Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'de sayıları bin 800'ü aşan "hakaret" davaları, sonunda sınır da aştı. Alman ZDF televizyonunda Erdoğan'ı eleştiren şiir okuyan komedyen Jan Böhmermann'a dava açılması için Türkiye Dışişleri Bakanlığı harekete geçti. Türkiye'nin Berlin Büyükelçiliği, Alman Dışişleri'ne Böhmermann'ın Alman kanunlarına göre yargılanması için sözlü nota verdi.

Zeynep GÜRCANLI

Reuters

ALMAN HÜKÜMETİ TÜRKİYE'NİN TALEBİNİ İNCELEYECEK


Alman hükümetinin Türkiye'den kendilerine resmen iletilen " Böhmermann yargılansın" talebini hukuksal olarak inceleyip, kısa süre sürede bu yargılamanın yapılıp yapılamayacağı konusundaki kararı vereceği ifade edildi.

Alman mizahçı Jan Böhmermann, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret etmekle suçlanıyor.


SORUŞTURMA BAŞLADI, DAVA İÇİN İLGİLİ ÜLKENİN TALEBİ GEREKİYORDU

Alman kanunları uyarınca, yabancı bir devlet adamına hakaret edilmesi halinde yargı harekete geçip soruşturma açıyor. Ancak dava açılıp açılmamasını, hakaret edildiği iddia edilen devlet adamının ülkesinin resmi talebi belirliyor.

Böhmermann'ın programının yayınının ardından, ZDF kanalının bulunduğu Mainz kentindeki savcılık, Alman Ceza Yasası'nın 104'üncü maddesi uyarınca Böhmermann hakkında 'yabancı devlet adamına hakaret etmek' iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Ancak dava açılabilmesi için Türkiye'nin resmin "şikayetçi olması" ve Alman hükümetinin de "onayı" gerekiyordu.

Türkiye'nin verdiği notanın ardından, Alman hükümeti de yargılama konusunda "onay" verirse, Böhmermann hakkında dava açılacak.

Erdoğan hakkında bir şiirin okunduğu Jan Böhmermann'ın mizah programı "Neo Magazin Royale" 31 Mart tarihinde yayınlanmıştı.

Programın yayınlanmasının ardından, şiirdeki hakaret içeren unsurlar nedeniyle Alman kamuoyundan da tepki gelmişti. ZDF televizyonu da, herhangi bir soruşturma ya da yasal prosedürü beklemeden, sadece gelen tepkiler üzerine, yayıncılık ilkeleri ile bağdaşmadığı gerekçesiyle programı internetteki arşivinden çıkarmıştı.

Konu hakkında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel de metnin 'kırıcı şekilde kasten kaleme alındığı" yorumunu yapmıştı.