Amerikan filmlerinden; “Hey dostum ben vergisini ödeyen bir vatandaşım” repliğini hatırlarsanız. Amerika’da vergi demek her şey demek... Uyuşturucu kaçır, vergi kaçırma... Öylesine sıkı... Türkiye gibi değil, hapishanelerde sürünürsünüz.
Gazetelerin magazin eklerinde “Doğum için Amerika’ya uçtu!” haberine illa rastlamışsınızdır. Şahsen çocuğum Amerikan vatandaşı olsun, hayatı kolaylaşsın mantığıyla görmemişlikte yüksek lisans verenleri, hamile oldu mu koşturup Amerika’da doğuranları oldum olası anlamadım.
Zaten Amerika’da doğurabilecek imkânlara sahipsen vize sorunun yok demektir. Amerikan pasaportunu ne yapacaksın? Terör desen ana hedefi Amerikan vatandaşları... İlk öldürülecekler arasına rezervasyon yapmak gibi bir şey... Hiç şansın yok!

AMERİKA İLE ANLAŞMA İMZALANDI

Çocuk üniversiteyi Amerika’da ucuza okur mu diyorsun? Şehir efsanesi... İyi okullar öyle kolay burs vermiyorlar... Üniversite olsun yeter diyorsan Türkiye’de daha iyisi daha ucuza var zaten...
Gelelim esas hikâyeye... Amerika da kek ya senin Amerikan vatandaşlığı için doğuracağını anlamıyor, doğumdan sonra basıyor pasaportu, veriyor eline... Ya sonra?
Sonrasına geleyim; Geçen hafta Gelir İdaresi Başkanlığı ile Amerika Büyükelçisi John Bass tarafından anlaşma imzalandı. Vergi kayıp ve kaçağı ile etkin şekilde mücadele edilmesi başlığıyla atılan imzalar sayesinde dijital dünyanın nimetleri kullanılarak hesaplarınız Amerikan yetkililerinin önüne ayna gibi yansıyacak. Anlaşma TBMM tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Aferin size, nur topu gibi Amerikan vergi mükellefi çocuğunuz oldu. Peki, şimdi ne olacak?

İNSAN ÇOCUĞUNA BUNU YAPAR MI?

Her yıl ABD’ye beyanname vermeleri gerekiyor. Oldu ya Hakk’ın rahmetine kavuştunuz. Önce miras nedeniyle çocuğa bir mektup gelecek; “Amerika’ya vergini öde!” Ödemedi mi, Amerika’ya ayağını bastığı anda yan odaya çekilecek.
ABD vatandaşı olan ve Türkiye’de yaşayan bir Türk, burada veya başka bir ülkede elde ettiği borsa, faiz, kira gibi gelirlerinden de ABD hükümetine vergi ödeyecek. Türkiye’deki aile şirketindeki hisselerinden elde ettiği gelir de vergilendirilecek.
Beyan etmedi mi? Anlaşma imzalandı... Artık Türk finansal kuruluşlarındaki ABD’li hesap sahiplerinin bilgileri iki ülke arasında karşılıklı değişime tabi tutulacak.
Yine de üzülmeyin, bakın çocuğunuz vize kuyruğuna girmeyecek, pulları dökülmeyecek. Herkes enayi, bir akıllı sizsiniz ya!