Express'te yer alana habere göre, Fransız lüks mutfak eşyası şirketi Le Creuset, yapışmaz wok tavalarından şikayet eden bir müşteriye, "Pişirme aşamasında zeytinyağı kullanmaktan kaçınmanızı ve kolza yağı, Hindistan cevizi yağı ve ayçiçek yağı gibi daha yüksek yanma noktasına sahip yağları kullanmanızı tavsiye ediyoruz" dedi.
Müşterilerini daha yüksek yanma noktasına sahip bir alternatif kullanmaya çağıran şirket, "Arada bir tencerenin etrafına yemeklik yağ sürmenizi ve onu bırakmanızı tavsiye ederiz, bu tencerenin kalitesini korumaya yardımcı olacaktır" diye ekledi.

Şef Mark Greenaway ise zeytinyağının serpiştirilerek veya garnitür olarak kullanılması gerektiğini söyledi. Greenaway, “Zeytinyağı ile asla yemek yapmamalısınız. Sadece bir yemeği tamamlamak için kullanılmalıdır" açıklamasında bulundu.
KOLAYCI VE KÖTÜ BİR YÖNTEM
Bu habere, Türkiye'den itiraz geldi. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, SÖZCÜ'ye gönderdiği açıklamada, "Genellikle tereyağı, margarin ağırlıklı mutfak kültürü olan ve onlara göre dizayn edilmiş şirket tavalarına gelen şikayeti zeytinyağına bağlamak, özrü kendinde aramak yerine zeytinyağına yüklemek değil midir? Bu ne kolaycı ve kötü bir yöntemdir" denilerek şu görüşlere yer verildi:
Birleşmiş Milletlere bağlı dünya zeytinciliğinin çatı kuruluşu Uluslararası Zeytin Konseyi ve Kuzey Amerika Zeytinyağı Birliği yayınların da da yer alan gerçeklere ve bilimsel görüşlere; kızartmalarda kullanılacak yağın belirlenmesinde dumanlanma noktası/yanma noktası kesinlikle tek başına bir kriter değildir. Bundan daha önemlisi o yağın içerdiği tekli/çoklu yağ asidi kompozisyonu ve polifenol, tokoferol gibi antioksidan maddelerdir. Zeytinyağı gerek antioksidan özelliğinin gerekse de tekli doymamış yağ asitlerinin (oleik asit ) yüksek olmasından dolayı oksidasyona dayanıklı yağlardan biridir. Bu nedenle de yüksek sıcaklığa maruz kaldığında trans yağ asitlerindeki artış ve toksik maddelerin oluşumu diğer yağlara göre oldukça düşüktür.
Ayrıca Varela ve Ark., tarafından yapılan çok sayıda çalışma göstermiştir ki; diğer katı ve sıvı yağlar ile yapılan kızartmalarda gıda bünyesine daha fazla yağ çekerken, zeytinyağı kullanıldığında gıdanın bünyesine yağ çekilmez ve yüzeyinde kalır. Et ve balığın (sardalya) üst üste 10 kez kızartılmasında bile, kullanılan zeytinyağının indirilebilirliğinin değişmediği görülmüştür. Araştırmalara göre kızartma işlemi doğru bir şekilde, doğru sıcaklıkta, doğru sürede, doğru gıda yüzeyi/hacmi ve yağ oranlarında yapılırsa, gıda yüzeyinde kızgın yağın nüfus etmesini önleyen kabuk oluşur. Zeytinyağı bu tip bir derin kızartma işlemi için özellikle çok uygun bulunmuştur. Kabuktan dolayı kızgın yağın gıdanın merkezine işleme süresi sınırlı olmaktadır.
Bu ve yüzlerce bilimsel sonuç ve değerlendirmeler ışığında, Zeytin ağacının anavatanı olan ülkemizde özellikle çok uluslu tohum ve bitkisel yağ şirketlerinin Pazar paylarının ve kazançlarının arttırılması için yarım asırdan beri kendi ürünlerini üstün tutma, zeytinyağını karalamaya yönelik faaliyetler içinde oldukları artık neredeyse tüm kamuoyu tarafından anlaşılmıştır. Buna karşın milli ve yerli ürünümüz zeytinyağının ise gerek beslenme ve lezzet gerekse sağlığa ilişkin çok yüksek bir değere sahip olduğu da hem ülkemiz hem de tüm dünyada anlaşılmakta zeytinyağı adeta bir kutup yıldızı gibi parlamaktadır."
[old_news_related_template title="Uzmanlar uyardı: Bu yağları kullanmak kanser riskini artırıyor" desc="Yapılan bazı araştırmalar, mısır, ayçiçeği, palmiye ve soya fasulyesi yağlarının ısıtıldığında çeşitli kanserlerle bağlantılı olduğu bilinen aldehit kimyasallarını açığa çıkardığını ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/18/iecrop/shutterstock_2020379171_16_9_1650263507.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/uzmanlar-uyardi-bu-yaglari-kullanmak-kanser-riskini-artiriyor-7081204/"]
[old_news_related_template title="Zeytinyağı tüketmek, kalp hastalıklarından ölümü yüzde 19 oranında düşürüyor" desc="Bir araştırmaya göre, günde yarım yemek kaşığından fazla zeytinyağı tüketmek, kalp hastalığı ve kanser gibi hastalıklardan ölme riskini düşürüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/14/iecrop/zeytinyagi-depophotos_16_9_1642158547.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/zeytinyagi-tuketmek-kalp-hastaliklarindan-olumu-yuzde-19-oraninda-dusuruyor-6887992/"]
[old_news_related_template title="Doğru beslenme ömrü uzatıyor... İşte uzun yaşamanın sırları..." desc="Kötü beslenmenin, tütün kullanımı da dahil olmak üzere diğer tüm sağlık risklerinden daha fazla ölüme yol açtığı ortaya çıktı. Amerikalı bilim insanları, doğru beslenerek nasıl daha uzun yaşayabileceğinize dair adımları paylaştı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/18/iecrop/shutterstock_1552221218-1_16_9_1650265744.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/dogru-beslenme-omru-uzatiyor-iste-uzun-yasamanin-sirlari-7081280/"]