Bir önceki yazımda “ilk taşı günahsız olanınız atsın” demiştim.

Seslendiğim kesim, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ı konser ücreti üzerinden sıkıştırmaya çalışan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidar mensuplarıydı.

Yazımın çıktığı gün Mansur Yavaş basın toplantısı yaptı ve iktidarın eleştiri konusu olan bütün konserleri ve maliyetlerini tek tek açıkladı.

Sanatçıların kaşe ücreti nedir?

Konser yapılan alanlardaki kurulumun maliyeti nedir?

Hepsini tek tek öğrendik.

Mesela son Ebru Gündeş konserinde şarkıcıya bütün ekibiyle birlikte verilmesi kararlaştırılan miktarın 69 milyon değil 4 milyon 750 bin lira olduğunu gördük.

★★★

Mansur Yavaş’ın önceki gün düzenlediği o basın toplantısı, bir belediye başkanının konser fiyatlarını açıklamasından öte bir hareketti.

Zira Yavaş, kamuoyundan gelen eleştirileri ciddiye almıştı ve kamuoyunun karşısına geçip tek tek hesap vermişti.

Bu hareket, AK Parti iktidarı süresince -ne yazık ki- unuttuğumuz, hatta özlediğimiz bir kamu yöneticisi hareketiydi.

Modern devletlerde, demokratik ülkelerde egemenliğin kaynağı millettir ve millet adına yetki kullanan kamu yöneticilerinin halka hesap vermesi, bir jest değil, olmazsa olmaz zorunluluktur, hatta Erdoğan’ın faiz için söylediğindeki gibi NAStır!

Buna karşın AK Parti iktidarı aldığı yetkiyi nasıl kullandığını, milletten toplanan vergilerle oluşturulan bütçenin nereye harcandığını hiçbir zaman millete anlatmadı.

AK Parti iktidarı kullandığı bütçelerin hesabını hiçbir zaman vermedi.

★★★

Bu ülkede her yıl (bugünün parasıyla) 10-12 trilyon liralık bütçe kullanılıyor.

22 yılda AK Parti’nin kullandığı toplam bütçe (bugünün parasıyla) 220-264 trilyon lirayı buldu.

Toplasanız övünerek anlattıkları bütün büyük projelerin, havaalanlarının, otoyolların, tünellerin, köprülerin, hastanelerin, okulların 4-5 trilyon lira maliyeti var.

Şimdi geriye bakın ve karar verin. Bu ülke 22 yılda 220 trilyon lira harcanmış bir ülke kadar müreffeh bir ülke mi?

Bu ülkenin halkı, yılda 12 trilyon harcayan bir ülkenin halkı kadar zengin mi?

Hayır değil.

Peki bunun nedeni ne?

Gelir dağılımındaki adaletsizliğe, AK Parti iktidarının yarattığı burjuva sınıfının elde ettiği ranta, milletin bütçesinden yandaşlara transfer edilen servetin büyüklüğüne ve iktidarın yaptığı “iyi niyetli!” yanlışlara bakarsanız nedenini anlarsınız. (AK Partili Nihat Zeybekçi, ekonomideki kötü gidişatı iyi niyetli yapılmış yanlışlara bağlamıştı.)

★★★

Mansur Yavaş halkın karşısına çıkıp hesap verdiğine göre, sıra Yavaş’a hesap soranlara geldi.

- Mesela, Ankapark. Atatürk Orman Çiftliği’nin mahvedilmesi konusuna girmiyorum dahi. Projeye 801 milyon dolar (27,6 milyar lira) harcanmış. Bu büyüklükteki bir para nereye gitmiş. İhaleler ne zaman nerede hangi yöntemle yapılmış? Parkı hangi şirketler yapmış, hangi kaleme kaç lira ödenmiş?

- Mesela, İhale Kanunu’nun 21/B maddesine sokularak davet usulü yapılan kamu ihaleleriyle başlayalım. Saraylar, Yargıtay binası, Savunma Kompleksi, MİT binası, Ankara Adliye Sarayı gibi binaların ihalelerine bakalım. “Neden kamu ihalelerini hep aynı şirketler alıyor” diye soralım. Hangi kamu ihalesinden hangi proje kaç liraya mal oldu, ihalesi kaç liraya yapıldı? Çıkıp tek tek açıklasınlar.

- Mesela, maden alanları, kıyılar neden hep aynı şirketlere tahsis ediliyor? Devlet o tahsislerden ne kazanıyor? O şirketler ne kazanıyor? (Cengiz Holding’e 3 milyar liraya verilen bakır sahasında 300 milyar liralık cevher olduğu anlaşılıyor. Cennet Koyu, Akbelen, Kazdağları, büyük kentlerdeki askeri alanlar gibi büyük rant kaynakları hep ayın şirketlere veriliyor.)

- Mesela, iktidar belediyeleri, onların düzenlediği organizasyonlar, yaptıkları alımlar, orada dönen milyarlarca lira... İBB’nin iki dönemde toplamda 9 milyar liralık konser organizasyonu var bir de...

- Mesela devlet televizyonu TRT’nin harcamaları. 2004’te bu yana bu milletten tam 10,8 milyar dolar (345 milyar lira) TRT’ye verilmek üzere toplanmış.

Televizyon satın almışız TRT’ye pay, radyo almışız TRT’ye pay, cep telefonu almışız TRT’ye pay, bilgisayar almışız TRT’ye pay, araba almışız TRT’ye pay, akıllı kol saati almışız TRT’ye pay...

Daha neler neler?

Özel televizyonlarında dizilerin bölümleri 12-13 milyon liraya mal oluyor. TRT açıklasın bakalım, hepsi birbirine benzeyen dönem dizilerinin bölümünü kaç liraya mal ediyor.

O dizileri kimlere yaptırıyorlar?

★★★

Her zaman olduğu gibi yerim yetmedi.

Mansur Yavaş üzerine düşeni yaptı. Kendisini seçen halka hesabını verdi.

Şimdi sıra sizde beyler, hanımlar...

Rakamları görelim!