ANKARA / SÖZCÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan ayının başlangıcından bu yana her gece iftar programlarına katılıyor. Erdoğan, Beştepe Sarayında da muhtarlardan, yargı organları temsilcilerine, Diyanet mensuplarından., Saray çalışanlarına kadar, değişik kesimler için iftar sofraları kurduruyor.

Beştepe’deki sarayda verilen iftarların maliyetinin Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ödenirken, bu durumun "Sevap hanesine" yazılıp yazılmadığı ise tartışma konusu oldu. Cumhurbaşkanlığı 29 kişilik Diyanet iftarının maliyetinin 3 bin 390 lira olduğunu açıklarken önceki gün 527 eski milletvekiline verilen iftarın maliyeti de, bu hesaptan yola çıkılarak 61 bin 604 lirayı buldu. Önceki gece bin kişiye yakın Cumhurbaşkanlığı personeline verilen iftar yemeğinin maliyeti de 100 bin lirayı aştı.

‘’SEVAP OLMAZ’’

Diyanet İşleri eski Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz devlet kesesinden verilen iftarların ‘’Sevap hanesine yazılmayacağını’’ açıkladı. Yılmaz SÖZCÜ’ye şunları söyledi:

‘’Bu konu bir gelenek olmuş, devlet adamları iftar yemekleri veriyor. Ancak devlet kesesinden verilen iftar, kişinin sevap hanesine yazılmaz. Kişi kendi parası ile iftar verirse, sevap olan budur. Yoksa devletin temsil ağırlama giderinden iftar verirsen hem de şatafatlı iftarlar verirsen, bu sevaba girmez.’’

‘’İFTAR İLE ŞÖLEN OLMAZ’’

MHP Ankara Milletvekili, ilahiyatçı Mustafa Erdem de, SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada ‘’ Dinimiz, iftar sofralarını özellikle muhtaç olanların, fakir fukaranın çevresinde oturduğu ve zenginlerin de ellerindeki imkanlarını paylaştığı alanlar olarak değerlendirir’’ dedi ve şunları söyledi:

‘’Özellikle farklı imkanların peşkeş çekilerek, şatafatlı iftar şölenlerine dönüştürüldüğü görülüyor. Cumhurbaşkanlığı da bunu en üst düzeyde uyguluyor. Yapılan işlerin inanç değerlerimizle, kültür, örf ve adetimiz, sosyal realiteyle bağlantılı olduğu söylenemez. Dinimiz israfı haram ederken Allah rızasını kazanma adına haramla birlikte olmak da uygun olmaz’’

İŞTE SARAY İFTARLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’deki sarayda Ramazanın başlangıcından bu yana verdiği iftarlar şöyle:

18 HAZİRAN: Erdoğan Sarayda ilk iftarı şehit yakınları ile gazilere verdi. İftar konuşmasında Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye verilen idam cezasını değerlendirdi ve "Bu dönemde Sayın Mursi'ye karşı darbecilerin yanında yer alan hiç kimsenin bir daha demokrasi, özgürlük, adalet sözlerini ağzına almaya hakkı olmayacaktır. Biz bu açık haksızlık sonuna kadar mazlumların, yanında yer almayı sürdüreceğiz" dedi.

22 HAZİRAN: Erdoğan Saray’daki ikinci iftar davetini Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve beraberindeki din adamlarına verdi. Saray’daki devasa boyuttaki masa dikkat çekerken, Görmez de yemeğe yeni Mercedes’i ile katıldı. TMMOB Mimarlar Odası, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın din adamlarına iftar verdiği yuvarlak masanın maliyetinin 240 bin lira olduğunu iddia etti. Erdoğan ise Diyanet iftarının maliyetinin 3 bin 390 TL olduğunu söyledi.

24 HAZİRAN: Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda muhtarları ağırladı. Erdoğan burada Saray’daki yemekte kullanılan çatal bıçakların Süleyman Demirel döneminden kalma olduğunu ve iftiraya uğradıklarını söyledi. Erdoğan, “Biz her kesiminden insanlarla bir araya geliyoruz. Asıl rahatsızlıkları budur. Milletimizle bir araya gelip kucaklaşmak yerine bunların beyaz Türklerini ağırlayıp… Çünkü onlar bize zenci Türk diyor. Ben de öyle bir zenci Türk olmaktan gurur duyuyorum. O zaman böyle bir saldırıya maruz kalmazdık” dedi.

29 HAZİRAN: Erdoğan, Saray’daki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının ardından MGK üyelerine, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda iftar verdi. İftara MGK üyesi Başbakan ve Bakanlar ile Genelkurmay Başkanı ve komutanlar katıldı.

30 HAZİRAN: Erdoğan, Saray’da düzenlenen iftar programında bu kez eski Başbakanlar ve 500’ü aşkın eski vekille bir araya geldi. Erdoğan, “Bugün Meclis’te temsil edilen siyasi partilerimiz bir imtihanla karşı karşıyadır. Bu imtihanı başarıyla verenlerin önümüzdeki dönemde milletimizden hak ettiği mükafatı alacaklarına inanıyorum’’ dedi ve azınlık hükümetine karşı çıktı.

1 TEMMUZ: Cumhurbaşkanlığı personeline iftar verdi,. Saray'da gerçekleşen iftar sonrasında konuşan Erdoğan, böyle bir buluşmanın ilk ve kurulan iftar sofrasının bir muhabbet sofrası olduğuna vurgu yaptı. Erdoğan, "Bu külliyede, milletimizin hizmetkârı olarak en iyi hizmeti vermek için hep birlikte çalışacağız" dedi.

2 TEMMUZ: Gün içinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşen Erdoğan, Saray’da yasama, yürütme ve yargı organlarının başkanları ve temsilcilerine iftar daveti verdi.