Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinde değişiklik yapıldı. Yeni OVP hazırlanması, Türkiye ekonomisinin iyi yönetilmediğini, işlerin kötüye gittiğini ortaya koyuyor. Peki, yenilenen tahminler gerçekleşirse “hedefleri tutturduk, başarılıyız” mı denilecek?
Sayılar fazla bir anlam taşımadığı için şimdilik yorum yapmaya gerek bile görmüyorum. Açıklanan da tutmaz ise yine ve yeniden değişir. Nasıl olsa dilin kemiği, hedeflerin yaptırımı yok.

Üzümü ye bağını sorma

Esas güzeli bu yılki programda Satın Alma Gücü Paritesine göre kişi başı milli gelir hesabı yapılıyor. Ve bu yöntem değişikliği sayesinde; kişi başı milli gelir bir anda 2015 için 19 bin 506 dolara çıkıyor.
Neden? Ülkelerin mukayeseli refah seviyesini daha doğru yansıtması ve refah düzeyindeki eğilimi daha sağlıklı göstermesi nedeniyle tabloda Satın Alma Gücü Paritesine göre hesaplanmış GSYH ve kişi başına gelire yer veriliyor. Peh peh peh! Artık meydanlarda bunu da kullanırlar.
Sakın; “Kim o kadar kazanıyor ki?” diye sormayın. Sanki ilk defa oluyor!
Dur! Aslında fakir değilsin...
Yıl 2006... Baktık gelirimiz bir türlü artmıyor, gidişata “durun” denildi. Aslında herkes yılda 2020 dolar daha fazla kazanıyordu ve bunu düzeltmeliydik. Milli irade buna bayılacaktı.
Bir gecede kayıtlar değiştirildi. Hop, daha önceki hesaplamaya göre 5 bin 480 dolar olan kişi başına düşen milli gelir, yükseldi mi 7500 dolara...
Yıl 2007... Milli gelir rakamlarını revize ediyorum, artık Avrupa Birliği kıstaslarını esas alacağız denildi. Sabah bir uyandık, gelirler kağıt üzerinde yüzde 28 daha yükselmiş. Bu sayede vatandaşımız uykusundayken, aniden ve de hayalen acayip zenginleşti...

Yürü ya kulum!

Artık şansımız dönmüştü. Her yerden para akıyordu. Bir yıl geçti, geçmedi; “Hey dostum nüfusumuzu tekrar sayıyoruz” dediler... 5 milyon kişi az çıktık... Gelire oranladık, aslında daha da zenginmişiz!
Sonra hesaplarken hata yapıyoruz dedi akil adamlar... Tekrar hesapladık... Bir baktık, aslında daha, daha da zenginmişiz! Devamlı payı artırıp, paydayı düşürüyoruz ve zenginleşiyorduk.

Buldum buldum!

Gelir hesaplarken nüfusumuz 5 milyon kişi düşse de, seçimlerde 5 milyon artıyor, işi dengeliyorduk.
Daha önce gelirimizi IMF’ye göre hesaplıyorduk, sonrasında OECD’ye göre hesapladık. Baktık olmuyor, Avrupa Birliği kriterlerini de işin içerisine kattık.
Sonra ne oldu? Aniden durduk. Artık gelirimizi kağıt üzerinde artırabileceğimiz hesaplama yöntemi kalmamıştı. Düşündük, taşındık ve bunu bulduk, yine köşeyi döndük. Şımarmasak bari...