Boğaziçili öğrenciler, daha önce AKP'den milletvekili adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanmasına tepki göstermek amacıyla üniversitenin Güney Kapısı önünde toplandı. Boğaziçililere, diğer üniversitelerden gelen öğrenciler de destek verdi.

“ÜNİVERSİTEMİZE ZARARLAR VERDİĞİNİ ÜZÜLEREK GÖRÜYORUZ”

Öğrenciler tarafından yapılan basın açıklamasında, “Üniversitemizin özerkliğinin, kişiliğine ve geçmişine bakılmaksızın tepeden atanan herhangi bir akademisyen ile değil; üniversite mensuplarının yaptığı, demokratik yollarla belirlenen bir rektör seçimiyle sağlanacağını savunuyoruz. Bu şartlar sağlanmadığında ortaya çıkan antidemokratik uygulamaların üniversitemize zararlar verdiğini üzülerek görmekteyiz” denildi.



“AKADEMİK YÖNETİCİLER SEÇİMLE BELİRLENMELİ”

Boğaziçi Üniversitesi Senatosu'nun 2012 yılında kabul ettiği ilkeler vurgu yapan öğrenciler o ilkeleri şöyle sıralandı:

“Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir. Üniversitelerde karar alma yetkisinin, demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler, atamayla değil seçimle belirlenmelidir. Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak akademik programlarını ve araştırma programlarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.”



“SORUN; İSİMLERDEN BAĞIMSIZ BİR DEMOKRASİ, AKADEMİK ÖZERKLİK”

“Boğaziçi’liler olarak asıl sorunumuz Melih Bulu’nun akademik geçmişi ve şahsi duruşundan da ötedir” denilen açıklamada, “Sorun; isimlerden bağımsız bir demokrasi, akademik özerklik, fikri özgürlük meselesidir. Bu sorunun çözümü ise üniversitelerin kararlarının ve rektörlerin, üniversitelerin iradeleriyle belirlenmesidir. Bu nedenle bir kez daha söylüyoruz ki; üniversitelerimizin karar alma mekanizmalarındaki özerkliğine, demokratik ilkelerine, düşünce özgürlüğüne ve seçim yapma iradesine yapılan müdahaleleri kabul etmiyoruz. Kayyum rektör istemiyoruz ve duruşumuzdan vazgeçmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

“ACİLEN YENİ SEÇİM DÜZENLEMELERİNİ TALEP EDİYORUZ”

Öğrenciler, taleplerini şöyle dile getirdi:

“Tüm üniversitelerdeki kayyum rektörlerin istifasını, bütün rektörlerin demokratik yöntemlere uygun olarak seçimle belirlenmesini istiyor ve akademisyenlerden acilen yeni bir seçim düzenlemelerini talep ediyoruz.”

Öğrenci açıklaması öncesi ve sırasında polisin üniversite ve çevresinde önlemleri artırdığı gözlendi.



POLİS MÜDAHALE ETTİ

Öte yandan atamaya tepki gösteren öğrencilerin eylemine polis müdahale etti. Boğaziçi Dayanışması, 2 öğrencinin gözaltına alındığını, bir süre sonra da serbest bırakıldığını duyurdu.



Polisin öğrencilere müdahale ettiği anlar öğrenci kameralarına anbean yansıdı. Öğrencilerin, "Kayyum gidecek, biz kalacağız" şeklinde slogan attıkları da duyuldu.

 

“ÜNİVERSİTELERE KAYYUMLA DEĞİL ZEKAYLA GİRİLEBİLECEĞİNİ GÖSTERDİKLERİ İÇİN TEŞEKKÜRLER”

Boğaziçili ve destek veren diğer üniversite öğrencilerine vatandaş olarak teşekkür ettiğini belirten Kaftancıoğlu, “Örgütlü dayanışmayla; üniversitelere intihal ya da kayyumla değil zekayla girilebileceğini bir kez daha gösterdikleri için” dedi.

“2016 YILINDAN İTİBAREN TÜRKİYE’DE REKTÖR SEÇİMLERİ KALDIRILDI”

Öğrencilerin, kayyum rektör istemediklerinin altını çizen Gökçen ise, “Öğrenciler, ‘Boğaziçi’nin son derece yetkin, uluslararası alanda tanınan, Türkiye’de tanınan, bilim üreten hocaları varken neden dışarıdan, sadece AKP Milletvekili aday adayı sıfatını taşıyan, tek niteliği bu olan kişi kayyum olarak atanıyor’ diyorlar. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri dışarıdan rektör istemedikleri gibi, rektörlük seçimlerinin de geri gelmesini istiyorlar. 2016 yılından itibaren Türkiye’de Olağanüstü Hal KHK’sıyla rektör seçimleri Türkiye’de kaldırıldı. Biz, bu rektörlük seçimleri geri gelene kadar bütün üniversitelerde mücadelemizi sürdüreceğiz” açıklamasında bulundu.

"REKTÖR SEÇİMLERİ DERHAL GERİ GETİRİLMELİ"

CHP Yalova eski Milletvekili Muharrem İnce de sosyal medya hesabından, öğrencilere destek verdi. İnce, "Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan partili rektörü protesto etmek için derslere katılmayan evlatlarımı dik duruşları için tebrik ediyorum. Üniversitelerde rektör seçimleri derhal geri getirilmelidir" ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Boğaziçi’nin yeni rektörüne tepkilerin ardından ilk açıklama..." desc="Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanan ve daha önce AKP'den milletvekili adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu'ya Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyelerinden tepki geldi. “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” başlığıyla yazılı açıklama yapıldı. Bulu'da tepkilerin ardından ilk açıklamayı yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/03/iecrop/bogazici-mail-kriz_16_9_1522474371_16_9_1609667045.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bogazicinin-yeni-rektorune-ogretim-uyelerinden-tepki-6195193/"]