Türkiye dün tarihindeki en karanlık saldırılarından birisine daha ev sahipliği yaptı. Diyarbakır'da daha önce çıkan çatışmalarda hasar gören kentin simgelerinden 4 Ayaklı Minare'de bir grup avukat arkadaşıyla basın açıklaması yapan 49 yaşındaki Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, 1 kişinin "uzak mesafeden açtığı ateş sonucu" öldürüldü. Aynı saldırıda Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur isimli 2 polis memuru da şehit oldu. 1 polis memuru ile 1 gazeteci de yaralandı. Kanlı olayı soruşturmak için çatışma yerine gelen savcılık ekibinin üzerine de ateş açıldı. Olayların ardından Diyarbakır Valiliği, merkez Sur İlçesi'nde sokağa çıkma yasağı ilan etti.

FOTO:DHA

AYRINTILAR ORTAYA ÇIKMAYA BAŞLADI


Diyarbakır'da Baro Başkanı Tahir Elçi'nin silahlı saldırıda öldürülmesinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Gazi Caddesi üzerine taksi ile gelen ve emniyetin 'şüpheli kişiler' olarak takip ettiği araç durunca bölgede bulunan sivil polisler araca doğru yöneldi. Bu sırada araçta bulunan 2 kişi içeriden polislere ateş ettikten sonra Tahir Elçi'nin basın açıklaması yaptığı Dört Ayaklı Minare'nin bulunduğu Yenikapı Sokağa girdi. Bu sırada silah sesleri üzerine panik halinin yaşandığı minarenin olduğu bölgede bulunan polisler silahlarını çekti. Polisler, iki kişinin koşarak üzerlerine doğru geldiğini görünce ateş açmaya başladı. Elindeki tabancayı namlusundan tutan 1 kişi kaçarken, polis de bu kişiye ateş etti. Ancak kimliği henüz belirsiz kişi hızla sokak aralarına girerken, polis de ateş etmeyi sürdürdü. Bu arada bölgede yoğun silah sesleri duyuldu ve ardından Tahir Elçi'nin minarenin ayakları dibine kanlar içinde düştüğü görüldü. Tahir Elçi'nin vurularak öldüğünün anlaşılması üzerine bölgeye özel harekat timleri zırhlı araçlarla sevk edildi. Yetkililer, Elçi'nin direkt hedef gözetilerek ateş açılıp açılmadığının ya da, çatışma ortasında kalarak hayatını kaybettiğinin geniş çaplı olarak araştırıldığını söyledi.

FOTO:DHA

SAVCILIK EKİBİNE DE ATEŞ AÇILDI


Daha sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, ilgili savcılar ile baro yönetim kurulu üyelerinin olay yerinde inceleme yaptığı sırada otomatik silahlarla ateş edilmesi üzerine heyet olay yerinden güvenli bir yere götürüldü. Bu nedenle olay yerinde detaylı inceleme yapılamadı. Sokağa çıkma yasağının bulunduğu ilçede olay yeri inceleme çalışmasının daha sonra yapılacağı açıklandı.

SUR'UN 6 MAHALLE, 1 CADDESİNDE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI


Diyarbakır Valiliği, Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesinin ardından merkez Sur İlçesi'nin 6 mahallesi ile 1 caddesinde saat 13.00'den itibaren ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildidiğini açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi:

"Sur ilçemizde bölücü terör örgütü (BTÖ) mensuplarınca sokakların beton bariyerler ve hendeklerle kapatılarak kamusal faaliyetlerin ve vatandaşlarımızın günlük yaşamının engellenmesi, çocuklarımızın eğitim hakkının engellenmesi, sağlık hizmetlerinin alınmasının ve verilmesinin engellenmesi, vatandaşlarımızın kendi evlerine ve özel alanlarına girmelerinin engellenmesi, terör örgütleri tarafından başta kamu kurum ve kuruluşları ile vatandaşlarımıza yönelik saldırı, sabotaj, taciz, yol kesme, patlayıcı madde kullanma, vb. eylemler devam etmesinden dolayı bariyerlerin kaldırılması, hendeklerin kapatılması, bariyer ve hendekler içine tuzaklanmış patlayıcıların etkisiz hale getirilmesine yönelik olarak halkın can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla; 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi gereğince, Sur ilçesinde Sur içinde kalan bölgede (Cevatpaşa, Dabanoğlu, Fatihpaşa, Hasırlı, Savaş, Cemal Yılmaz mahallelerinde ve Gazi Caddesinde) 28 Kasım 2015 Cumartesi günü saat: 13.00'dan geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmekte olup, sokağa çıkma yasağının bitim süresi ayrıca duyurulacaktır."

FOTO:DHA

BARO: SUİKAST SONUCU ÖLDÜRÜLDÜ


Diyarbakır Barosu, başkanları Tahir Elçisi'nin silahla saldırıda öldürülmesi üzerine Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi suikast sonucu öldürülmüştür" dedi.

