Ciner Grubu, 402 milyon dolara borçları ile aldığı Show TV’ye 92 milyon dolar nakit ödedi. Alacaklıları ikna edip kanalı daha ucuza getirebileceği konuşuluyor

MEH­MET Emin Ka­ra­meh­me­t’­in pat­ro­nu ol­du­ğu Çu­ku­ro­va Gru­bu­’na ait Show TV’­ye el ko­yup, 402 mil­yon do­la­ra Ci­ner Gru­bu­’na sa­tan TMSF’­nin (Ta­sar­ruf Mev­du­atı Si­gor­ta Fo­nu) ka­sa­sı­na, bu alış­ve­riş­ten sa­de­ce 92 mil­yon do­lar gi­re­cek. Çün­kü Tur­gay Ci­ne­r’­in sa­hi­bi ol­du­ğu Ci­ner Gru­bu, Tür­ki­ye­’nin en çok iz­le­nen ka­nal­la­rı ara­sın­da ye­ra­lan Show TV’­yi yak­la­şık 310 mil­yon do­la­rı bu­lan borç­la­rı ile bir­lik­te sa­tın al­dı.

Bu yüz­den borç­lar bir ke­na­ra bı­ra­kıl­dı­ğın­da Show TV için Ci­ne­r’­in TMSF’­ye öde­ye­ce­ği mik­tar sa­de­ce 92 mil­yon do­lar olu­yor.

Sek­tö­rü ya­kın­dan iz­le­yen uz­man­lar, en çok iz­le­nen­ler ara­sın­da olan bir TV ka­na­lı için 92 mil­yon do­lar­lık bir öde­me­nin ‘çok iyi­’ bir alış­ve­riş ol­du­ğu­na dik­kat çe­ki­yor­lar. Ci­ner Gru­bu­’nun, ka­na­lın top­lam 310 mil­yon do­lar­lık bor­cu için ala­cak­lı­lar ile ma­sa­ya otur­ma­sı ha­lin­de yi­ne ‘i­yi­’ bir pa­zar­lık­la öde­ne­cek borç mik­ta­rı­nı da önem­li öl­çü­de dü­şü­re­bi­le­ce­ği ve ka­na­lı da­ha ucu­za mal ede­bi­le­ce­ği ko­nu­şu­lu­yor. Ke­za uz­man­lar, Show TV’­nin uzun sü­re­dir fi­nan­sal kriz için­de ol­ma­sı ne­de­niy­le ka­nal­dan ala­cak­lı olan­la­rın “ne ko­par­sak kâr” man­tı­ğı ile yak­la­şıp, da­ha dü­şük be­del­le­re ra­zı ola­bi­le­cek­le­ri­ni be­lir­ti­yor­lar. Ke­za böy­le bir pa­zar­lık ma­sa­sı ku­rul­du­ğun­da, her iki ta­ra­fın da ka­zanç­lı çı­ka­ca­ğı­nı söy­le­yen­ler ol­mak­la bir­lik­te en kâr­lı çı­kan ta­ra­fı söy­le­me­ye ge­rek yok.

İş­te bu yüz­den Tür­ki­ye­’nin en çok iz­le­nen ilk 5 ka­na­lı ara­sın­da olan Sho­w’­a bi­çi­len be­del ka­fa­lar­da so­ru işa­re­ti uyan­dı­rı­yor. 2007 yı­lın­da Ça­lık Hol­din­g’­in sa­hi­bi Ah­met Ça­lık, Sa­bah Ga­ze­te­si ve AT­V’­yi 1.1 mil­yar do­la­ra sa­tın al­mış ve geç­ti­ği­miz ay­lar­da sa­de­ce
AT­V’­nin 1 mil­yar do­la­ra sa­ta­ca­ğı ko­nu­şul­ma­ya baş­la­mış­tı. Ay­rı­ca Do­ğan Gru­bu da, TMSF’­den al­dı­ğı ve o gün­ler­de iz­len­me oran­la­rı açı­sın­dan alt sı­ra­lar­da ye­r a­lan Star TV’­yi Do­ğuş Gru­bu­’na 327 mil­yon do­la­ra sat­mış­tı.

Öde­me yok­tu

Ka­na­lın ala­cak­lı­la­rı ara­sın­da ya­pım­cı­lar ve se­na­rist­ler de var. Se­na­rist-Ya­zar Ga­ni Müj­de, TMSF’­nin ka­na­la el koy­ma­sı­nın ar­dın­dan, “S­how TV’­nin en bü­yük ala­cak­lı­sı Acun Ilı­ca­lı ve be­nim. Çün­kü Show TV nor­mal öde­me yap­mı­yor­du. Fak­to­ring fir­ma­la­rı üze­rin­den öde­me ya­pı­yor­du­” de­miş­ti.

Da­ha ön­ce fak­to­ring üze­rin­den ala­cak­lı­la­ra ya­pı­lan öde­me­le­rin akı­be­ti­nin ne ola­ca­ğı da bel­li de­ğil.

Programlara son verildi

Cİ­NER Gru­bu, Sho­w’­u alır al­maz he­men ope­ras­yo­na baş­la­dı. Sa­tış iş­le­mi­nin ta­mam­lan­ma­sı­nın he­men ar­dın­dan Show Ana Ha­be­r’­in te­pe is­mi Ali Kır­ca ve eki­bi zo­run­lu iz­ne çı­ka­rıl­dı. Ye­ri­ne hü­kü­me­te ya­kın­lı­ğı ile bi­li­nen Ka­nal 7’de ha­ber su­nan Er­han Çe­lik ge­ti­ril­di. Ay­rı­ca üç prog­ram ya­yın­dan kal­dı­rıl­dı. Ka­na­lın ma­ga­zin prog­ram­la­rı; Show Ku­lüp, Cu­mar­te­si Sür­pri­zi ve Pa­zar Sür­pri­zi­’ ne son ve­ril­di. Prog­ram­lar­da gö­rev ya­pan yak­la­şık 30 is­min de gö­re­vi­ne son ve­ril­di. Ka­nal­da hem iç hem de dış ya­pım­lar­da ise en­di­şe­li bek­le­yiş de­vam edi­yor.

Erol Aksoy payını istiyor

KA­NA­LIN Ci­ner Gru­bu­’ na sa­tı­şın­dan ön­ce yüz­de 17’si Erol Ak­so­y’­a, yüz­de 4.5’si Turk­cel­l’­e ve yüz­de 0.65’i Ay­dın Do­ğa­n’­a ait­ti. Bü­yük or­tak­la­dan olan Erol Ak­soy ise TMSF’­ye da­va aç­ma­ya ha­zır­la­nı­yor. Ak­soy, Meh­met Emin Ka­ra­meh­met ile ara­la­rın­da bir pro­to­ko­lün ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, söz ko­nu­su pro­to­ko­le gö­re, 150 mil­yon do­la­rın üs­tün­de­ki be­de­lin ken­di­si­ne ait ol­du­ğu­nu bil­dir­di. Ak­so­y’­un, 252 mil­yon do­lar­lık kıs­mın ken­di­si­ne ait ol­du­ğu id­di­asıy­la TMSF’­ye ve mah­ke­me­ye baş­vur­ma­ya ha­zır­lan­dı­ğı be­lir­ti­li­yor.