İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisini 27 Nisan’da olağanüstü kongreye götürüyor. Bundan geri dönüş yok. Kendisi aday olmayacak. Partinin kuruluşunda büyük emekleri olan Koray Aydın, Müsavat Dervişoğlu ve Tolga Akalın yarışacak. 2025’de yapılacak olağan kongreye kadar genel başkanlığı Akşener’in yürütmesine ilişkin önerilerden sonuç çıkmadı.

Zorlukları aşa aşa kurulan İYİ Parti’ye sokulan nifaktan sonra parti gerilemeye başladı. Bugün partide bulunan 38 milletvekili arasında kendilerine yeni parti arayanlar var. Yalnız onlar değil, seçimde çok düşük oy alan siyasi partilerde de milletvekillerinin kalıcı olmadığı biliniyor.

İYİ PARTİ, MHP İLE YARIŞTI

İYİ Parti’den istifalar devam ediyor. Son olarak Sağlık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Taner Demirer istifa etti. İstifa edenlerin çoğu, tıpkı İstanbul Milletvekili Salim Ensarioğlu’nun dediği gibi, “İYİ Parti merkez sağda olacak diye geldim. Ancak böyle bir şey yok” diye düşünüyor. Ensarioğlu şunları anlattı:

“Merkez sağ olacak diye İYİ Parti’ye katılmıştım. Orada muhafazakar Kürtleri ve merkez sağı temsil edecektim. Partideki ilişkilere, dostluğa, saygıya hiçbir itirazım yok. Gerçekten bir saygı sevgi vardı. Ama parti merkez sağa oturamadı. Zaman zaman mehter marşı gibi bir ileri, iki geri adım attı.

Kürt meselesinde de MHP ile ‘Biz mi daha milliyetçiyiz onlar mı?’ diye yarıştı. Bunlar Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli ile kavga eden gruptu. Bu süreçte Kürtler hep dışlandı. Buna rağmen insanlara olan saygım, sevgim nedeniyle İYİ Parti’de kalmıştım. Şeyh Said’le ilgili açıklamam üzerine beni arayıp bir şey sormadan ihraç talebiyle disipline verildim. Üç dönem Doğru Yol’da, üç dönem İYİ Parti’de Genel Başkan Yardımcılığı yapan birisini disipline vermek yakışmadı. Ben parti kararlarına, tüzüğüne karşı çıkmamış, fikirlerimi söylemiştim. Benim için vatanım, bayrağım çok kıymetlidir. Türk’ü, Kürt’ü devletimi seviyorum.”

CHP, ARTIK MERKEZDİR

CHP’nin merkez parti olmasında, sağ oyların toplanmasında 7. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun büyük katkısı olduğunu anlatan Ensarioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beni disipline veriyor. Ben bakanlık yapmışım. 3 defa orada 3 defa da burada 6 defa genel başkan yardımcılığı yapmışım. Burada benim üzerimden giden milliyetçi oyları geri getirmeye çalıştılar. Ben hedef gösterildim ve disipline verildim. Bu adam Şeyh Said ile ilgili bir açıklama yapıyor, koskoca Ensarioğlu, bakanlık da yapmış biz onu disipline veriyoruz. Bu doğru bir şey değildi. Benim üzerimden siyaset yapmak istendi, bu doğru bir şey değildi.”

Seçim sonuçlarıyla ilgili halkımızın sokağa dökülmesi gibi yapısı olmadığını, seçim zamanı iktidarı cezalandırmak istiyorsa sandıkta cezalandırdığını belirten Salim Ensarioğlu şöyle devam etti:

“Rahmetli Süleyman Demirel’e yakın bir siyasetçiydim. Demirel, ‘Mutfaktaki yangın hükümet götürür’ diyordu. Bu seçimde çok daha ilginç bir şey oldu. Sağcı-solcu CHP’ye oy verdi. CHP’nin belediye sayısını artıracağını biliyordum ama birinci parti olacağını düşünmemiştim. CHP’de merkez sağın, muhafazakar seçmenin, MHP’li seçmenin oyu çok. Sağcısı-solcusu CHP’ye
oy verdi. CHP, artık merkezdir. Özgür Özel’in, Mansur Yavaş’ın, Ekrem İmamoğlu’nun bu aralar konuşmaları çok güzel. Kimseyi incitmiyor, birlik, beraberlik, Türkiye ittifakı deniliyor. CHP’yi merkez kabul etmezlerse yanlış yaparlar. Başta yöneticileri bunu kabul etmeli. Özgür Özel’in, Mansur Yavaş’ın, Ekrem İmamoğlu’nun diyaloglarının çok iyi olması lazım. AKP’de hemen herkes Tayyip Bey’den daha kibirli. O kibri bırakıp, teşkilatın vatandaşa gitmesi lazım. Vatandaşa inerse onunda bir şansı olur. Birinci şansı vatandaş CHP’ye vermiş.”

ÖNCE BAĞIMSIZ OLACAKLAR

Oy oranları düşük siyasi partiler yerel seçimde bu oranı neredeyse sıfırladı. Şu anda 60 civarında vekil bağımsız milletvekili olacak gibi gözüküyor. Bağımsız milletvekillerinden Salim Ensarioğlu, bu milletvekilleriyle ilgili parlamentodaki havayı şöyle anlattı:

“Bana göre en az 60 milletvekili partilerinden ayrılıp bağımsız olacak. Yeni bir lider çıkıp parti kurarsa bunları toparlayabilir. Bu olmazsa milletvekilleri CHP ve AKP’ye geçmeye çalışır. Bu iki parti milletvekillerinden kaçını alır onu bilemem. Çünkü o partilerin de seçim bölgesinde milletvekilleri olduğu için sıkıntı olur. Ama yeni güçlü bir parti kurulursa hepsini toparlayabilir.

31 Mart’ta millet CHP’ye bir şans verdi. Merkez’de CHP’yi gördü. Sokağa değil sandığa döküldü. ‘Kamu düzeni’ diyoruz ya vatandaş olay çıkarmadan sandığa gitti. Eğer CHP içinde kavga çıkmazsa, bu gelen seçmen CHP’de kalıcı olur. Özgür Özel’in, Mansur Bey’in, Ekrem Bey’in çok güzel konuşmaları var. Kavga etmeden devam ederelerse, oy veren insanları kucaklarlarsa iki dönem daha götürür. Açıkçası benim de gönlüm CHP’de.”

Şeyh Said ile ilgili sözleri nedeniyle disipline verilince İYİ Parti’den ayrılan Salim Ensarioğlu’nun da gönlü CHP’de olmak diye anladım. Ama iddialı yeni bir siyasi parti kurulursa onlara ağabeylik yapması da yadırganmaz.