Balıkesir zengin tarihi geçmişi nedeniyle pek çok eseri de barındıran, kaleler, camiler, kiliseler, ören yerleri ve antik kentleriyle gezilip görülmesi gereken illerimizdendir. İşte size birkaç örnekle Balıkesir gezi rehberi... BALIKESİR SAAT KULESİ Balıkesir Merkezde bulunan saat kulesi üzerinde bulunan kitabesine göre 1827’de yapılmıştır. Yapısı itibariyle Galata Kulesi’ne benzerlik gösteren ve 5 katlı olan saat kulesi, 1897 yılında meydana gelen depremle yıkılmış 1901 yılında Ömer Ali Bey tarafından tekrar yaptırılmıştır. En üst kat kubbe ile örtülmüş ve büyük bir çan eklenmiştir. Buranın hemen altındaki katta ise dört yöne de birer saat konmuştur. Kule 20 metre yüksekliktedir. ZAĞNOS PAŞA CAMİİ Balıkesir’in en büyük camisi olan Zağnos Paşa Camii, 1461 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmıştır. Zağonos Paşa Camii olarak da bilinen yapı 1902 yılında tekrar inşa edilmiştir. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk bu camide cuma hutbesi vermiştir.
Kaz Dağları Kaz Dağları
KAZ DAĞLARI Antik Çağ’da İda Dağı olarak anılan Kaz Dağları Mitolojik hikayelere konu olmuş, ilginç bitki örtüsü (ki dünyada başka hiçbir yerde yetişmeyen 21 bitki burada bulunur) Alplerden sonra oksijen bakımından en verimli dağ özelliğine sahiptir. Balıkesir’den Çanakkale’ye kadar uzanan Kaz Dağları, Mitolojide Tanrı Zeus’un Troya savaşını izlediği Zeus Altarı’na da ev sahipliği yapar. antandros-antik-kenti ANTANDROS ANTİK KENTİ Balıkesir Edremit’te bulunan kent, eski adı İda Dağı’nın yakınında eski bir şehirdir. Geçmişi hakkında farklı kaynaklarda farklı bilgiler yer alır. Bazı tarihçiler; Leleg, Kilikia yada Aiol’ler tarafından kurulduğunu söyler. Dünyanın ilk güzellik yarışmasının burada yapıldığı bilinmektedir. AYA ATHANASİU KİLİSESİ Aya Athanasiu Kilisesi, mübadele öncesi Ayvalık, Sarımsaklı ve çevresinde yaşayan Rumlar’ın, Sarımsaklı civarında inşa ettikleri 3 manastır ve 3 kiliseden günümüze en sağlam ulaşanıdır. Kilisenin restorasyon çalışmaları sürmektedir. Aya Athanasiu Kilisesi günümüzde cami olarak hizmet vermektedir. TÜRKİYE'DE GÖRÜLMESİ GEREKEN KÜLTÜR MİRASLARI
  ŞEYTAN SOFRASI Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin güneyinde büyük kayalık tepelerin üstünde bulunan Şeytan Sofrası, ilçe merkezine sadece 8 kilometre mesafededir. Rivayete göre cennetten kovulan şeytan, yeryüzünde bir cennet ararken burayı bulur ve bastığı yerde ayak izi kalır. Sönmüş bir volkandan meydana gelen lav birikintisiyle oluşmuş tepe, yuvarlak sofra biçimini almıştır. Buraya gelen insanlar da bu çukura bozuk para atarak dilek tutmaktadır. Şeytan Sofrası tepesinden Ayvalık adaları ve Midilli Adası gözükmektedir. CUNDA ADASI Ülkemizin cennet köşelerinden biri olan Cunda Adası, bugünkü adını Kurtuluş Savaşı sırasında padişahın “Yunanlılara teslim olun” emrine uymayarak silahlı mücadeleye başlayan ilk birliğin kumandanı Yarbay Ali Çetinkaya'dan alıyor. Alibey Adası değil de Cunda Adası olarak biliniyor. Ege denizinde yer alan dördüncü en büyük adadır.
cunda-adasi Cunda Adası
MANYAS GÖLÜ 20’ye yakın balık türünün yaşadığı her yıl 2-3 milyon kuşun ziyaret ettiği kuş cennetidir. Doğu ve batı yönünde uzanan gölün uzunluğu 20 kilometre, genişliği ise 14 kilometredir. Marmara Denizi'nin güneyinde yer almaktadır. Bursa ile Balıkesir Gönen arasında yer olan çöküntü alanda şekillenen gölün yüz ölçümü 178 kilometre karedir. Gölün yüksekliği 15 metre olup, derinliği ise 5 metreyi bulmamaktadır. Manyas Gölü'nde her yıl kuş cennetinin önemini duyurmak açısından her yıl Uluslararası Bandırma Kuş Cenneti Kültür ve Turizm Festivali düzenlenmektedir.