ELÇİ'NİN SON KONUŞMASI


Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, silahlı saldırıda öldürülmeden dakikalar önce, çatışmalarda hasar gören 4 Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklamasında konuşmuştu. Elçi, son konuşmasında şunları söyledi:

"Yıllar önce Afganistan'da Taliban güçlerinin Buda Heykeli'ni bombalama görüntülerini hep birlikte dehşet için de izledik. Yine son birkaç yıl içinde IŞİD denilen o barbar grupların Palmira'da, Mısır'da, Ezidi yurdu Şengal'de o insanlığın tarihi birikimlerine yönelik suikastlarını, bombalamalarını hep endişeyle, kederle izlerdik. Ve Türkiye toplumu olarak hep şunu derdik, aman bunlar bizden uzak olsun ne yazık ki çok kısa bir süre içerisinde bizim de tarihi eserlerimize, tarihi değerlerimize yönelik benzer girişimler söz konusu oldu. Şu anda içinde bulunduğumuz Diyarbakır'ın tarihi Suriçi bölgesi 9 bin yıllık geçmişe sahip bu alan içerisinde surlar, camiler, kiliseler ve daha başta tarihi yapılar bulunmaktadır. Diyarbakır deyince zihinlerimizde en çok canlanan Diyarbakır isimiyle en çok anılan zihinlerimizde en çok sembolize olan Dört Ayaklı Minare'yi ne yazık ki iki gün önce şuan da gördüğünüz gibi ayağından vurdular. Şunu diyoruz tarihi Dört Ayaklı Minare insanlığa sesleniyor. Beni ayağımdan vurdular ne savaşlar ne felaketler gördüm ama böyle ihanet görmedim diyor bize. Bu tarihi yapı Anadolu'da örneği tek olan bir eserdir. Dünyada bunun bir örneği daha yoktur. Diyarbakır sallanamelere göre, buradaki yazıtlara göre İslam'dan önce inşa edilmiş tahminen bir Çan Kulesi gibi tasarlanmış ancak İslamiyet'ten sonra fetihten sonra Akkakoyunlu hükümdarlığı döneminde Sultan Kasım tarafından hemen yanı başımızda Mutahar Cami inşa edilmiş ve bu güne kadar bir çok felaketten sağ kurtulmuştur bu eser."

"SİLAH, ÇATIŞMA, OPERASYON İSTEMİYORUZ"


Elçi, Diyarbakırlılara çağrıda bulunan tarihi eserlere sahip çıkılmasını istedi. Elçi, "Biz Diyarbakırlılar olarak Diyarbakır barosu olarak tarihi değer ve eserlerimize insanlığın bin yıllık emeğine birikimine bu kadim şehre sahip çıkalım. Biz buradan çağrı yapmak istiyoruz. Biz bu tarihi bölgede bir çok medeniyete beşiklik etmiş ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede insanlığın bu ortak mekanında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz. Bu amaçla bugün arkadaşlarımla Diyarbakır barosu üyesi arkadaşlarımla ve Diyarbakırlılara birlikte buradayız. Buradan demokratik tepkimizi ifade etmek için buradayız. Bu davranışı tarihe yönelik bu şiddet eylemini tarihe bir değere yönelik bu suikastı saygısızlığı kınıyoruz. Tarihine, tarihsel değerlerine tarihsel mirasına sahip çıkmayan toplumlar doğru ve güvenli bir gelecekte kuramazlar. Bu nedenle tarihimize değerlerimize tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkalım diyoruz" dedi.

TAHİR ELÇİ KİMDİR?


Uğradığı silahlı saldırıda öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, evli ve 2 çocuk babasıydı. Elçi 1966 yılında Cizre'de dünyaya gelmiş, ilk ve orta öğrenimini aynı yerde tamamlamıştır. 1991 yılında D.Ü. Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1992 yılından beri Diyarbakır'da serbest avukatlık yaptı; mesleki faaliyetleri ceza ve insan hakları hukuku alanında yoğunlaştı. Kamuoyu gündeminde de kalmış bir çok davada mağdurları yurt içindeki mahkemeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) önünde temsil etti. Almanya'da bulunan Avrupa Hukuku Akademisinde (ERA) uluslararası ceza hukuku ve ceza yargılaması eğitimi görmüş, bir çok ulusal ve uluslar arası toplantı ve konferansa konuşmacı olarak yer almış, tebliğ sunmuştur. 1998 yılından beri staj eğitimi ve meslek içi eğitimlerde ceza ve insan hakları hukuku alanında seminerler vermektedir. 1998-2006 yılları arasında Diyarbakır Barosunda yöneticilik yapmıştır. Halen Türkiye Barolar Birliği (TBB) İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyesi de olan Elçi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Kurucular Kurulu üyesi ve bir çok sivil toplum örgütünün kuruluşu ve çalışmalarında yer almıştır.

