CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, Cumhurbaşkanlığı makamına tanınan örtülü ödenek uygulamasının kaldırılmasını öngören Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 24. Maddesinde Değişiklik İçeren Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklifin gerekçesinde, yürütme görevinin Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine ait olduğu ve hükümetin başı olarak bu görevden Başbakanlık makamının sorumlu olduğuna dikkat çekilerek, “Cumhurbaşkanlığı makamının durumu böyle iken, 5018 sayılı Kamu Mali ve Kontrol Kanunun 24. Maddesinde yapılan değişiklik ile Cumhurbaşkanlığı makamına da örtülü ödenek kullanımının yolu açılmıştır” denildi.

SORUMSUZ HARCAMA YAPILAMAZ

Cumhurbaşkanlığı makamının örtülü ödenek kullanmasının Cumhurbaşkanlığı makamının temsil göreviyle bağdaşmadığına dikkat çekilen gerekçede, şöyle denildi:
“Çünkü örtülü ödenek kullanımı Cumhurbaşkanlığı makamının Anayasamız tarafından belirlenmiş görevleri için gerekli bir uygulama değildir.

Independent: Türkiye'de Kürtler 90'lara dönmekten korkuyor

Independent: Türkiye'de Kürtler 90'lara dönmekten korkuyor

Kamu yönetiminde örtülü ödenek kullanımı, yapılan harcamaların gizliliğine rağmen, sorumsuzluk kapsamında bir harcama kalemi değildir. Oysa Cumhurbaşkanlığı makamı görevinden dolayı mutlak sorumsuzluğu sahiptir.”

Örtülü ödenek harcamalarının hükümetin izlediği politikalarla yakından ilgili olduğu ifade edilen gerekçede, şu ifadeler yer aldı:

KALDIRILMASI ACİLDİR

“Oysa Cumhurbaşkanlığı makamı, Türkiye’nin izleyeceği güncel politikaları belirleyen ve bunlarla ilgili çözüm üreten, uygulamalarda bulunan bir makam değildir. Cumhurbaşkanlığı makamının halk tarafından seçimle belirlenmesi, bu görevi üstlenen kişinin görev ve yetkilerinde bir değişiklik getirmemektedir. O nedenle Cumhurbaşkanlığı makamının örtülü ödenek kullanması, Cumhurbaşkanlığı makamının sistem içindeki yerini, tartışmalı hale getirmektedir. Cumhurbaşkanlığı kamının devleti temsil göreviyle bağdaşır bir uygulama değildir ve bu uygulamanın kaldırılmasının Anayasal sistemimizin daha sağlıklı için acil bir görevdir.”