İsrail ile Hamas arasındaki savaş, 24. gününde sertleşerek devam ediyor. İsrail, elektrik ve yakıt vermediği, iletişim ağlarının çöktüğü Gazze Şeridi'nde hastaneleri hedef haline getirdi.

En son olarak Gazze'deki kanser hastalarına yönelik tek hastane olan Türkiye-Filistin Dostluk Hastanesi, İsrail tarafından bombalandı.



Türk-Filistin Dostluk Hastanesi Müdürü Subhi Sukeyk, "İsrail uçakları, Gazze Şeridi'nde kanser hastalarına yönelik tek hastane olan Türk-Filistin Dostluk Hastanesinin üçüncü ve son katını bombalayarak ciddi hasara yol açtı" dedi.

Hastanenin üçüncü katında çıkan yangının kontrol altına alındığını aktaran Sukeyk, "Bombalama, bazı elektromekanik sistemlerin bozulmasına yol açtı, hasta ve sağlık çalışanlarının hayatını tehlikeye attı" diye konuştu.



Sukeyk, İsrail ordusunun hastanenin çevresini birçok kez hedef aldığını hatırlatarak, "İşgal güçleri, kanser hastalarının acılarını artırıp onları ilaçtan ve tedavi için dışarı gitmekten mahrum bırakmakla kalmadı, aynı zamanda hastane çevresini de hedef alarak hayatlarını tehlikeye attı" ifadesini kullandı.

TÜRKİYE’DEN AÇIKLAMA

Türk Dışişleri Bakanlığı, yazılı açıklamasında saldırının hiçbir izahı olamayacağını kaydetti.

Hastane koordinatlarının önceden İsrail ile paylaşıldığı kaydedilen açıklama şöyle:

- “İsrail’in bugün (30 Ekim) Gazze Türk-Filistin Dostluk Hastanesi’ne yaptığı saldırıyı en şiddetli biçimde kınıyoruz.

- Gazze’deki tek kanser hastanesi olan söz konusu kurumun koordinatları dahil, gerekli her türlü bilgi İsrail makamlarıyla önceden paylaşılmış olmasına karşın böyle bir saldırının gerçekleştirilmesinin hiçbir izahı olamaz.

- Gazze’deki Filistin halkını en temel haklarından mahrum bırakmayı amaçlayan kuşatma ve bu insanlık dışı saldırılar, uluslararası hukuku açıkça ihlal etmektedir. İsrail, Gazze sakinlerini hiçbir ayrım gözetmeksizin topyekûn hedef almaktan vazgeçmelidir.”



BM: HASTANELERİN KORUNMASI GEREKİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Gazze'de hastanelerin bombalanmasına karşı olduğu belirtilerek, hastanelerin korunması gerektiğini ifade ettiği bildirildi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Gazze’de hastanelerle ilgili bir soruya "Genel Sekreter hastanelerin vurulmasına karşı. Hastanelerin korunması gerekiyor" diyerek yanıt verdi.

Dujarric, hastanelerin çatışma için kullanılamayacağını, hastanelerdeki kişilerin korunması gerektiğini belirtti.

DÜN DE ÇEVRESİ BOMBALANDI

Aynı hastanenin çevresi dün İsrail’in hedefi olmuştu. Sekkik, sağlık kompleksinin korunması ve İsrail saldırılarının durdurulması için Türkiye'den yardım istemişti.

Gazze'deki hastanelerin doluluk oranının yüzde 150'yi geçtiği belirtiliyor.

Kapasitesi 700 kişilik Şifa Hastanesi'nde hasta sayısının 5 bine ulaştığı biliniyor.

HASTANEYİ TÜRKİYE KURDU

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından inşa edilen hastane 2017 yılında tamamlanmıştı.

Filistin'in en büyük hastanesi olan hastanenin yönetimi, koronavirüs salgını sırasında Filistinli yetkililere devredilmişti.



Gazze Şeridi’nin doğusunda yer alan hastane yaklaşık 34 bin 800 metrekarelik alan üzerine kurulu ve 180 yatak kapasiteli. (AA)