Gazetenin tecrübeli Orta Doğu muhabiri Patrick Cockburn'un yazısında, IŞİD ve PKK'ya yönelik yapılan saldırıların sayısına dikkat çekiliyor. Operasyonların ilk iki gününde Suriye'ye sadece bir kaç hava saldırısı düzenlenmişken, yaklaşık 400 PKK hedefini vurmak amacıyla 185 saldırı yapıldığı belirtiliyor.



"ERDOĞAN'IN HEDEFİ HDP'NİN OYUNU DÜŞÜRMEK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asıl hedefinin PKK değil, Haziran ayındaki seçimlerde AKP'nin oylarının düşmesine neden olan HDP olduğunu öne süren Cockburn, HDP'nin itibarının düşürülmesinin, buna bağlı olarak oylarının yüzde 10 barajının altında kalmasının hedeflendiğini, böylece Erdoğan'ın parlamentoda istediği çoğunluğu yeniden kazanabileceğini belirtiyor.


"Türkiye gerçek bir savaşa doğru gidiyor"


"SEÇİMİ KAZANMAK ÜMİDİYLE HDP ŞEYTANLAŞTIRILIYOR"

Cocburn, Türkiye'de yaşanan durumu 1900 yılında İngiltere'de yapılmış 'haki seçim'e benzetiyor. Haki seçim, Boer Savaşı sırasında yapılmış ve Muhafazakarlar, Liberalleri vatansever olmamakla suçlayarak seçimi kazanmıştı. Yazıda, Erdoğan'ın da aynı şekilde seçimi kazanmak ümidiyle HDP'yi kamuoyunda şeytanlaştırmaya çalıştığı ifade ediliyor. Türkiye'nin IŞİD'le savaşa girmesinin Suriye'de doğuracağı etkisinden ziyade, asıl önemli ve tehlikeli olanın, Türk- Kürt iç savaşının yeniden ateşlenmiş olmasına dikkat çekiliyor. Bu durumun da, Türkiye IŞİD'le mücadelesini sürdürdüğü sürece NATO'yu rahatsız etmiyor olduğuna işaret ediliyor.



"IŞİD HALA SURUÇ SALDIRISINI ÜSTLENMEDİ"

Uzun yıllardır Orta Doğu konusunda çalışan tecrübeli gazeteci, IŞİD için 'şu ana kadar havlamamış tek köpek' benzetmesini yaparak, örgütün Suruç'ta yapılan saldırıyı hala üstlenmediğine ve kendisine yönelik yapılan saldırılara da karşılık vermediğine dikkat çekiyor. Türkiye'nin PKK'ya yönelik saldırılarının IŞİD'in menfaatine olabileceği görüşünü savunan gazeteci, PKK'nın Suriye kolu olarak da görülen PYD'nin IŞİD'e karşı en büyük mücadeleyi veren örgüt olduğunu hatırlatıyor. Cockburn, "Türkiye'nin hava üslerini açmasının Suriye için 'oyun değiştirici' bir faktör olduğunu söyleyen ABD'li yetkililer, hayal görüyor olabilir. ABD'nin IŞİD'le mücadelede tamamen hava operasyonlarına bağımlı olması, bir sorun" yorumunda bulunuyor ve IŞİD'in sadece bombardımanla yenilemeyeceği görüşünü savunuyor.

The Guardian: ABD'de Türkiye-IŞİD bağlantısına dair belgeler var

The Guardian: ABD'de Türkiye-IŞİD bağlantısına dair belgeler var