için komisyon kararı" desc="Merkez Bankası (TCMB) bankalara ilettiği yazı ile önümüzdeki yıl için TL mevduat payı yüzde 60 altında kalan bankalar için zorunlu karşılıklar üzerinden yüzde 3-8 arasında komisyon uygulamasına başlayacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/24/iecrop/mb-2_16_9_1669310001.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/finans/merkez-bankasindan-bankalar-icin-komisyon-karari-7499273/"]