Foto: Shutterstock


Genç nüfus ve artan alım gücünün sunduğu potansiyele güvenerek Türkiye’ye gelen uluslararası perakende devleri, güçlü yerel zincirler karşısında düşük marjlarla çalışmak zorunda kalıyor.

Reuters’ın analizine göre, Bekledikleri kâr rakamlarına ulaşamayan zincirler, çoğu zaman pazardan çıkmak zorunda kalıyorlar.

DİASA YILDIZ HOLDİNG’E SATILDI

Alman Metro Group bünyesindeki Real, Türkiye'deki 12 mağazasını geçen yıl Beğendik'e satmış; İspanyol perakende zinciri Dia da Türkiye'deki iştiraki Diasa'yı 2013 yılında Yıldız Holding'e satıp Türkiye'den çıkmıştı.

CARREFOURSA HİSSELERİNİ SATTI

Fransız Carrefour ise, uzun süre zarar yazan Türkiye'deki iştiraki Carrefoursa'daki  hisselerinin bir kısmını 2013'te Türk ortağı Sabancı Holding'e satarak şirkette azınlık hissedarı konumuna düşmüştü.

ELEKTRONİK PERAKENDESİNDEN ÇIKTILAR

Elektronik perakendesinde ise Fransız Darty  ve İngiliz Electroworld Türkiye'deki mağazalarını yerel zincir konumundaki Bimeks'e; ABD'li Best Buy da Türkiye'deki mağazalarını bir başka yerel zincir olan Teknosa'ya  satarak pazardan çıkmıştı.