AKP’nin ‘Nereden buldun’ sorgulamasını kaldırdığını biliyor musunuz?
Bilmiyorsanız öğrenin.
AKP Hükümeti kurulur kurulmaz, çıkardığı ilk yasalardan biri, vergi yasalarında yer alan “nereden buldun?” sorgulamasını kaldırmak oldu!

11 YIL OLDU

AKP iktidara geleli, 11 yıl oldu. “Nereden buldun?” sorgulaması kalkalı da 11 yıl oldu!
Gelir Vergisi Kanunu’nun, 82/2. maddesinin, 9 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 4783 sayılı Kanun’la kaldırılmadan önceki şekline göre:
“Bildirilmeyen ve vergisi ödenmeyen bir gelirle tasarruf edildiği tespit edilen mal ve haklar, safi irad olarak” kabul ediliyordu.
Daha açık bir anlatımla;
“Gel bakalım arkadaş. Sen 100 bin lira kazanç bildirmişsin. 2 milyon liralık evin, 300 bin liralık otomobilin ve 5 milyon lira nakit paran var. Hani bunun vergisi?” diye sorulabiliyordu.
“Miras kaldı” veya “Milli piyangodan çıktı” deyip, belgeleriyle ispat edebilirse, sorun yoktu. Aksi halde, tespit edilen “servet farkı” safi irad yani gelir kabul ediliyor ve yüzde 35 Gelir Vergisi, bir o kadar cezası ve ayrıca faizi isteniyordu.

SORGULAMA YOK

Yukarıda belirttiğimiz gibi, ilgili yasa maddesi 11 yıl önce kaldırıldı.
ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve diğer ülkelerde, bir kişinin servetinde artış olduğunda, “vergisi ödenmiş mi?” diye bakılıyor, ödenmemişse, sorgulanıp vergisi ve cezaları isteniyor.
Kısaca, anasından doğduğuna pişman ediliyor.
Türkiye’de ise, “Arkadaş sen üç yıl önce 5 milyonluk arsa, 2 yıl önce 3 milyonluk villa almışsın. Ayrıca bankada da şu kadar paran var. Bunların kaynağı ne, vergisini ödedin mi?” diye sorulamıyor.
Neden mi?
AKP 11 yıl önce böyle bir yasa çıkardı da onun için...