FOTO:Reuters


Suriye'deki 'kanlı oyun'da' 'ben de varım' diyen Rusya, ülkedeki faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Putin'in; parlamentosundan onay almasının hemen ardından harekete geçen Rus savaş uçakları, Suriye'deki IŞİD başta olmak üzere muhalif güçleri vurmaya başladı. Yaklaşık bir haftadır devam eden Rus harekatında Türkiye sınırı da iki kez ihlal edildi. Daha önceki ihlallerde anında yanıt veren Türkiye bu kez sessiz kaldı. Esad güçlerine ait uçaklar vurulurken, Rusya hava kuvvetlerine uçakların ihlaline angajman kuralları uygulanmadı. Konuyla ilgili konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu "TSK tam olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa Türkiye sınırlarını ihlal ederse gereken yapılacaktır." demişti.

Rusya’nın ihlali Dışişleri Bakanlığı’nın dün sabah saatlerinde yaptığı açıklama ile ortaya çıktı. Dışişleri bir Rus savaş uçağının 3 Ekim Cumartesi günü saat 12.08’de Hatay-Yayladağı bölgesinin güneyinde Türkiye Hava Sahası’nı ihlal ettiğini açıkladı.

İKİNCİ İHLALİ NATO DUYURDU

NATO Konseyi’nin, toplantı sonrası yaptığı açıklama Rusya’nın Türkiye Hava Sahası’nı bir değil, iki kez ihlal ettiğini ortaya koydu.  İkinci ihlalin 4 Ekim’de yine Hatay-Yayladağı bölgesinde olduğu bildirildi.

ANGAJMAN KURALLARI UYGULANMADI!

Türkiye, 22 Haziran 2012 tarihinde Türk Hava Kuvvetleri’ne ait RF 4 keşif uçağının Esad ordusu tarafından düşürüldüğünün kesinlik kazanmasından sonra Suriye'ye yönelik angajman kurallarını değiştirmişti. Değişikliğe göre Türkiye, hava, deniz ve karada Suriye tarafından bir ihlal olması durumunda anında misliyle karşılık veriyordu.

ŞİMDİYE KADAR 3'ÜNÜ DÜŞÜRDÜK

Türk savaş uçakları; 16 Eylül 2013’te bir Suriye helikopterini, 23 Mart 2014’te de bir Suriye savaş uçağını, 16 Mayıs 2015’te ise Suriye’ye ait bir hava aracını "Türkiye Hava Sahası’nı ihlal ettikleri gerekçesiyle" düşürdü.  Ancak Türkiye, 3 ve 4 Ekim’de yapılan hava ihlallerine yani karşı angajman kurallarını uygulamadı. Yani Esad'ın uçakları düşürülürken, Rusya'nın uçaklarına karşı sessiz kalındı.

DAVUTOĞLU GEREKEN YAPILIR DEDİ AMA...

Rus uçaklarının ihlalleriyle  ilgili konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise "TSK tam olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa Türkiye sınırlarını ihlal ederse gereken yapılacaktır." demişti.

Bakanlıktan Rusya'ya ikinci tepki!

Bakanlıktan Rusya'ya ikinci tepki!



NATO, Rusya'dan açıklama istedi

NATO, Rusya'dan açıklama istedi