İzmir'in Seferihisar İlçesi ile başlayan 'Cittaslow' (sakin şehir) akımının son üyesi Erzurum'un Uzundere İlçesi oldu. Ayrıca Aydın Yenipazar'da bulunan Yedi Bilgeler işletmesi de 'Cittaslow Dostu İşletme' unvanını almayı başardı.
İtalya'nın Greve in Chianti şehrinde, Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu toplantısı yapıldı. Polonya, Almanya, Güney Kore, İtalya, Belçika, ABD, İsviçre, Fransa, Çin, Macaristan ulusal koordinatörlerinin katıldığı toplantıda, yeni web sayfası, web tv projesi ve eğitim projeleri üzerinde çalışmalar yapıldı. Almanya, İtalya ve Tayvan'dan yeni katılan kentlerle birlikte Türkiye'den de Uzundere'nin üyeliğe kabul edilmesi alkışlarla karşılandı. Uzundere, Artvin- Şavşat'tan sonra Türkiye'nin 11. sakin şehri oldu.
Üyelik sertifikasını, Uzundere Kaymakam Hacı Arslan Uzan ve Uzundere Belediye Başkanı M. Halis Özsoy adına alan Cittaslow Genel Başkan Yardımcısı ve Seferihisar Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer, üyeliğin alınmasında katkı veren gönüllüleri kutlayarak Uzundere'ye hayırlı olmasını diledi. Başkan Soyer, 'Cittaslow Dostu İşletme' konusuna da değinerek, "Türkiye için bir ilk gerçekleşti. Yenipazar'daki Yedi Bilgeler işletmesi, Türkiye'nin ilk 'Cittaslow Dostu' işletmesi unvanını kazandı. Otel ve işletmeleri ile bu ödülü çoktan hak ediyorlardı. Sertifikalarını onlar adına almaktan dolayı gururluyum. Bilge Yamen, Gülgün Yamen ile Sevil Terzioğlu ve çalışanlarını bütün kalbimle kutluyor, başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.
CİTTASLOW TÜRKİYE
Uzundere'yle birlikte Türkiye'deki Sakin Şehir listesi şu şekilde oluştu:
İzmir Seferihisar, Aydın Yenipazar, Muğla Akyaka, Çanakkale Gökçeada, Kırklareli Vize, Isparta Yalvaç, Sakarya Taraklı, Ordu Perşembe, Şanlıurfa Halfeti, Artvin Şavşat ve Erzurum Uzundere.
Türkiye'nin ilk Cittaslow'u olan Seferihisar, genel merkezde Türkiye'nin başkenti olarak kabul ediliyor. Türkiye'den Cittaslow olmak isteyen kentler, başvurularını Seferihisar'a yapıyor, buradaki incelemenin ardından talepleri İtalya'daki birliğe götürülüyor.
CİTTASLOW NEDİR?
İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinden oluşan Cittaslow "sakin şehir" anlamında kullanılmaktadır. Cittaslow ağı, küreselleşmenin şehirlerin dokusunu, sakinlerini ve yaşam tarzını standartlaştırmasını ve yerel özelliklerini ortadan kaldırmasını engellemek için Slow Food hareketinden ortaya çıkmış bir kentler birliğidir. Küreselleşmenin yarattığı homojen mekanlardan biri olmak istemeyen, yerel kimliğini ve özelliklerini koruyarak dünya sahnesinde yer almak isteyen kasabaların ve kentlerin katıldığı bir birliktir. Şehirlerin hangi alanlarda önemli ve özel olduklarını düşünmeleri ve bu özelliklerini korumak için strateji geliştirmeleridir. Şehrin dokusunun, renginin, müziğinin ve hikayesinin uyum içinde, şehir sakinlerinin ve ziyaret edenlerin zevk alabilecekleri bir hızda yaşanmasıdır. Yerel zanaatları, tatları ve sanatları sadece eskilerin hatırlayabildiği kavramlar olmaktan çıkarmak için bunları çocuklarla ve misafirlerle paylaşmaktır. İnsanların kendi sağlıklarını ön planda tutmalarıdır. Bunu gerçekleştirmek için, hava, gürültü, ışık ve elektromanyetik kirliliklerin sürekli kontrol edilmesi ve sağlığı tehdit etmeyecek boyutta tutulmasıdır. Çöp toplama saatlerinden ilaçlamaya kadar birçok konuda önlem almak ve uygulamaktır. Çevreye ve insana zararlı olmayan alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarının teşvik edilmesidir. Belki de en önemlisi bir şehrin, dünyada binlerce birbirinin aynı şehirden kendini farklılaştırmasıdır.
DHA
Erzurum Uzundere, Türkiye'nin 11. sakin şehri oldu
İtalya'da yapılan Uluslararası Cittaslow İcra Kurulu Toplantısı'nda, Erzurum'un Uzundere ilçesi üyeliğe kabul edildi.