Dün yazdım: “CHP’li kurmayın işaret ettiği İYİ Parti açıklaması...” Özetle; İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu’nun, “Kutsallarımızın siyasi saiklerle tartışma konusuna getirilmesini doğru bulmuyoruz. Sayın Genel Başkanımız, özellikle başörtüsüyle ilgili, yani Anayasa’nın 24’üncü maddesi, bu konularla ilgili kanaatini ve burada neler olup bittiğine yönelik tartışmaları da 14 Kasım’daki Altılı Masa toplantısında dile getirecek (7 Kasım 2022)” açıklamasının şifrelerini yazdım. CHP’li etkin yöneticinin “Bu açıklama 14 Kasım’da toplanacak Altılı Masa’yı zorlayacak gibi görülüyor” tespitini de ekledim.

Yazımın ardından Ankara’nın hareketli koridorlarını yakından takip eden üç isimden telefon aldım ve 14 Kasım’da DEVA lideri Ali Babacan’ın ev sahipliğinde yapılacak toplantının daha da önemli hale geldiğini ve yazımın İYİ Parti çevrelerinde “masaya yatırıldığını” anladım!

İddialara göre, pazartesi günü yapılacak toplantıda Meral Akşener, başörtüsüyle ilgili yaşananları masaya getirecek ve “Biz ne ile karşı karşıyayız. Referandum tartışması ve süreci var. Bunun kullanılmasını ve siyasete alet edilmesini nasıl engelleyeceksiniz? Çözümünüz nedir?” cümlelerini kuracak.

Meral Akşener’in, başörtüsü konusunun nasıl başladığını da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na soracağı konuşulanlar arasında. Çünkü... Akşener’in yakın çevresine, “Bu süreçte biz yoktuk ve ne olduğunu anlamadık. Nereden çıktığını bilmiyoruz! Altılı Masa olarak başlatıp, yüklendiğimiz bir sorumluluk değil bu. CHP’nin önerdiği, AKP’nin el yükselttiği bir durum. Ama bu masayı etkiliyor” diye konuştuğu bilgisine de ulaştım.

İYİ Parti liderinin yakın kurmaylarıyla yaptığı toplantılarda, “Ekonomiyi konuşuyorduk şu anda konuşulmuyor. Cumhurbaşkanı adayının yetkilerinin ne olacağını planlıyorduk şimdi referandumu konuşuyoruz. Başörtüsü için ne karar alınacağı dışında gündem yok gibi. Her şey bağlamından koptu “ tespitleri yaptığı da anlatılanlar arasında.

On gün öncesine dönelim.


Anayasa oylamasında ortak karar


Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığındaki AKP heyeti, başörtüsü konusunda hazırlanan anayasa değişikliği teklifine ilişkin ilk ziyaretini 2 Kasım’da CHP’ye yaptı. Ziyarete ilişkin açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “AKP’nin hazırladığı anayasa değişikliği önerisinin içinde olmayacağımızı söyledik. Teklifi de gördükten sonra da değerlendireceğiz” dedi. Aynı gün AKP heyeti ile İYİ Parti heyeti birlikte açıklama yaptı. İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu, “Biz konuyu genel başkanımızla ve partimizin kurullarında görüşüp oradaki kararımızı paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

Şimdi bir kez daha kulislere uzanalım...

İYİ Parti’de ortak görüş şu:

Referandum konusunda Altılı Masa’da ortak bir karar çıkarsa... Örneğin, partiler olarak Meclis’te olmamak! Bu önemli olur. Ya da ‘Yetkili kurullarda görüşelim’ kararı alınırsa bu da aksi ve sorunlu bir durum yaratır. Bunu da iyi okumak gerekiyor. Masanın ileriye dönük hamlesi için Anayasa oylaması konusunda ortak karar alınması önemli. Keskin bir görüş ayrılığı olursa sıkıntı olur. Bu meseleyi püskürtmek gerekiyor. Aslında biz CHP gibi hemen ret kararı almamakla koruma kalkanı oluşturduk. Çünkü hep birlikte (Anayasa’da yokuz) deseydik Cumhur İttifakı saldırıya başlayacaktı. Bu yüzden koruma kalkanı oluşturduk.”

Bu arada bir bilgi daha:  Önceki gün DEVA lideri Ali Babacan, Meral Akşener’i ziyaret etti. Akşener pazartesi günü toplantıda başörtüsü konusunu masaya getireceklerini Babacan’a da söyledi.

Geçelim diğer iki konuya...

Akşener’in arayışı: Kazanacak aday


Hüseyin Baş yani Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) meselesi de masanın önemli konularından biri. Akşener’in, “Hüseyin Bey’in Altılı Masa’da yer alma iradesini masaya taşıyorum ve bir bakıma aracıyım ben” diye konuştuğu gelen bilgiler arasında.

Yine kulislerde Baş’a ilgili şu değerlendirme yapıldı:

Eğer Meral Akşener aracı olmasaydı BTP masanın diğer partileriyle tek tek görüşecek ve her görüşme kamuoyunu meşgul edecekti. Ancak İYİ Parti bu konuda aracı olunca diğer partilerle görüşme konusu rafa kalktı ve gündemi etkilemesinin önüne geçild. Masadan hayır çıkmaz ama ‘haevet’ gibi bir durum olabilir. Hem içinde değil ama hem hem içinde gibi bir durum!”

Diğer başlık da Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’ın cumhurbakanlığı adaylığıyla ilgili konuşulanlar. İYİ Prti çevresinin değerlendirmesini yorum yapmadan sizlerle paylaşıyorum:

“... Genel başkanın gittiği esnaf gezilerinde, yetkili kurullarımızı topladığımızda yoğun bir şekilde Mansur Yavaş’ın ismini görüyoruz. Seçmen bunu söylüyor. Bu yüzden süreç isteyen bir durumla karşı karşıyayız. Dengeleri biliyorsunuz. Kim ne kadar aday olmak istiyor nereye kadar bariyeri var göreceğiz. İYİ Parti, kazanacak ve ilk turda netice alacak bir adaya odaklanmış durumda. Meral Akşener, onun arayışında ve çabasında! Biz masaya dayatma yapılmasını istemiyoruz. Kazanabilecek adayın kim olacağı gerçekten uzlaşmayla ve somut verilerle kanıtlanmalı! Böyle bir tartışma iklimi olmalı. Süreç böyle ilerlerse daha sağlıklı olacaktır.”