İsveç'in Kuran-ı Kerim yakılmasına onay vermesinden saatler sonra yüzlerce eylemci, Irak'ın başkenti Bağdat'taki İsveç Büyükelçiliği önünde eylem yaptı. Sabahın erken saatlerinde başlayan eylemde göstericiler büyükelçiliği basarken, bina kompleksini ateşe verdi.
Eylemciler, büyükelçilik kompleksine girdi.Son dönemde Kuran-ı Kerim yakma olaylarının giderek arttığı ve geçmişte Ankara'nın da büyük tepkisini çeken bu kışkırtıcı olayların ardından dün Stockholm polisi, Irak'ın İsveç Büyükelçiliği önünde kutsal kitabın yakılmasına izin vermişti.
Yüzlerce Iraklı, Sadr'dan gelen çağrının ardından büyükelçilik önünde toplandı.DİPLOMATLAR GÜVENDE
İsveç Dışişleri Bakanlığı olaylarla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada büyükelçilikte görevli diplomatların güvende olduğu ve sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilirken, büyükelçiliğe düzenlenen saldırı kınandı.
Irak'ta öfkeli kalabalık güvenlik güçleriyle çatıştı.Iraklı yetkililerin binayı ve diplomatları korumak için yardım etmesi gerektiğinin altı çizildi.
Iraklı Şii din insanı Mukteda es-Sadr tarafından eylem çağrısı yapıldı. Sadr tarafından sosyal medya platformları üzerinden ve diğer medya kuruluşları tarafından yapılan çağrının ardından yüzlerce eylemcinin sokağa döküldüğü belirtildi.
Irak çevik kuvveti tazyikli su ve coplarla göstericilere müdahale ederken, bazı göstericilerin ellerindeki Kuran-ı Kerim'i kaldırdığı ve bazılarının ise Sadr'ın posterini taşıdığı görüldü.
Eylemciler sabahın erken saatlerinden beri büyükelçilikte eylem yapıyor.Birçok eylemci yüksek duvarları geçerken, binanın çatısında görüntülendi. Bazı video ve fotoğraflarda ise binadan dumanların yükseldiği görülüyor.
EYLEMCİLER KONUŞTU: SABAHA KADAR BEKLEYEMEDİK
Bazı eylemciler Fransız haber ajansı AFP'ye konuşarak baskının detaylarını paylaştı. Genç bir protestocu, "Sabaha kadar bekleyemedik ve şafak vakti içeri girdik, İsveç'in büyükelçiliğini ateşe verdik" dedi.
Büyükelçilik binasına giren eylemciler binayı ateşe verdi.Fransız haber ajansına konuşan bir diğer eylemci ise, "Sadece sevgi ve inanç temelli olan Kuran'ın yakılmasına protesto etmek için harekete geçtik. İsveçli yetkililerin bu tür eylemleri sonlandırmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı.
ANKARA DA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Son aylarda Kuran-ı Kerim yakma olaylarının giderek arttığı İsveç'in bu adımları Irak'ın yanı sıra Türkiye, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fas'tan da büyük tepki çekmişti.
Irak polisi göstericilere tazyikli su ile müdahale etti.İsveç'in NATO üyeliğinin gündemde olduğu bir dönemde yaşanan Kuran-ı Kerim yakma olayları büyük tepki çekerken, ABD de bu olayı kınamıştı.
Geçen hafta Litvanya'da düzenlenen NATO Liderler Zirvesi'nde İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yakan Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kararı TBMM'nin vereceğini açıklamış ve İsveç'in NATO üyeliğine destek için daha fazla adım atması gerektiğini söylemişti.
IRAK'TAN AÇIKLAMA GELDİ
Irak Dışişleri Bakanlığı, İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği binasını ateşe verenlerin yakalanmasını talep etti.
Dışişleri Bakanlığından, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr taraftarlarınca İsveç Büyükelçiliği’nin ateşe verilmesiyle ilgili açıklama yapıldı.
"Dışişleri Bakanlığı, İsevç’in Bağdat Büyükelçiliği binasının yakılmasını şiddetle kınıyor" denilen açıklamada, "Bu eylem, diplomatik misyon temsilciliklerine saldırı ve güvenliğini tehdit etme kapsamına giriyor" ifadesine yer verildi.
Açıklamada, hükümet tarafından, İsveç Büyükelçiliğine yönelik eylemi gerçekleştirenlerin bulunup yasalara göre cezalandırılması ve olayın perde arkasının aydınlatılması için güvenlik güçlerine soruşturma başlatma talimatı verildiği de bildirildi.
Şii dini ve siyasi lider Sadr yandaşı gruplar, Bağdat’ın merkezindeki İsveç Büyükelçiliğini önce protesto etmiş ardından binayı basarak bazı bölümlerini ateşe vermişti. Sadrcılar, söz konusu olayları İsveç’te Kur’an-ı Kerim’e yönelikler eylemler gerekçesiyle gerçekleştirmişti.
Sadr’a bağlı kişiler, daha önce de İsveç Büyükelçiliği binasını basmıştı. (AJANSLAR)