OLAYLAR ÇIKTI

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin öldürüldüğü, 1 polis memurunun şehit olduğu saldırı ve Sur İlçesi'nde sokağa çıkma sokağa ilan edilmesinin ardından, bir grup Şeyh Said Meydanı'nda toplandı. PKK lehine slogan atan gruba polis gaz bombası ve tazyikli suyla müdühale ederek dağıttı. Sur İlçesi'nde yoğun patlama ve silah sesleri devam ederken operasyonun yapıldığı bölgeye AFAD ekipleri sevk edildi. Cadde başında ambulansların hazır bulunduğu operasyonlar ilçe genelinde sürüyor.

OLAYLAR KENT MERKEZİNE SIÇRADI


Olaylar Diyarbakır'ın merkezi olan Yenişehir Mahallesi Afis Semti'ne sıçradı. Kentin en önemli caddesi Ekinciler Caddesi üzerine çıkan gruplar, caddeyi trafiğe kapatarak sloganlar attı. Polis gruplara gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale etti. Bu sırada esnaf kepenklerini kapatırken, halkın da evlerine çekildiği görüldü. Yenişehir'in yanı sıra Bağlar İlçesi'nde de gruplar yolları barikatlarla kapatarak polisle çatışmaya girdi.

BARO AÇIKLAMASI: "SİZDEN Mİ KORKACAĞIM!" DEMİŞTİ


Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu'ndan Tahir Elçisi'nin öldürülmesiyle ilgili yapılan yazılı açıklamada Elçi'nin daha önce Twitter'dan "1990'lı yıllardan bu güne JİTEM'ci ağababalarınıza ve generallerinize boyun eğmedim, sizden mi korkacağım" paylaşımına dikkat çekildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Baro Başkanımız sayın Tahir Elçi, kendisine yönelen tehditlere karşı bu sözlerle cevap vermişti. Meslek hayatı boyunca insan hakları alanında çalışmalar yapan, bu uğurda gözaltına alınıp işkence gören, cezaevinde yatan meslektaşımızı ve başkanımızı bugün alçakça bir suikast sonucunda kaybettik. Baro olarak biz bu saldırının faillerini tanıyoruz, biliyoruz. Failler 1990'lı yıllarda Kürt Aydın'ı Vedat Aydın'ın ölümü ile başlayan seri faili meçhul cinayetleri işleyenler, göz yumanlar ve yargı önüne çıkarmakta imtina edenlerdir. Meslek hayatının önemli bir bölümünü bu tür ağır insan hakları ihlallerini ve faili meçhul cinayetleri, yargısız infazları ortaya çıkarmakla geçiren Baro Başkanımız, maalesef bu karanlık güçlerin hedefi olmuştur. Bir televizyon programında sarf ettiği görüşleri nedeniyle, siyasal olarak linç edilen, yargı tarafından hukuk dışı bir şekilde hakkında soruşturma başlatılarak gözaltına alınan ve yurt dışına çıkışı yasaklanan başkanımızın katledilmesinde, bu sürecin aktörlerinin de payı vardır. Nitekim olaydan hemen sonra bir grup meslektaşımızın ve Cumhuriyet Başsavcısı'nın katılımı ile yapılacak olan olay yeri incelmesi, provake edilerek engellenmiştir. Baro olarak başkanımıza yönelik gerçekleştirilen bu suikastın aydınlatılması için her türlü girişimde bulunacağız, cinayetin takipçisi olacağız, konuya ilişkin detayları da daha sonra kamuoyu ile paylaşılaşacağız. Baro Başkanımız'a yönelik bu alçak saldırıyı kınıyor, ailesine ve baromuz üyelerine baş sağlığı diliyoruz."

ELÇİ, BUGÜN TOPRAĞA VERİLECEK


Silahlı saldırıda hayatını kaybeden Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin bugün toprağa verilmesi bekleniyor.

OTOPSİ RAPORU: UZAKTAN ATIŞ


Bu arada Elçi'nin otopsisi de tamamlandı. Elçi'nin otopsi raporunda, "Ateşli silah mermi çekirdeği giriş yarasının incelenmesine göre atış mesafesinin uzak atış mesafesinden yapılmış olduğu" yazıldı. Bu arada Elçi'nin Twitter hesabına ölümünün ardından yakınları tarafından bir fotoğrafı konularak, "Hoşçakalın dostlar. İyilikle kalın' yazıldı.

ŞEHİT POLİSLERE TÖREN


Sur'da düzenlenen silahlı saldırıda şehit olan polis memurları Ahmet Çiftaslan ve Cengiz Erdur'un naaşları memleketlerine gönderildi.

(DHA)