Ali Ekber ERTÜRK / ANKARA

Vatandaşın sorunlarını çözmek amacıyla kurulan Başbakanlık İletişim Merkezinin (BİMER), Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret edildiği iddiasıyla muhbir vatandaşlardan gelen ihbarları, Erdoğan’ın avukatlarına ileterek, dava açılmasını sağladığı ortaya çıktı.

Erdoğan’ın Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı döneminde şahsına yönelik ‘’Hakaret’’ davalarının sayısı, önceki yıllara oranla patlama göstererek 2014’te 102’ye çıktı. Bu sayı 2012’de 30, 2013’te 62 olarak gerçekleşmişti. Başbakanlık Hukuk Hizmetleri Başkanı Sami Arslan, SÖZCÜ’nün soruları üzerine şunları söyledi.

“Çoğunluğu sayın Cumhurbaşkanı’nın Başbakanlığı dönemine ait olmak üzere, sayın Başbakan’ın şahsına yönelik hakaretlere biz değil kendi özel avukatları bakıyor. Biz, sayın Başbakan’ın şahsına yönelik hakaret olduğuna dair BİMER’e gelen şikayet olursa, onu ilgili yerlere, kendi şahsi avukatlarına yönlendiriyoruz. Bu 102 sayısı da bizim açtığımız davaları değil, daha çok BİMER’e bu şekilde gelen şikayetlerle ilgili yapılan işlemi içeriyor”

Öte yandan Başbakanlık aleyhine de 2014’te bin 496 dava açıldı. Bu sayı 2012’te 490, 2013’te 559 olmuştu. 2014’teki artışın nedeninin bazı uygulamalara karşı açılan toplu davalar olduğu vurgulanırken, “Paralel yapıyla mücadele” çerçevesinde görevden uzaklaştırılan personelin açtığı davaların da bunda önemli paya sahip olduğu öğrenildi.