Kurulduğu günden bu yana İstanbul'un ulaşımda büyük yükünü çeken banliyö hatları Marmaray projesi ve hızlı trene entegrasyon kapsamında Anadolu ve Avrupa hatlarının sökülmesiyle adeta tren mezarlığına döndü. Anadolu yakasında banliyo trenleri projeler nedeniyle Haydarpaşa Tren Garı'na çekildi. Trenler grafiticilerin ve film ekiplerinin çalışma alanı oldu.

TRENLER PASLA KAPLANMIŞ, ÜZERİNDE OT BİTMİŞ

İstanbulluların onlarca yıl sabah-akşam okula işe giderken kullandığı şimdi kaderine terk edilen tren setlerinin, yük taşımada kullanılan vagonların üzerinde ot bitti. Yan yana raylara dizilen trenler "İşleyen demir pas tutmaz" atasözünü hatırlatırcasına pasla kaplandı. Sökülen tren hattında yer yer kamyonlar geziyor. Hat üzerinde ray görülen tek yer Haydarpaşa Garı. Anadolu'dan İstanbul'a gelenlerin şehre ilk adım attığı gar artık yolculara değil, sergilere ev sahipliği yapıyor. 1927'de kurulan TCDD'nin o yıllarda inşa ettiği, günümüze kadar korunan tarihi istasyonlar, metal perdelerle kapatıldı, kaderine terk edildi.

ANADOLU'YA GÖNDERİLSE ÇÜRÜMEYECEKLERDİ

Tren seferleri, Haziran 2013 tarihinde durdurulmuş, dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı yeni hattın 2 yıl sonra hizmete açılacağını açıklamıştı. Geçtiğimiz 3 yıl içinde 10'lu vagon setlerinden oluşan 38 tren çürümeye terk edildi. Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ise bu trenlerin zamanında Anadolu'daki hatlara gönderilmesi gerektiğini milyonlarca liralık setlerin yerlerinde durarak çürüdüğünü ve kullanılamaz hale geldiğini açıklamıştı.
DHA