Şenol GEZER/İSTANBUL

İstanbul Polisi, Suriye'de kan döktükten sonra yasadışı yollarla Türkiye'ye giriş yapan üst düzey IŞİD militanlarına pasaport düzenleyen 2 militanı havalimanında gözaltına aldı. Şüphelilerin taşıdığı mini fırınlardan çeşitli ülkelere ait 148 adet pasaport ve gizli kameralar çıktı.

[caption id="attachment_1011149" align="alignleft" width="600"] Gözaltına alınan şahısların polisteki sorguları sürüyor[/caption]

Operasyon, önceki gün İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde gerçekleşti. Alınan bir istihbaratı değerlendiren Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (TEM) ekipleri, bir Avrupa ülkesinden havayoluyla İstanbul'a yüklü miktarda, düzenlenmeye hazır orijinal pasaport getirileceğini tespit etti. Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan yurda giriş yapan yolcuların kimlik bilgilerini takip eden TEM dedektifleri, önceki gün, saat 15.00'da sonuca ulaştı.

SORGUYA ALINDILAR


Risk analizi doğrultusunda Atatürk Havalimanı'nda pusuya yatan polisler, adı açıklanmayan bir Avrupa ülkesinden yurda giriş yapan Bahri Ö. (54) ve Suriye uyruklu 58 yaşındaki Ahmad A.'yı pasaport kontrol noktasında gözaltına aldı. Her iki şüphelinin beraberinde getirdiği 5 adet mini pizza fırınını açan görevliler, aralarında Polonya, Portekiz ve Danimarka'nın bulunduğu ülkelere ait 148 adet doldurulmaya hazır orijinal pasaport, biri kalem görünümlü 2 adet gizli kamera, çok sayıda hafıza kartı ile yerli ve yabancı şirketlere ait 10 adet SIM kart ele geçirdi.

SORULARA YANIT ARANIYOR


Vatan Caddesi'ndeki TEM Şube'de sorguya alınan şüphelilerden Ahmad A.'nın terör örgütü IŞİD ile bağlantılı olduğu belirlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) pasaportların temin edildiği ilgili ülkelere bilgi aktardığı öğrenildi. Başarılı bir operasyona imza atan İstanbul Polisi şimdi, "Bu pasaportlar nasıl ele geçirildi" ve "Pasaportlar kimler adına düzenlenecekti" sorularına yanıt arıyor.