Kahire'deki duruşmada, gazetecilerden Peter Greste hakkındaki karar gıyabında verilirken, Muhammed Fehmi'nin avukatlığını ünlü aktör George Clooney'nin eşi Amal Clooney yaptı.

"İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KORUNMASI ŞART"

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, verilen kararı derin üzüntüyle karşıladığını belirterek, ifade özgürlüğünün korunması için çağrıda bulundu. BM Genel Sekreterlik Sözcülüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Ban'ın Kahire Temyiz Mahkemesi'nin, aralarında El Cezire çalışanı Muhammed Fehmi, Peter Greste ve Bahir Muhammed'in de bulunduğu sanıklara verdiği hapis cezasının devamına ilişkin karara yönelik, Mısır'ın uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarına uygun şekilde ifade özgürlüğünün korunması ve hukuki süreç güvencelerinin tam olarak sağlamasıyla, süratle karara bağlanmış olması gerektiğini hatırlattı.



"KARARI TEMYİZE GÖTÜRECEĞİZ"

Gazetecilerden Muhammed Fehmi'nin avukatlığını yapan Amal Clooney, duruşma sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu, Mısır'da gazetecilerin sadece habercilik yaptıkları için hapse atılabileceklerini ve mahkemelerin siyasi araç olarak kullanılabiceğini gösteren tehlikeli bir emsal" dedi. Kararı temyize götüreceklerini belirten ünlü avukat, hükümet yetkilileriyle yapacakları görüşmelerde Fehmi'nin acilen Kanada'ya sınır dışı edilmesini isteyeceklerini söyledi. Meslektaşı Peter Greste Avustralya'ya geri gönderildi. Aynısının Sayın Fehmi'ye de yapılmaması için bir sebep yok" dedi.



Duruşmanın ardından Muhammed Fehmi'nin eşi Merve Fehmi gözyaşlarını tutamazkeni, sık sık eşinin avukatı Amal Clooney'den destek aldı.

YANILTICI YAYIN YAPMAKTAN TUTUKLANDILAR

Kahire'de görülen mahkemede, "Kamu güvenliğini tehdit edecek yanıltıcı yayın yapmak ve terör örgütlerine destek vermekle" suçlanan Mısır asıllı Kanada vatandaşı Muhammed Fehmi, Avustralya vatandaşı Peter Greste ve Mısır vatandaşı Bahir Muhammed'e üçer yıl ağırlaştırılmış hapis cezası verilmişti. Muhabirler 29 Aralık 2013'te, "Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) lehine yanıltıcı haber yaptıkları" iddiasıyla Marriott otelde tutuklanmıştı.



KANADA'DAN SİSİ'YE MEKTUP

Kahire Ceza Mahkemesi, Haziran 2014'te söz konusu gazetecileri, 7-10 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırmıştı. Temyiz Mahkemesi ise 1 Ocak 2015'te 3 kişi hakkında verilen hükmü bozarak, yeniden yargılanmalarına hükmetmişti. Greste, bir yıldan fazla devam eden tutukluluğun ardından 1 Şubat'ta, Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi'nin onayıyla serbest bırakılmış ve sınır dışı edilerek Avustralya'ya gönderilmişti. Kanada Başbakanı Stephen Joseph Harper da Fehmi'nin serbest bırakılması için Sisi'ye mektup göndermişti.

İNGİLTERE'DEN KINAMA

İngiltere'nin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Tobias Ellwood da konuyla ilgili bir açıklama yaparak, karardan derin endişe duyduğunu belirtti. Ellwood, "Bu cezalar, Mısır anayasası tarafından verilen hakların uygulanması temelinde, Mısır'ın güçlü uzun vadeli istikrar yolunda ilerleme güvenilirliğini baltalayacaktır. Mısırlı üst düzey yetkililer ve bakanların dikkatini bu duruma ve Mısır'da ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamalara sürekli çektik" ifadelerini kullandı.

Londra merkezli Basın Özgürlüğü Arap Gözlemevi ise Mısır mahkemesinin kararını kınayarak, hapishanelerdeki 110 gazetecinin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Mısır'da El-Cezire muhabirlerine 3'er yıl hapis

Mısır'da El-Cezire muhabirlerine 3'er yıl hapis