Sivrice merkezli 6,8’lik deprem sonrasında merkez Abdullahpaşa Mahallesi TOKİ konutlarına yerleştirilen depremzedelerin site yönetimi tarafından toplanan doğal gaz faturalarının ödemendiği iddia edilerek 3 aydır doğalgazlarının kesik olduğunu söylediler. Daha önce 44 bin lira borç çıkartıldığını ve bu borcu ödediklerini belirten depremzedelerden Songül Özkan, “Şimdi de güvence bedeli denilerek 22 bin lira ‘güvence bedeli’ isteniyor. Bizler büyük bir depremin içerisinden çıkmış ve büyük bir mağduriyet zaten yaşamışız. Yeni eve çıktık biraz rahatlarız derken bir de bu gibi sorunları yaşıyoruz” dedi.

51 DAİRENİN ÜÇ AYDIR DOĞAL GAZI YANMIYOR”

TOKİ konutlarının önünde açıklama yapan depremzedelerden Sultan Kambur, ilk eve yerleştikleri süreçte doğalgaz güvence bedeli olarak her dairenin bin lira verdiğini belirterek,  “Abdullahpaşa Mahallesi 266.sokak TOKİ 1.Etap C-1 konutlarından oturuyoruz. TOKİ’den evlerimizi teslim aldığımızda bu konutlar TOKİ’nin kontrolünde olan emlak yönetimi tarafından yönetiliyordu. İki yıl boyunca emlak yönetimi konutların işleriyle uğraştı. İki yıl dolmadan geçtiğimiz haziran ayında emlak yönetimi buradaki işlerini devredeceğini söyledi. Bu evlerde oturan bir bina sakini de site yönetimini devraldı. Yönetim değiştikten sonra nisan ve mayıs ayına dair doğal gaz borçlarımızın ödenmediğini öğrendik. Geçtiğimiz aylarda ise site yönetimini yerel bir şirkete devrettik. Yeni yönetimin yapmış olduğu tespitler sonucunda doğal gaz borçlarımızın ödenmediği ifade edildi. Şuanda 51 dairenin doğal gazı yanmıyor. Burada yaşlısı, hastası, küçük çocuğu olanlar var ve maalesef hepimiz soğukta kaldık. Elektrikli sobayla ısınmaya çalışıyoruz.  Daha önce 44 bin lira küsuratında daire başına bin lira ödemiştik. Bu borcu ödememize rağmen şimdi de AKSA tarafından doğal gaz güvence bedeli altından tekrardan para istendi çıkartılan 20 bin lira borcu toplamaya çalışıyoruz. Yaşadığımız sorunla ilgili Elazığ Valiliğine gittik ama herhangi bir sonuç alamadık. Önceki emlak yönetimi daha öncede elektrik faturalarımızı ödememişti onu da sonrasında yine site sakinleri olarak bizler ödedik. Burada oturan vatandaşların çoğu dar gelirli insanlar daha önce şartlarımızı zorlayarak ödemiştik bin lirayı. Şu an gelen bu 20 bin liralık borcu herkes ödeyecek durumda değil maalesef” diye konuştu.

KIŞ DÖNEMİNDE AYLARDIR SOĞUKTA YAŞIYORUZ”

TOKİ evleri teslim etmesi sonrasında TOKİ tarafından atanan Emlak yönetiminin siteye baktığını belirten depremzedelerden Songül Özkan ise, “Bizler depremzedeyiz 2020 depreminde evlerimiz ağır hasar alması sonrasında TOKİ tarafından yapılan evler bizlere teslim edildi. TOKİ bu evleri teslim ettiği zaman buradaki siten emlak yönetimindeydi. İki senelik süreçte bizler konut sakinleri olarak düzenli olarak aidatlarımızı ve faturalarımızı yatırdık. Emlak yönetimi haziran ayında site sakinleriyle toplantı yaparak yönetimi bırakacaklarını söylediler. Apartman sakinlerimizden biri site yönetimini devraldı. Site sakinin yönetimi devralması sonrasında o komşumuzda yönetimi özel bir şirkete devretti. Şirket devraldıktan sonra geçmiş dönemlerde doğal gaz faturalarımızın yatırılmadığını ve doğal gazımızın kesik olduğunu öğrendik. 44 bin lira borcumuzun olduğu ortaya çıktı bu parayı ödememize rağmen şimdi de güvence bedeli denilerek 22 bin lira güvence bedeli isteniyor. Evleri teslim aldığımızda zaten güvence bedeli adı altında bin TL yatırmıştık ama o fesih edildiği için tekrardan güvence bedeli adı altında toplam 22 bin lira ücret istiyorlar. Daire başı 425 lira para toplanıyor bunu millet veremiyor maalesef.  Kış döneminde aylardır soğukta yaşıyoruz. Bizler büyük bir depremin içerisinden çıkmış ve büyük bir mağduriyet zaten yaşamışız. Yeni eve çıktık biraz rahatlarız derken bir de bu gibi sorunları yaşıyoruz. Eylül ayında valiliğe gittik yaşadığımızı mağduriyeti izah ettik. Bizim gibi birkaç yerinde böyle mağduriyetleri olduklarını söylediler ve bize ger, dönüş yapacaklarını söylediler. Herhangi bir gelişme olmayınca yine gittik ve bize ‘dilekçe yazıp verin’ dediler. Dilekçemizi vermemiz sonrasında AKSA’nın özel bir işletme olmasından dolayı bir şey yapamayacaklarını söylemişler” ifadelerini kullandı.

HERHANGİ BİR İHBARNAME GELMEDİ”

Toplanan doğal gaz paralarının nereye gittiğini soran Himmet Gülseren ise, "Bizim emlak yönetimine verdiğimiz bu 2 bin lira nereye gitti? Üç aydır doğalgazımız yanmıyor kaldı ki borcumuzu ödemediğimize dair herhangi bir ihbarnamede gelmedi çoğumuz doğal gazımızın kesildiğinden haberi yoktu” şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Doğalgaz ve elektriği kesilen abone sayısında büyük artış" desc="2021 yılında 425 bin 751, 2022 yılının mayıs ayı sonuna kadar da 182 bin 56 olmak üzere toplam 607 bin 807 abonenin borcundan dolayı elektriği kesildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/11/iecrop/depophotos_16633910_16_9_1668167275.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/dogalgaz-ve-elektrigi-kesilen-abone-sayisinda-buyuk-artis-7474438/"]

[old_news_related_template title="Elazığ'da depremzedelerle görüşmek isteyen SÖZCÜ muhabirine polis engeli" desc="Elazığ’da 2020 yılında meydana gelen depremin ardından Kırklar Mahallesi'nde kurulan konteyner kentten çıkartılacak olan ailelerle görüşmek isteyen SÖZCÜ muhabiri polis tarafından engellendi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/15/iecrop/23-deprem_16_9_1665850592.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/elazigda-depremzedelerle-gorusmek-isteyen-sozcu-muhabirine-polis-engeli-7421278/"]