[caption id="attachment_950580" align="aligncenter" width="670"] Foto:DHA[/caption]

CHP İzmir eski Milletvekili Erdal Aksünger, 7 Haziran seçimlerinde oy kullanmasına karşın Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçmen listelerinde yer almayan vatandaş sayısının kesinleşen listelerle birlikte 672 bine ulaştığını söyledi. Aksünger, YSK'ya "Bu seçmen buharlaştı mı?" diye sordu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun danışmanlığını yapan CHP İzmir eski Milletvekili Erdal Aksünger, aynı zamanda Genel Merkez'de bilişim çalışmalarıyla seçimin mutfağında görev yapıyor. Aksünger, 7 Haziran'da oy kullanan 650 bin seçmenin 1 Kasım listelerinde yer almadığını, oy kullanmayan 400 bin 354 seçmenin listelere girdiğini öne sürdü. Aksünger, kendi ekibinde yer alan bir arkadaşına seçmen kağıdının gelmediğini belirterek, bu kişinin ikametgahının aynı olduğunu ve üç seçimde de oy kullandığını anlattı. Aksünger, şöyle konuştu:

"7 Haziran'da oy kullanmış, bu seçimde oy kullanmayacak görünen buharlaşmış olan 650 bin kişi var. İlginç olan şu; 308 bin seçmen artmış gibi görünüyor. 650 bin kişi kaybolurken 308 bin kişi nasıl artmış oluyor? 7 Haziran seçimleri için seçmen listeleri 20 Nisan'da kesinleşti. O tarihten 1 Kasım seçimleri için seçmen listelerinin askıya çıktığı 2 Eylül'e kadar 18 yaşını dolduran 500 bin küsur seçmen var. 7 Haziran'da oy kullanmamış seçmen statüsünde olan 400 bin küsur kişi var. İkisi toplandığı zaman 900 bin küsur yapıyor. Bu arada 650 bin kişi buhar olmuş. Biz ciddi itirazlar olacağını düşünüyorduk. Biz kendi üyelerimiz sosyal medya ile bilinçlendirmeye çalıştık ama yeterli olmuyor, kamu spotuna dönmesi gerekiyor. Kendini kontrol edecek, yoksa itiraz edecek insanların devlet bürokrasisinden midesi bulunmış, üstüste seçim oluyor. İnsanların kendi yaşamları içinde bunu kendi yükümlülüğü olarak görmesi zor oluyor. Devletin yükümlüğüdür seçmenin oraya yazılmasını sağlamak. Biz sanıyoruz ki 20 Eylül'de seçmen kütükleri kesinleştiğinde bu sayı düşecek ama gördük ki 672 bin kişiye çıktı. 20 Nisan'dan 20 Eylül'e kadar bu kadar ölüm olması mümkün değil. Çok ciddi bir muamma. Bazı illerde 3- 5 binle milletvekili sayısı değişiyor. Neredeyse 10 milletvekili yapıyor bu rakam. Biz olmadıklarını söylüyoruz ama bunları açıklamak YSK'nın görevi. Biz bu çalışmayı yapıp CHP'nin seçim işlerinden sorumlu Genel başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'a ilettik. Farkındayık yaratmak için kamuoyu ile paylaştık. Devletin yürütmesinin buna el atması lazım ama devletin böyle bir derdi yok. Biz itirazlarımızı yapacağız. Vatandaşın bireysel itirazının olması lazım ama bilinç düzeyi o noktada değil. Devletle vatandaş arasında güven sorunu var. Devlet tüm yükümlülükleri vatandaşına yüklüyor. Daha ortada basılmış seçmen kağıdı yok. Muhtarları Saray'a sorti yaparken görüyoruz. Saray'da bunları arka planda ülkenin lehine bilinçlendiriyor mu bilemiyoruz." (DHA)