Geçtiğimiz günlerde birkaç yazıda Çukurova Havalimanıyla ilgili yaşanan sorunları dile getirmiştim.

Bunlardan bir tanesi Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın havanın rüzgarlı oluşu nedeniyle uçak seferlerinin aksayacağı bilgisi ile havalimanı yerine Ankara’ya karayoluyla giderken kar ve tipi yüzünden yolda kalmasını da içeriyordu.

Bunun üzerine AKP Adana İl Başkanı Ozan Gülaçtı, Karalar’ı siyaset yapmakla suçlayan bir açıklama yapmış ve Çukurova havaalanının hiç kapanmadığını belirtmişti. Yazılarım sonrası, şimdi de Çukurova Havaalanı yönetiminden bir açıklama geldi.

Özetle havaalanının hiç kapanmadığını belirten ve bir anlamda eleştirilerin haksızlığını vurgulayan açıklamanın ayrıntılarını yazacağım ama önce şunu söylemek isterim:

Zeydan Karalar’ın, Ankara yolunda kaldığı ve aynı zamanda Çukurova’yı etkisi altına alan fırtınan yaşandığı tarihler 23 ve 24 Kasım günleriydi.

Havaalanı yönetimi neden o zaman bir açıklama yapmadı da “Fırtına sebebiyle havaalanımız kapanmadı. Hiçbir uçak seferi iptal edilmedi” demek için bu kadar gün bekledi?

Bu önemli bir soru işareti?

Oysa, havaalanı yönetiminin çalıştığı sosyal medya ajansları var, kendi internet ve sosyal medya siteleri var isterlerse bunu anında ilan edebilirlerdi.

Zaten öyle olması da gerekmiyor mu?

Ben havaalanı yönetiminin yerinde olsam, fırtınanın ya da aşırı yağışların yaşandığı günlerde dakika başı sosyal medyadan açıklama yaparak havaalanındaki durumlardan, pistin durumlarından yolcuları haberdar ederim.

Eğer bir sorun yoksa insanlar da ona göre güvenli biçimde havaalanına gelirler ya da bilet alma veya almama tercihlerini ona göre belirlerler.

Eğer siz böyle hava olaylarının gündemde olduğu günlerin üzerinden üç dört gün sonra açıklama yaparsanız hiçbir anlamı kalmaz.

Bu nedenle buradan Çukurova Havaalanı yönetimine seslenmek istiyorum;

Bence bundan sonra Çukurova’da yaşanacak aşırı yağış veya fırtına vb. gibi hava olaylarında havaalanının açık olduğunu, uçak seferlerinin aksayıp aksamadığını saat başı duyuracağınız anonslarla vatandaşlara bildirirseniz, tartışmaların odağı olmazsınız ve güvenli hava yolculuğuna katkıda bulunursunuz.

Aksi halde, bilgi kirliliğinden kaynaklanan dedikodu kazanı kaynamaya devam eder ve bundan zararı herkes görür.

Şimdi gelelim havaalanı idaresinin yaptığı açıklamaya.

Sorumlu gazetecilik anlayışımız gereği, eleştirdiğimiz kurumun da açıklamasına

yer vermek gerektiğini düşünerek bu açıklamayı özetliyorum:

“Çukurova Uluslararası Havalimanı Direktörü Oğuz Oflaz; iç hat ve dış hat yolcularına hizmet vermek üzere uluslararası standartlarda tasarlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın alt ve üst yapısıyla uçakların güvenli iniş ve kalkış yapmasına imkan sağlayan son teknolojiye sahip pistiyle, havalimanı yerleşkesiyle Çukurova Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin ve Dünyanın odaklandığı en önemli havacılık yatırımlarından biri olduğunu belirtti.

Tüm havaalanlarında önemli unsurlardan birisinin de doğa olaylarıyla mücadele olduğunun altını çizen Oflaz, olumsuz hava koşullarının havalimanlarını etkileyebileceğini ancak hızlı müdahale ve çözüm kabiliyetlerinin önemine dikkati çekerek “Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan olumsuz hava koşullarında Çukurova Uluslararası Havalimanı kalkışlı uçuşlarda herhangi bir sorun yaşamadık ve uçuş iptalimiz olmadı. Özellikle 23 ve 24 Kasım tarihlerinde ağırlaşan olumsuz hava koşulları nedeniyle Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından turuncu (tehlikeli - 70 ila 90 km arası rüzgar hızı) kod uyarısının verildiği Antalya bölgesi varışlı uçuşlar Çukurova Uluslararası Havalimanı’na inerek yakıt alımlarını tamamladıktan sonra hedef varış noktalarına devam ettiler. Ayrıca karşı hava meydanlarındaki olumsuz hava durumunun iyileşmesi sonrasında oluşan yoğun talep üzerine de havayolları tarafından eklenen 6 ilave sefere de ev sahipliği yaparak yolcularımızı ağırlamaya devam ettik’’ dedi.

Açıklamada ayrıca; “ 23.11.2024 tarihinde XQ595 sefer sayılı Mancester Antalya seferini yapan uçak, 23.11.2024 tarihinde XQ421sefer sayılı Varşova Antalya seferini yapan uçak ve 24.11.2024 tarihinde Pc2070 sefer sayılı İstanbul Gazipaşa seferini yapan uçak bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle iniş sağlayamadığından önce Çukurova Uluslararası Havalimanına iniş yapmış olup yakıt alımı yaptıktan sonra seferine devam etmiştir” denildi ve “10 Ağustos 2024 tarihinde açılışı gerçekleştirilen Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda hava trafiğine hizmet vermeye başladığı 11.08.2024 tarihinden itibaren son 3 ayda 8244 uçuş gerçekleştirilmiş” bilgisi verildi.