Sev­gi­li okur­la­rım,
7 Ha­zi­ran se­çim­le­ri­ne 2 gün ka­la, HDP’­nin Di­yar­ba­kı­r’­da mi­ting yap­tı­ğı alan­da pat­la­tı­lan bom­ba­lar­la 4 yurt­ta­şı­mız ha­ya­tı­nı kay­bet­miş, 100’ü aş­kın yurt­ta­şı­mız da ya­ra­lan­mış­tı.
Pro­vo­kas­yo­nun ama­cı, yüz­ler­ce in­sa­nın ha­ya­tı­nı kay­bet­me­si üze­ri­ne hal­kı so­ka­ğa dök­mek ve bel­ki de se­çim­le­rin ip­ta­liy­le so­nuç­la­na­cak bir ka­os or­ta­mı ya­rat­mak­tı.
Sal­dı­rı son­ra­sın­da bir ki­şi ya­ka­la­nıp tu­tuk­lan­dı.
Da­ha ön­ce de IŞİD ko­nu­sun­da böl­ge­den dik­kat çe­ki­ci ha­ber­le­re im­za atan Ra­di­kal mu­ha­bi­ri İd­ris Emen, pro­vo­kas­yo­nun ar­dın­dan Adı­ya­ma­n’­a git­ti ve sa­nı­ğın ba­ba­sıy­la ko­nu­şa­rak çok çar­pı­cı bir rö­por­taj yap­tı.
* * *
2 Ey­lül 2013 ta­ri­hin­de üni­ver­si­te­ye ka­yıt yap­ma ba­ha­ne­siy­le ev­den çı­kan iki kar­deş, üni­ver­si­te ye­ri­ne Su­ri­ye­’ye gi­dip, ci­hat­çı grup­la­ra ka­tıl­mış. Kar­deş­ler­den bi­ri Su­ri­ye­’de ka­lır­ken, di­ğe­ri 2014 yı­lın­da Adı­ya­ma­n’­a ge­ri dön­müş. Di­yar­ba­kır sal­dı­rı­sı­nın sa­nı­ğı O.G. de bu ki­şi­nin an­lat­tık­la­rın­dan et­ki­le­ne­rek 13 Ekim 2014 ta­ri­hin­de Su­ri­ye­’ye geç­miş.
Sa­nı­ğın ba­ba­sı, du­ru­mu fark et­tik­le­rin­de ev­la­dı­nı kur­tar­mak için ne­ler yap­tık­la­rı­nı an­la­tır­ken şun­la­rı söy­lü­yor:
“E­kim ayı­nın baş­la­rın­da oğ­lu­mun hal ve ha­re­ket­le­rin­den şüp­he­len­dim. Zi­ra fark­lı in­san­lar­la ta­kı­lı­yor­du. O ki­şiy­le de çok sık gö­rüş­me­ye baş­la­yın­ca, Su­ri­ye­’ye gi­de­ce­ği­ni tah­min ede­rek Adı­ya­man Em­ni­yet Mü­dür­lü­ğü­’ne baş­vur­dum. Oğ­lum, ifa­de­si al­ındık­tan son­ra ser­best bı­ra­kıl­dı. Ama sor­gu­su­nun ar­dın­dan bir an­da or­ta­dan kay­bol­du. Onun­la bir­lik­te ha­re­ket eden­ler­den bi­ri, ge­ri­de bir mek­tup bı­rak­mış­tı. Mek­tup­ta Su­ri­ye­’ye git­tik­le­ri ya­zı­lıy­dı. Ay­nı gün yi­ne Em­ni­ye­t’­e baş­vur­dum. An­cak bir so­nuç ala­ma­dım. Araş­tır­ma­la­rı­mız so­nu­cun­da, Su­ri­ye­’ye gi­dip ge­len ar­ka­da­şı­nın oğ­lu­mu ve üç ki­şi­yi ya­nı­na ala­rak, Su­ri­ye­’ye gö­tür­dü­ğü­nü öğ­ren­dik.”
* * *
Tüy­ler ür­per­ti­ci de­ğil mi?
Du­run da­ha bit­me­di.
Ba­ba an­lat­ma­yı sür­dü­rü­yor:
Ço­cuk­la­rı Su­ri­ye­’ye gi­den ai­le­ler ola­rak bir ara­ya ge­lip ‘ne ya­pa­bi­li­riz?’ di­ye ko­nuş­tuk. AKP Adı­ya­man 5. Ola­ğan İl Kon­gre­si­’nin ya­pı­la­ca­ğı­nı ve Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­t-
oğ­lu­’nun ka­tı­la­ca­ğı­nı duy­duk. Üç ai­le Da­vu­toğ­lu ile gö­rüş­me­ye ka­rar ver­dik. Ara­lık ayın­da eşim Baş­ba­ka­n’­la gö­rüş­me­yi ba­şa­rıp, oğ­lu­mun ge­ri ge­ti­ril­me­si için yar­dım is­te­di. Eşim­le be­ra­ber iki  ka­dın da­ha
Da­vu­toğ­lu­’y­la gö­rüş­tü. Gö­rüş­me­den son­ra tek­rar ifa­de­miz alın­dı. Da­vu­toğ­lu ile gö­rüş­tük­ten üç-dört ay son­ra Em­ni­yet, oğ­lu­mun IŞİ­D’­e ka­tıl­dı­ğı bil­gi­si­ni ver­di!..’’
