Katar'ın başkenti Doha'da toplanan ACI Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, kabin bagajlarını tarayacak teknolojiler ve ek güvenlik önlemleriyle sorunun hızlı bir şekilde çözülebileceği
vurgulandı. Açıklamada "ACI Yönetim Kurulu, İstanbul Atatürk Havalimanı tarafından yapılan bu yöndeki önerilerin neden değerlendirilmediğini anlamakta zorlanmaktadır" denildi.

ABD ve Britanya tarafından, İstanbul'un da aralarında olduğu bazı havalimanlarından bu ülkelere gerçekleşecek uçuşlarda kabine cep telefonundan büyük elektronik cihazların alınması yasaklanmıştı. Şener, bu uygulamanın ticari bir karar olduğunu, Türk Hava Yolları (THY) ve Körfez bölgesindeki havayollarının büyümesini engellemeye yönelik bir girişim olduğunu, konuyu ACI Yönetim Kurulu'na da taşıyacağını belirtmişti.

[old_news_related_template title="ABD'nin yasağı Atatürk Havalimanı'nı vuracak" desc="ABD'nin Türkiye'den yapılacak uçuşlarda elektronik cihazların bagaja konması yönündeki uygulaması Atatürk Havalimanı'ndaki transit yolcu trafiğini ciddi biçimde etkileyecek. Geçen yıl 690 bin yolcu İstanbul üzerinden ABD'ye aktarmalı uçuş yaptı. Türkiye'den aktarmalı olarak ABD'ye giden havayolu şirketlerinde elektronik cihazlar kabine alınacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/atat21.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/abdnin-yasagi-ataturk-havalimanini-vuracak-1747367/"]

ACI Yönetim Kurulu'nun yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: "ABD ve Britanya tarafından kısa süre önce bazı havalimanlarından yapılan uçuşlarda kabine elektronik eşyaların alınmasına getirilen yasak, sektörün var olan güvenlik ikliminde karşılaştığı zorlukları bir kez daha gündeme getirdi. Havalimanları, hükümetler ve sektörel paydaşlarla birlikte güvenliği en öncelikli konu olarak görmekte ve yükselen bir tehdit belirlendiğinde uygun önlemeleri hızla almanın gerekli olduğunu bilmektedir. Bununla birlikte, alınacak güvenlik önlemleri konusunda hükümetler arasında ve sektör paydaşlarıyla bilgi paylaşılması ve koordinasyon sağlanması uygulamanın sağlıklı olması açısından vazgeçilmez önemdedir.

'TİCARİ ETKİLERE YOL AÇABİLİR'


Özellikle, güvenlik önlemlerinin uygulanmasındaki tutarsızlıklar istenen sonuçların alınmasına engel  olabilir ve tehdidin sadece başka lokasyonlara kaymasına neden olabilir. Önümüzdeki durumda da, yolcuların kafa karışıklığı yaşamasına ve sadece havayolları için değil havalimanları için de ticari etkilere yol açabilir.

"Kararı inceleyen ACI Yönetim Kurulu alternatif önlemlerin acilen değerlendirilmesi çağrısında bulundu. Kısa dönemde bu önlemler, uçağa giden kapılarda ek patlayıcı tespit sistemlerinin kurulması ve/veya kabin bagajlarını tarayacak en son teknolojilerin kullanılması olabilir. Bu çerçevede ACI Yönetim Kurulu, İstanbul Atatürk Havalimanı tarafından yapılan bu yöndeki önerilerin neden değerlendirilmediğini anlamakta zorlanmaktadır." 1991'de kurulan ACI, 176 ülkedeki 1940 havalimanını temsil ediyor.

FOREKS