* * *
De­mek ki Baş­ba­kan il­gi gös­ter­me­miş ol­sa, ai­le­ye bu bil­gi de ve­ril­me­ye­cek­miş!
Bu­nun üze­ri­ne ba­ba her tür­lü teh­li­ke­yi gö­ze ala­rak Tel Ab­ya­d’­a git­me­ye ka­rar ver­miş ama ne hik­met­se, IŞİ­D’­çi­ler için kev­gir iş­le­vi gö­ren sı­nır­dan ge­çe­me­miş!..
Oğ­lum git­tik­ten son­ra bi­zi iki kez te­le­fon­la ara­dı. Ben ken­di­siy­le sa­de­ce bir kez gö­rüş­tüm. Ne­re­de ol­du­ğu­nu sor­dum ce­vap ver­me­di! Sa­de­ce; ‘Ba­na dua­cı olu­n’ de­mek­le ye­ti­nip te­le­fo­nu ka­pat­tı. Be­ni ara­yan nu­ma­ra­yı ge­ri ara­dı­ğım­da Arap­ça ko­nu­şan bi­ri çık­tı. Arap­ça bi­len bir ar­ka­da­şım­la nu­ma­ra­yı tek­rar ara­dık. Te­le­fo­nu açan ki­şi Tel Ab­ya­d’­da ol­duk­la­rı­nı söy­le­di. Oğ­lu­mu ge­ri ge­tir­mek için Ak­ça­ka­le sı­nı­rı­na git­tim. Bir sü­re ora­da ka­lıp izi­ni sür­düm. An­cak bir şey bu­la­ma­dım. Ora­dan Tel Ab­ya­d’­a git­mek is­te­dim. Sı­nı­rı ge­çe­me­di­ğim için Adı­ya­ma­n’­a ge­ri gel­dim. Pa­zar gü­nü bi­zi te­le­fon­la ara­yıp oğ­lu­mun Ga­zi­an­te­p’­te ya­ka­lan­dı­ğı­nı söy­le­di­ler. İfa­de­miz alın­dı­ğı sı­ra­da, Di­yar­ba­kır mi­tin­gin­de­ki sal­dı­rı­dan ha­ber­dar ol­duk.’’
* * *
Sa­nı­ğın ba­ba­sı, oğ­lu­nu IŞİ­D’­in elin­den kur­ta­ra­bil­mek için her tür­lü ça­ba­yı gös­ter­di­ği­ni, an­cak dev­let yet­ki­li­le­ri­nin du­ru­ma se­yir­ci kal­dık­la­rı­nı öne sü­rü­yor:
“A­le­vi ve Kürt ol­du­ğu­muz için he­def gös­te­ri­li­yo­ruz. An­cak ai­le ola­rak oğ­lu­mu­zun böy­le bir şey ya­pa­ca­ğı­nı bil­mi­yor­duk. Bu ola­yın ya­şan­ma­sı bi­zi ve ai­le­mi­zi son de­re­ce üz­dü. Oğ­lu­mun Su­ri­ye­’ye git­me­me­si ve Su­ri­ye­’den ge­ri ge­ti­ril­me­si için eli­miz­den ge­len her şe­yi yap­tık. Bu sal­dı­rı­yı la­net­li­yo­ruz. Ölen ve ya­ra­la­nan­la­rın tü­mü be­nim ev­la­dım­dır. Ölen­le­re rah­met, ya­ra­lı­la­ra acil şifalar di­li­yo­rum...”
* * *
Acı ger­çek iş­te bu­dur sev­gi­li okur­la­rım.
İd­ris Emen, yı­lın ha­ber­ci­li­ği­ni yap­mış ve sa­nı­ğın ba­ba­sı­na her şe­yi söy­let­miş.
An­la­şı­lan Tür­ki­ye, Di­yar­ba­kır sal­dı­rı­sın­da Al­la­h’­ın yar­dı­mıy­la kao­sun eşi­ğin­den dön­müş.
Pe­ki ya şu an­da Tel Ab­ya­d’­dan ka­çıp, sa­ka­lı­nı ke­se­rek ara­mız­da do­la­şan 5 bin ci­va­rın­da­ki kel­le av­cı­sı IŞİ­D’­li?..
On­la­rın ne­ler ya­pa­bi­le­cek­le­rin­den ül­ke­yi yö­ne­ten AKP’li yet­ki­li­le­rin ha­ber­le­ri var mı?
Yok­sa bi­zi ko­ru­ya­cak olan yi­ne sa­de­ce bü­yük Al­lah mı?


UĞUR DÜN­DA­R’­IN NO­TU: İd­ris Emen sal­dı­rı sa­nı­ğı O.G.’nin bey­ni­ni yı­ka­yan o kar­deş­le­rin Su­ri­ye­’ye gi­di­şi­ni 29 Ey­lül 2013’te ‘A­dı­ya­man-Su­ri­ye Ci­hat Hat­tı­’ ad­lı ha­ber­le ka­mu­oyu­na ve ön­lem al­ma­sı ge­re­ken so­rum­lu­la­ra du­yur­muş­tu. Ben de o ha­be­ri kö­şem­de alın­tı­la­mış­tım.